Mohammed-cartoonwedstrijd: Geert capituleert..?

PVV-leider Geert Wilders heeft gisteren aangekondigd de controverse oproepende Mohammed-cartoonwedstrijd die hij wilde organiseren geen doorgang te laten vinden; naar hijzelf bekendmaakte, was dat gelegen in het feit dat hij het risico op slachtoffers van islamitisch geweld wilde vermijden. Veiligheid van mensen gaat voor alles, aldus Geert Wilders.

Oorspronkelijke afbeelding: Flickr / Renegade 98.

Wilders kondigde de tekenwedstrijd afgelopen juni aan. Alhoewel de essentie van deze wedstrijd volgens de politicus in de vrijheid van meningsuiting gelegen was, werd de wedstrijd, met als thema  het bespotten van profeet Mohammed, door tegenstanders als een pure provocatie van de islamitische geloofsgemeenschap beschouwd. De cartoonwedstrijd had op 10 november plaats moeten vinden in het streng beveiligde Tweede Kamergebouw. Iedereen mocht meedoen en spotprenten indienen, zolang het onderwerp maar de profeet Mohammed was. De hoofdprijs bedroeg 10.000 dollar.

De aangekondigde wedstrijd leverde in de meeste islamitische landen maar weinig problemen op, totdat men in Pakistan wakker schrok. De relatief kleine orthodox-islamitische partij TLP bracht duizenden mensen op de been om tegen Wilders, de cartoonwedstrijd en Nederland te demonstreren. De protesten in Pakistan namen daarna snel in omvang toe. Er dreigde een boycot op Nederlandse producten en er volgde een oproep om de Nederlandse ambassade in Pakistan te sluiten. Ook de Taliban in Afghanistan kreeg er lucht van en riep op om ten strijde te trekken tegen de nog immer in Afghanistan werkzame Nederlandse militairen.

In zijn verklaring voor het beëindigen van de cartoonwedstrijd liet Geert Wilders weten dat de dreigementen naar aanleiding van de cartoonwedstrijd de spuigaten uitliepen. Er was een prijs op zijn hoofd gezet, een hoge Pakistaanse geestelijke had een fatwa tegen hem uitgesproken en er werd  iemand gearresteerd die claimde hem te willen vermoorden; dat was nog slechts een selectie van alle dreigementen. Wilders maakte verder bekend zijn vrijheid al kwijt te zijn en die waarschijnlijk nooit meer te zullen terugkrijgen. Dat was voor hem onverkropbaar, maar hij sprak uit zijn missie en strijd tegen de islam daar nooit om te zullen staken en voor geen dreigement te buigen.

Zoals wel te voorspellen viel, vatten vele leden van de islamitische geloofsgemeenschap het afzeggen van de cartoonwedstrijd door Geert Wilders op als een overwinning van de islam. Zoals eveneens wel te voorspellen viel, buitelden al dan niet met enige intellectuele bagage uitgeruste BN’ers en andere commentatoren in nietszeggende praatprogramma’s op de publieke domroepen over elkaar heen om hun niet ter zake doende mening te kunnen spuien. Het opmerkelijke hierbij is, dat degenen die om het hardst huilden na de terreuraanslag op het satirische tijdschrift Charlie Hebdo in Frankrijk nu om het hardst huilden dat Wilders alleen maar op provocatie uit was.

Moet het afzeggen van de cartoonwedstrijd door Geert Wilders als een capitulatie voor – en een overwinning van – de islam worden beschouwd, of als – opnieuw – een bevestiging van het gelijk van de vanwege zijn opvattingen en uitingen over de islam al 14 jaar zwaarbeveiligde Geert Wilders? Met de ronduit primitieve reacties vanuit Pakistan en Afghanistan en van moslims elders – tot in Nederland toe – in ogenschouw, ligt het antwoord op die vraag eigenlijk al in zichzelf besloten.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Pieter
5 jaren geleden

Nee. Dit is winst voor Geert. Nu ziet de hele wereld welk een onverdraagbare ideologie de islam is en wat hun manier van doen is als hen iets tegenstaat.
Ik geloof overigens nooit dat Geert de reeds ingezonden cartoons nooit zal gebruiken ?