Klap van de molen [2]

Een week geleden heeft Nederlands hoogste en oudste rechtsorgaan, de Raad van State, groen licht gegeven voor de aanleg van Windpark Friesland in het IJsselmeer. De bezwaren tegen het inpassingsplan zijn – je verwacht het niet – ongegrond. Zoals gewoonlijk.

Afb: pixabay

Dit betekent dat er in het Friese deel van het IJsselmeer ter hoogte van Breezand 89(!) windturbines mogen komen, op zo’n 6,5 kilometer afstand van de Friese kust. Daar hoort de aanleg van een werk- en natuureiland van twee hectare ook nog bij. Tegen het windpark waren verschillende bezwaarmakers in beroep gegaan, waaronder diverse watersportverenigingen en de HISWA, en natuurorganisaties zoals de IJsselmeervereniging. Het IJsselmeer is bestempeld als Natura 2000-gebied[i]. De bezwaarmakers vrezen dat het windpark schadelijk is voor vogels, vissen en vleermuizen. Volgens de hoogste bestuursrechter is hier echter voldoende onderzoek naar gedaan en wordt de natuur “niet wezenlijk” aangetast. Dat is natuurlijk een uitspraak waar je alle kanten mee uit kunt, want wat betekent “niet wezenlijk” nu eigenlijk precies? Tegenstanders zijn ook bang voor nadelige gevolgen voor de scheepvaart, het watersporttoerisme en de plaatselijke werkgelegenheid in deze sectoren, maar volgens de hoogste bestuursrechter wijzen onderzoeken ook hier niet op.

Het probleem bij dergelijke onderzoeken is alleen wel de vraag wie ze uitvoert, welke vraagstukken precies worden onderzocht en de formulering daarvan, en – zéker niet onbelangrijk – wie dergelijke onderzoeken bekostigt. Onderzoek heeft immers uitgewezen, dat vraagstellingen en uitkomsten voor belanghebbenden, die die onderzoeken financieren, worden gemasseerd. Aangezien de milieu-, klimaat- en dus ook de windturbinesector een miljardenindustrie is die buitensporig wordt gesubsidieerd, loont het dan ook méér dan de moeite om de uitkomsten van dergelijke onderzoeken te masseren: vanwege de enorme kapitalen, die in de sector worden verdiend, dienen onwelgevallige onderzoeksuitslagen de goedgevulde zakken klimaatneutrale goede zaak niet. Ieder weldenkend mens weet wel beter en realiseert zich, dat hij naast de uit belastinggelden gefinancierde subsidies nog steeds een hoge energierekening krijgt van energiereuzen als Vättenfall, die goed garen spinnen bij diezelfde subsidies. Moderne variaties op oude gezegdes: “De aandeelhouder wint” en “De fiscus wordt duur betaald”.

“De steun werkt concurrentievervalsend
en is in strijd met het mededingingsrecht”

‘Hou Friesland Mooi’ heeft overigens bij de Europese Commissie geklaagd over mogelijke staatssteun voor Windpark Fryslân door het provinciebestuur. Volgens voorzitter Albert Koers bood het Friese provinciebestuur de eigenaren van het beoogde windpark in het IJsselmeer bij Makkum een voordeel. De steun werkt volgens hem concurrentievervalsend en is in strijd met het mededingingsrecht, zo schreef hij de Commissie. De provincie ontkende dit echter en liet weten zich aan de vigerende regelgeving te houden. Maar als de provincie in zo’n project deelneemt, waar haalt zij het benodigde geld dan vandaan? Juist.

Heden werd ook door de Raad van State bekendgemaakt dat er drie windturbines bij Coevorden mogen worden gebouwd. Ook hier waren de bezwaren “ongegrond”. De klimaat- en milieuhysterie gaat maar door en is klaarblijkelijk onstuitbaar. Daarom verwijs ik graag even terug naar mijn artikel van nog geen twee jaar geleden[ii] en ook nog maar eens naar het rapport van emeritus prof. Pieter Lukkes, die de vloer aanveegt met nut en noodzaak van windenergie[iii]. Maar dat wil men blijkbaar niet weten. Het is duidelijk dat veel klimaat- en milieyhysterici een klap van de molen hebben gehad. U en ik plukken daar de wrange financiële vruchten van.

——————————————–

[i] Natura-2000 is een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden op het grondgebied van de lidstaten van de Europese Unie. Dit netwerk vormt de hoeksteen van het beleid van de EU voor behoud en herstel van biodiversiteit.

[ii] http://sta-pal.nl/2016/07/klap-van-de-molen-2/

[iii] http://vrijehorizon.nl/wp-content/uploads/2014/06/Nut-en-noodzaak.pdf

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
A.R. Girbes sr
5 jaren geleden

Mr Dr Thierry Baudet, Forum voor Democratie;, zei na afloop van een speech in de Tweede Kamer, “dat we worden bestuurd door idioten”.
De symptomen van én overbevolking én van de consolidatieprocessen van ambtenaren, uit angst hun baan te verliezen door **sturing** vanuit Brussel, voelen zich nu zo in het nauw gedreven, dat deze de gekste beslissingen nemen, waaraan iedereen kan zien dat de onleefbaarheid in Nederland achteruit holt in een hoog tempo. Dat Prof Lukkes de vloer aanveegde met de nut en noodzaak van windenergie, doet kennelijk niets ter zake.
Immers: We worden bestuurd door idioten en…….. zoals Rene Oterdoom schrijft…:” ***Het is duidelijk dat veel klimaat- en milieyhysterici een klap van de molen hebben gehad. U en ik plukken daar de wrange financiële vruchten van.***
Een klap van de molen krijgen betekent:” Hij is niet goed bij zijn verstand”. Nu, dat zei Thierry Baudet ook…….. “We worden bestuurd door idioten”.