“Sterke droogte” in 1819…

“De opbrengst der aardappelen is minder ongelijk, dan die van sommige andere vruchten: want ofschoon dezelve in 1819 door de sterke droogte op veel landerijen slechts een half gewas gaven, en in 1816 door het water grootendeels bedorven zijn” […..] [1]

Komt nooit meer goed…. Afb: Pixabay.

Nou: daar staat het. Alle drukte van het KNMI dat het hier warmer is dan in Afrika en dat dit zou komen vanwege de opwarming van de Aarde, kunnen meteen de prullenbak in. Hoe ik daar op kwam? Gewoon: ik ben straks 62 jaar oud / jong (doorhalen wat niet van toepassing is, maar pas op dat je niet onder mijn brommer komt) en heb meer dan eens de hitte van deze dagen meegemaakt. En gruwelijke droogte kwam ook redelijk vaak voor waardoor de aardappel- en groenteprijzen door het plafond gingen.  Gewoon googelen op droogte, hitte, aardappelen.

Aardappelen werden in mijn jeugd nog handmatig gerooid en daar was voor snotapen als ik een leuke zakcent bij te verdienen. Als je na schooltijd en ’s zaterdags een klein beetje doorwerkte, ving je soms toch een knaak (2,50 gulden) in die week. Als je ouder was en meer kon rapen, liepen de prijzen al gauw op naar 5 gulden. Een pakje sigaretten kostte 75 cent en een flesje bier 5 cent. Kom er nog eens om, want inmiddels heeft de overheid bevolen dat we beter in de kelder kunnen gaan zitten met een Tetra-pack yoghurt. Als de EU tenminste heeft gecontroleerd dat die ‘halal’ is volgens Brusselse normen.

Vroeger, toen de kratten bier nog van hout waren, was het dus soms ook gewoon droevig heet of kleddernat. Tegen de tijd dat het KNMI het weer voor een willekeurige volgende week goed kan voorspellen, mogen ze zich weleens buigen over de temperatuur in 2090.

Nu maar even niet: het is hartstikke mooi weer immers….

———————————————–

[1] “De Gelderse landbouw”, beschreven omstreeks 1825. Een heruitgave van het landbouwkundig deel van de Statistieke beschrijving van Gelderland (1826) door H.K. Roessingh en A.H.G. Schaars, pag. 148. Zie ook: http://library.wur.nl/WebQuery/wurpubs/fulltext/276699

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties