De kwestie Ten ‘Broeke’

Of geestelijken zich al hebben uitgelaten over de kwestie Han ten Broeke (VVD) is niet nog bekend, maar zelfs zonder ‘fatwa’ heeft de man zijn biezen al gepakt. De VVD’er knoopte in 2013 een ‘ongepaste’ relatie aan met een medewerker van een collega fractielid. Gisteren (30 augustus), na een gedetailleerde publicatie van de affaire, besloot hij om op te stappen.

Afb: Flickr

Een ‘ongepaste’ relatie wil zeggen dat de overtreder ‘een fluit beroerde waar hij helemaal niet op mocht fluiten’, laat staan ermee spelen. De website GeenStijl meent te weten dat de begeerde fluit toebehoorde aan ene Elodie Verweij-Sauter, volgens berichten tegenwoordig als journalist werkzaam bij WNL. Ten Broeke is inmiddels tot de slotsom gekomen dat “nu de feiten naar buiten zijn gekomen”, hij zijn werk als Kamerlid niet meer naar behoren kan doen. Om die reden heeft hij besloten ‘met onmiddellijke ingang af te treden’. Mooi, maar dat betekent dus dat als de feiten niet naar buiten waren gekomen, Ten Broeke stomweg in de Kamer was blijven zitten. Als een Kamerlid die wéét dat zijn handelen het Kamerlidmaatschap niet langer rechtvaardigden, maar zolang de goegemeente van niks weet lekker blijft plakken aan het pluche. Een mentaliteit dus die met de oorsprong, bedoeling en praktijk van de democratie volmaakt niets van doen heeft.

Het nu opgestapte VVD-Kamerlid kwam al eerder door seksuele escapades in de problemen op het Binnenhof, vermoedelijk in 1995. Als politiek medewerker van toenmalig verkeersminister Jorritsma werd hem enkele maanden de toegang tot de Tweede Kamer ontzegd nadat hij vrijend op heterdaad was betrapt op de stoel van de Kamervoorzitter, zo melden bronnen aan het Binnenhof. Ook dat bleef kennelijk keurig verscholen onder het tapijt van de Kamer-mentaliteit.

Overigens zou de kiezer op het al of niet verschijnen van Ten Broeke in de Kamer totaal geen invloed hebben gehad, omdat hij door de partijbonzen hoog op de lijst (9) was gezet. Zelfs wanneer niemand op hem hebben gestemd, dan nog zou hij in de Kamer zijn gekomen. Of Thorbecke dat zo bedoeld heeft bij het ontwerpen van onze democratische orde? Laten wij gerust aannemen dat dit nu juist niet zijn bedoeling was.

Al langere tijd gaan er geruchten dat de Tweede Kamer der Staten-Generaal meer weg heeft van een ordinaire sexclub dan van een ordentelijk opererend gezelschap politici die slechts het oogmerk van het landsbelang hebben. Zo onthulde het dagblad De Telegraaf al eens dat ‘de bank’ in de fractiekamer van D66 na een ‘lange avond’ veelal gedesinfecteerd moest worden vanwege spetterende dames en heren. Wie eens een plenaire vergadering volgt, zal overigens al snel ontdekken dat veel dames voldoen aan een profiel wat op de Amsterdamse Wallen populair is. Het laat zich raden welke kwaliteiten hun aantreden in de Kamer hebben veroorzaakt, maar vooralsnog gaan wij er vanuit dat zij allen ‘onder-wijzer’ zijn.

Vooralsnog siert het handelen regeringspartij VVD niet. De VVD liet een integriteitsonderzoek uitvoeren naar de rol van de betrokkenen en het handelen van de fractieleiding in deze kwestie, maar gaf hieraan geen ruchtbaarheid. Ook de uitkomsten van het onderzoek bleven geheim (!). Toenmalig fractievoorzitter Halbe Zijlstra, zelf ook al niet handig als minister, bevestigt wel dat naar aanleiding van dit voorval de schriftelijke gedragsregels die gelden voor VVD-Kamerleden in relatie tot medewerkers werden aangepast.

Alles leuk en aardig, maar met ‘regeren’ en fatsoen heeft onze politiek kennelijk niets meer van doen. En met democratie dus ook niet.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Campert
5 jaren geleden

Een kamerlid wil ook wel eens iets…sex, drugs en rock and roll. Kan heel democratisch worden uitgelegd.