Ziekmakende verslaggeving

Ik dacht mijn laatste artikel over de onsmakelijke ontwikkelingen rond het migranten gebeuren aan de Mexicaans-Amerikaanse grens geschreven te hebben. Een artikel van Ben Shapiro op de website www.dailywire.com bracht mij op andere gedachten.

Afb: wikimedia-commons / Makaristas

In de drie vorige artikelen was de walging herkenbaar voor de manier waarop Democraten en zich humanitair noemende bewegingen binnen en buiten Amerika meenden de ellende van mensen te moeten misbruiken voor eigen politiek en financieel gewin. Dat hun eigen verkozen Messias de zaken veel extremer had aangepakt dan de zittende president, had die massa blijkbaar voor het gemak vergeten, weggedrukt. Selectieve amnesie heet dat.

De liberale media hielpen vanzelfsprekend om de zaak op de spits te drijven door het zero tolerance beleid van de Trump regering te vergelijken met het Nazisme en de internering van Amerikaanse staatsburgers met een Japanse culturele achtergrond. Hoewel die vergelijking mank gaat, bracht het first impression effect een deel van het Amerikaanse publiek in de benen. Vooral in de traditionele blauwe staten aan de oostkust. Het beeld dat Amerika het beleid van de zittende president sterk veroordeelde bleef hangen in de beelden en teksten die de gevestigde media de Amerikaanse burger aanbood. Jammer, dat de resultaten van een Rasmussen onderzoek roet in het eten gooide: het overgrote deel van de ondervraagden legde de schuldvraag bij de veronderstelde ouders van de onbegeleide minderjarigen. Die meerderheid was het eens met Trump´s uitspraak dat “The United States will not be a migrant camp. And it will not be a refugee-holding facility — it won’t be”.

Het echte verhaal van het “gezicht van de ellende van de scheiding van minderjarigen en ouders aan de grens”, de huilende tweejarige Hondurese Yanela Hernandez, heeft de humanitaire echtheid ook niet geholpen. In een tweet informeerde de Democratische Partij de Amerikaanse samenleving: “This photo is absolutely heartbreaking. Republicans control the House and Senate. They have the power to end Trump’s cruel policy of separating children from their families but continue to remain silent. De vader Denis Javier Varela Hernandez, een kapitein in de haven aan de kust van Puerto Cortes, onthulde in de Daily Mail dat zijn echtgenote uit economische gronden naar de USA wilde. Zij had haar drie andere kinderen verlaten, had een mensensmokkelaar een zak met dollars (ongeveer $6000) gegeven en was met de kleine Yale op weg gegaan naar de grens. Hij had van familieleden gehoord dat kind en moeder nooit gescheiden werden en onder toezicht van Amerikaanse opvang instanties op een particulier adres in Texas verblijven. Persoonlijk vond Hernandez het onverantwoordelijk om met een klein kind op de arm een dergelijke lang, barre en onveilige tocht te maken. Het verhaal van Hernandez accentueert de onzorgvuldigheid en de gretigheid van Democraten en zogenaamde humanitaire bewegingen om Trump´s naam voor de midterm verkiezingsronde te besmeuren. Opnieuw een duidelijk voorbeeld van nepnieuws en Facebook (FB) heeft toegelaten dat activisten[1] onder het motto “Reunite an immigrant parent with their child” door die foto M$18 konden bijschrijven op de rekening van RAICES[2]. FB die zegt nepnieuws actief te bestrijden.

De Democratische reacties na het ondertekenen van de Executive Order (EO) spreken boekdelen. Zij suggereerden dat het in detentie plaatsen van minderjarigen en ouders slecht en boosaardig is. Een argument dat humanitaire bewegingen en mensenrechten organisaties een aantal jaren geleden gebruikten tegen het interneringsbeleid van Obama en uiteindelijk resulteerde in de uitspraak van het Ninth Circuit of Appeal dat kinderen en ouders gescheiden moesten worden. Trump voerde met zijn zero-tolerance beleid het vonnis uit en herstelt met zijn EO het beleid van Obama. De Democraten hanteren het argument dat de EO een schending is van de Flores regeling dat minderjarigen niet langer dan 20 dagen geïnterneerd mogen worden en ouders en minderjarigen zonder uitzicht op een betere toekomst lang in opvangcentra gehouden kunnen worden. De agenda van de Democraten is duidelijk: de toelating van migranten in de USA om hun eigen electoraat te verstevigen en te vergroten. Het gaat die partij niet om de ellende te verzachten of op te heffen, maar om electorale voordelen. Democraten moeten zich natuurlijk wel goed kunnen voelen, wat de effecten voor de gewone Amerikaanse doorsnee burger is, interesseert ze weinig. Niets geleerd van de laatste verkiezingen, omdat Clinton juist door die opstelling en instelling naar het Witte Huis kon fluiten.

Die verfijning is in geen enkele Nederlandse media uiting te zien, te horen en te lezen en het is ziekmakend.

—————————————

[1] Een echtpaar werkzaam in de Techindustrie in Silicon Valley.

[2] Volgens USAToday “a Texas nonprofit that helps families with legal advice and translation services.”

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties