Het duo Juncker/Merkel en de gestage desintegratie van de EU

De Visegrad-Groep, Oostenrijk en Italië zijn de praktijken van het duo Juncker & Merkel beu en doen dit komend weekend niet mee aan de informele ‘asieltop’ van de EU.

Afb: Flickr

Over de migratie-quota zijn de Visegrad landen het (nog) niet eens met Oostenrijk, maar wel degelijk over een harde opstelling  jegens Merkel’s migratie-hoofdpijn.  Orban meldde donderdag na een ontmoeting van de Visegrad leden met Oostenrijk dat zij de grensbewaking van de EU willen versterken en dat ‘would-be’ immigranten de afwikkeling van hun asielaanvragen maar buiten de EU moeten afwachten.

Sebastian Kurz was er, als komende EU voorzitter, ook bij uitgenodigd omdat ook hij er praktische ideeën op na houdt over de ongewenste volksverhuizing die ons dreigt te overspoelen, hetgeen hij als volgt verwoordt: ‘… dass Europa in der Lage sein muss, seine Grenzen zu schützen und die Sicherheit seiner Bürger zu garantieren‘.

Onenigheid met Wenen over de quota der migranten ( waarom zouden wij nog over vluchtelingen spreken als de grote meerderheid slechts bestaat uit brutale (noord-)Afrikaanse gelukzoekers?) zal enige tijd vergen en daarnaast stelde hij dat ‘binnenlandse politieke problemen niet tot een haastklus mogen leiden op EU niveau’, waarmee hij Merkel’s –  voor de ‘grosse Koaltion’ mogelijk fatale – confrontatie met haar CSU minister Seehofer nog eens onder de schijnwerpers plaatst, des te meer nu deze landen zondag Juncker en Merkel in de kou laten staan!  De Duitse regeringscrisis wordt steeds actueler in het licht van de toenemende confrontatie tussen diverse lidstaten en de EU.  Als klap op de vuurpijl stelde Orban dat de Europese Raad en niet de Commissie de migratie-top zou moeten organiseren, met andere woorden: ‘ jullie kunnen de boom in ’.

Ook de Poolse minister president verklaarde dat de minitop onacceptabel is en hij niet zal deelnemen ‘omdat zij (Juncker en Merkel) een oud prakje willen opwarmen dat wij niet lusten’.  Nog een dag eerder had de Tsjechische minister-president Andrej Babis gezegd dat hij wilde deelnemen op zondag, maar dat voornemen is snel vervlogen na de bijeenkomst in Boedapest.

Ook Italië nam al afstand van de minitop omdat zij zich gepasseerd voelen en omdat zij niets verwachten van zo’n vrijblijvende informele ontmoeting. Giuseppe Conte had al op donderdag een oproep van de bezorgde Merkel ontvangen, maar liet haar doodleuk weten ‘andere dingen aan zijn hoofd te hebben als haar voorgekookte slottekst toch al klaar lag’. Uiteraard was dat naar Steffen Seibert’s (de Duitse regeringswoordvoerder) zeggen ‘ein Missverständnis’, maar het kwaad was al geschied door haar impliciete arrogantie jegens andere EU Lidstaten, want Conte is daar zeer uitgesproken over: ‘niemand kan denken dat hij/zij over onze positie kan walsen’.

De leider van de 5 steren club, Luigi Di Maio, stak de vlag uit voor deze correctie op Merkel’s faux-pas: ‘eindelijk is er een Italië dat in Europa en de wereld gerespecteerd wordt’, twitterde hij.

Met andere woorden, laat Juncker en Merkel maar begaan, dan is het snel afgelopen met de EU.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties