Met of zonder vergiet

De onnavolgbare en krampachtige fratsen van de Raad van State kennen geen einde. Een vrouw die met een vergiet op haar hoofd gefotografeerd werd voor een pasfoto, werd de uitreiking van het reisdocument met een dergelijke foto geweigerd. In de regels voor pasfoto’s staat dat het hoofd niet bedekt mag zijn, maar dat er een uitzondering wordt gemaakt voor religieuze kleding, zoals een hoofddoek of een tulband. Dat was bij een aanhangster van ‘pastafarians’ ook het geval meende de vrouw en ze stapte naar de rechter. Die wees haar eis af. Daarop ging ze naar de Raad van State en die deed hetzelfde.

Afb: Flickr.

De ‘Kerk van het Vliegende Spaghettimonster’ is begin deze eeuw bedacht door de Amerikaan Henderson, uit protest tegen gevestigde godsdiensten. Henderson, die zich op zijn website als profeet van het Vliegend Spaghettimonster afficheert, publiceerde in 2006 een evangelie, The Gospel of the Flying Spaghetti Monster. In zijn boek parodieerde Henderson de stijl van quasiwetenschappelijke boeken en van b.v. de koran om dergelijke leer belachelijk te maken. Het bevat een complete scheppingsmythe waarin een onzichtbaar spaghettimonster de mens creëerde in een dronken bui. Aanhangers vereren de godheid die gemaakt is van spaghetti en gehaktballen. Om hem te eren, dragen ze een vergiet op hun hoofd. Het geloof heeft geen geboden, maar acht zogeheten liever-nieten. De hemel bestaat uit een biervulkaan en strippers en opwarming van de aarde komt volgens gelovigen door het verdwijnen van piraten. Praat-Als-Een-Piraatdag is een officiële feestdag van de pastafarians.

Verplicht een vergiet op je hoofd zetten. Geloven in een godheid van spaghetti en gehaktballen. Opwarming van de aarde komt door het verdwijnen van piraten. Een hemel van bier en strippers. Zulke opvattingen waren voor de Raad van State het bewijs dat het pastafarisme geen echte godsdienst is. Klaagster Mienke de Wilde uit Nijmegen is het niet eens met de uitspraak jegens haar klachten. ,”Ik kan me voorstellen dat het allemaal heel raar is als je er niet in gelooft. Maar bij veel geloven is het zo dat je er op zijn minst een verwonderd gezicht bij trekt als je er niet in gelooft. Mensen die over water lopen of zeeën in tweeën splijten, bijvoorbeeld. Andere geloven vind ik ongeloofwaardig”.

De Raad van State heeft een uitgelezen mogelijkheid laten lopen. Namelijk de mogelijkheid om onze overheid erop te wijzen dat de door de Staten-Generaal goedgekeurde wetten en regels per definitie voorrang hebben op religieuze voorschriften. De Raad van State maakt door haar onderscheid in religies een fundamentele fout, namelijk de ongeschreven regel dat onze staat zich afzijdig houdt van religieuze overtuigingen.

Geen vergiet op het hoofd: dan ook geen hoofddoek of tulband. Want: “Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld”.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
5 jaren geleden

Een engel die je een boodschap brengt, of Allah die je een dik boek dicteert. ?
En Henderson kan niet ??

5 jaren geleden

Namens https://www.facebook.com/Moedignl.nl: Helemaal mee eens. Wij steunen dit en delen het bericht vanuit jullie facebook-pagina.