Als Putin nog niet dol is van Trump, dan wordt hij het nu wel

“Blowing hot and blowing cold”, een beproefde tactiek van (jonge)dames om geïnteresseerden van de mannelijke kunne op het verkeerde been te zetten, of aan het lijntje te houden; zo zal Poetin zich langzamerhand voelen met Trump. Poetin was gewend om de vloer met Obama aan te vegen en leek zelfs in Trump een sympathisant gevonden te hebben, althans iemand die hem op constructieve wijze tegemoet wilde treden, ondanks zijn wandaden.

Trump & Poetin, Helsinki 2018. Afb: http://en.kremlin.ru

Nu lijkt het dat hij zijn hand overspeeld heeft, want het State Department kondigde vorige week nieuwe sancties aan nadat de laatste twijfels over de Novitschok zenuwgas-aanval op vader en dochter Skripal in Salisbury kennelijk zijn weggenomen en als Moskou geen snelle concessies doet gaat het nog veel meer pijn doen dan Rusland nu al lijdt; de relatie staat op barsten, van het ene moment op het andere. De Roebel ging vorige week in duikvlucht naar het diepterecord van de laatste 2 jaren van meer dan Rbl.66 per US $ 1 maar de nieuwe sancties die vanaf 22 augustus ingaan zijn slechts het tipje van de ijsberg.

Al voor de aankondiging in Washington publiceerde de Russische krant Kommersant details van nieuwe sancties die in het Congres waren voorgesteld door Republikeinen en Democraten om de handel in Russische staatsobligaties stop te zetten en te verhinderen dat Russische banken nog Dollartransacties kunnen uitvoeren. Dat wordt de nekslag voor de Russische financiële sector.

Wat ook speelt is het feit dat Russische ( en wellicht Chinese ) hackers al jaren industriële en militaire geheimen stelen en de Amerikaanse energiesector hebben geïnfiltreerd en nu zelfs op korte termijn volledig kunnen lamleggen, hetgeen bij de grotere aandacht die cybersecurity tegenwoordig krijgt niet onopgemerkt blijft in het Congres.

Het Congres wil nu ook iedere samenwerking met Russische energiebedrijven stoppen; de wetsvoorstellen zijn (nog) vaag, maar bedreigen aardolie- en aardgas bedrijven, wellicht zelfs Rosatom in de nucleaire sector en de NordStream2 pijplijnen naar Duitsland waarvan Trump zich recent afvroeg waarom al dat geld Duitsland van Rusland afhankelijk zou moeten maken terwijl niet eens aan de NATO verplichtingen wordt voldaan. In de financiële markten kan een negatieve spiraal vrij snel inzetten, dus Russische bankaandelen staan zwaar onder druk, zoals Sberbank die sinds woensdag al 8% verloor, terwijl de VTB bank er 5% bij inschoot; Aeroflot dook 8%. Helaas voor Poetin zijn deze sancties ongeveer het enige waarover Republikeinen en Democraten het eens zijn.

Deze sancties berusten op wetgeving inzake chemische en biologische wapens en de Skripal affaire heeft daarvoor de deur wagenwijd opengezet. Van het een komt het ander want eerst wordt uitvoer van allerlei producten stopgezet die de nationale veiligheid bedreigen, maar dan worden ook jetmotoren voor vliegtuigen op de lijst gezet die ook raketten kunnen aandrijven en als Moskou nu niet snel inbindt inzake gebruik van chemische en biologische wapens en geen internationale controle daarop toestaat, dan komt de 2e sanctie-ronde waarin niet alleen de handel in alle goederen wordt gestopt en Aeroflot niet meer welkom is in de USA, maar ook de diplomatieke betrekkingen worden afgekapt.

Poetin heeft 90 dagen de tijd om het Congres tevreden te stellen en dat is geen sinecure omdat naar Amerikaanse wetgeving het Congres ook verondersteld wordt te regeren, maar zich dat prerogatief de laatste decennia uit handen heeft laten nemen door de regering, waarbij Trump wellicht met het oog op de komende ‘mid-term’verkiezingen deze lijn zal volgen. De Amerikaanse kiezer zal zonder enige twijfel een hard optreden eisen tegen de Russen dus Poetin zal zijn ‘buddy-buddy’ show in Helsinki met Trump gauw moeten vergeten omdat politiek Moskou evenmin uit is op de-escalatie en al van de daken schreeuwt over de ‘Amerikaanse politiestaat die met een gespleten tong spreekt ’. Dat moge zo zijn, maar die ‘politiestaat’ is wel methodisch in opzet.

Met name in de relatie met Rusland spreekt Amerika met een ‘gespleten tong’, waarbij Trump en het Congres en de federale bureaucratie elkaar inderdaad volledig lijken tegen te spreken maar Trump’s uitnodiging aan Poetin om binnenkort op bezoek te komen is noodzakelijkerwijze van de baan. In de Amerikaanse relatie met Iran en Noord-Korea kreeg Trump ook al enkele keren het lid op de neus na impulsieve uitspraken. De vraag is nu wereldwijd: wie maakt de dienst uit in het Amerikaanse buitenlandbeleid? De Amerikaanse bureaucratie is meer bezonnen dan Trump en Mike Pompeio weet donders goed wat hij wil, maar uiteindelijk is Trump de CEO en de China politiek is daar een duidelijk voorbeeld van terwijl het Congres deze krachtmeting op zijn beloop laat, zij het met angst en beven.

Maar het is een goede zaak als iemand in Washington met de vuist op tafel slaat en duidelijk maakt aan Poetin dat hij zich deerlijk vergist als hij denkt dat hij ongestraft overal landjepik kan spelen, industriële eigendom en patenten kan schenden, agiteren op het internet zoals vorig jaar in Charlottesville en tot slot ook nog eens in het westen gifgas kan inzetten.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r dunki
5 jaren geleden

Toevallig heb ik iets ‘op de plank liggen’ getiteld ‘MH-17 en de wortels van de Russische agressie’, dat verhelderend kan zijn voor Rusland apologeten. Even geduld.

Kievit
5 jaren geleden

Waar is het bewijs? Welk voordeel heeft Rusland bij de Skripal affaire? Als je wil weten wie hier belang bij heeft volg dan het geld. Wie wil zijn dure gas aan Europa verkopen? Wie wil zijn peperdure luchtverdedigingssystemen aan Turkije verkopen? Wie wil de nu in Oekraïne grotendeels door separatisten bezette schalievelden exploiteren? En wat betreft landjepik Rusland heeft de Krim toegevoegd na een geldig referendum waarin 96,6% van de bevolking zich heeft uitgesproken over aansluiting bij Rusland. Aldus internationale waarnemers. In Europa is het de norm dat de uitslag van referenda per definitie bij het grofvuil worden gezet en vervolgens, omdat de machthebbers de uitslag niet aanstaan, snel worden afgeschaft. Putin wordt afgeschilderd als een dictator maar staat slechts in de schaduw van de ongekozen regentenkliek in Brussel met een notoire dronkenlap aan het hoofd. Ik ben geen fan van Putin maar je moet wel heel blind zijn om niet te zien dat hier hele vieze spelletjes worden gespeeld.

5 jaren geleden
Antwoord aan  Kievit

Deze anonieme “kieviet” is een perfect trol exemplaar. Pro-poetin en dus tegen alles dat tegen hem spreekt. “Waar zijn de bewijzen?” is gewoon suggestieve stemmingmakerij net zoals “waar zijn de bewijzen” en de “twijfels” over het neerschieten van MH17.
Maakt gebruik van conservatieve platforms om zich achter kul argumenten te verschuilen. En het rekenwonder dat de Russische argumenten om de bezetting van de Krim te rechtvaardigen, en komt tot zelfs 96,6 %, moet eerst maar eens zijn tweejarige moedermavo afmaken. De zogenaamde “internationale waarnemers” waren zorgvuldig door het Kremlin geselecteerde collaborateurs, wier “waarnemingen” van tevoren waren vastgelegd. Het wachten is om een volgend commentaar van deze nitwit wanneer de NATO ter sprake komt. Je kunt er vergif op innemen dat hij met vergelijkbare kul argumenten gaat komen.
Gewoon negeren en in het rijtje zetten van “Gerard de Boer” en “Dutch Report”