Roken op TV verboden, boerka’s niet?

In 2013 ontving het programma Zomergasten een boete van 600 euro omdat gast Hans Teeuwen in de uitzending had gerookt. Roken op de werkplek is namelijk sinds 2004 verboden en daar vallen televisiestudio’s ook onder. Vervolgens kwamen er meerdere klachten binnen bij de NVWA. Twee (!) medewerkers van de Autoriteit onderzochten toen minutieus de studio en de gebruikte asbak: belangrijk werk en dat moet natuurlijk wel even goed gebeuren…

Op 4 februari 2018 was het alweer mis: FvD Kamerlid Hiddema maakte in het satirische programma ‘Dit Was Het Nieuws’ gebruik van het aanbod even te roken. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) hing onmiddellijk in de gordijnen. Roken en nog op televisie ook: een staatsgevaarlijke activiteit die de scherpste maatregelen vergt. Hiddema zelf bleef vrij nuchter onder de ophef en reageerde destijds: “Iedereen die zich hier druk om maakt, wens ik een maagzweer toe”. Roken is ongezond en het is goed dat in overheidsgebouwen zoals omroepstudio’s van de belastinggeld slurpende NPO geen sluikreclame voor rookwaren wordt gemaakt. Nu wordt er ook wel -sluik- reclame gemaakt voor elektrische auto’s, terwijl de productie ervan even vervuilend is als 7 jaar rijden in een oude dieselauto. Maar goed: dat bewaren we voor een andere keer.

In Nederland zijn boerka’s verboden. De Eerste Kamer heeft na de Tweede Kamer het dienovereenkomstige wetsvoorstel goedgekeurd. De politiek koos voor het gedeeltelijke verbod op gezicht bedekkende kleding vanwege de veiligheid en communicatie op plekken waar veel mensen samenkomen. Het gaat bijvoorbeeld om scholen, in het openbaar vervoer en overheidsgebouwen. Het verbod geldt ook voor mensen die op deze plekken bedekkende helmen en bivakmutsen willen dragen. Maar van dat verbod trekt de NPO zich niets aan. Op 7 september j.l. mocht het programma ‘De Nieuwe Maan’ enkele dames in beeld brengen en aan het woord laten die zo’n merkwaardig kledingstuk in hun geest geprogrammeerd hebben gekregen.

Nu was het een programma van niks, waarin de boerkadame mocht vertellen dat ze zich echt he-le-maal niet afzonderde, maar dat juist de samenleving zich van haar afzonderde. Juist ja: je gaat dus uitkeringsgericht wildkamperen op continue basis en verwacht vervolgens staande ovaties vanwege dergelijke participaties. En dat niveau programma’s wordt dus met belastinggeld vervaardigd; dat is eigenlijk nog het meest schandalig. Laat de moskeegangers dat maar fijn zelf doen.

Het is verbazingwekkend dat Hilversum wel in rep en roer raakt wanneer iemand een sigaret opsteekt en daarmee de wet overtreedt, maar niet wanneer een islamitische mevrouw de wet eveneens overtreedt door zich onder haar lakenset te verbergen. Veel waardering natuurlijk voor de overige gasten, dat zij met dergelijk pluimage in één ruimte durfden te verkeren. Voor hetzelfde geld ontploft er iets…

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5 jaren geleden

Wat heet! Islam is veel gevaarlijker dan roken. Vele, vele malen.
Om maar Alexis de Tocqueville, de schrijver van ‘Democratie in Amerika’, te citeren:
“Ik heb de Koran goed bestudeert. Ik beëindigde die studie met de overtuiging dat er weinig religies op de wereld zo dodelijk zijn als die van Mohammed’.
Als u blieft! Nou hoor je van een deskundide!

5 jaren geleden

Prima respons op de hypocrisie van de NVWA. We zouden eens moeten overwegen om niet al te tolerant te zijn voor dit soort mierenneukers