Rusland: wel degelijk een factor van gewicht

Los van het gegeven dat Rusland gerust beschouwd kan worden als een door een autocraat en oligarchen geleide schurkenstaat, rijzen er bij mij twijfels of Rusland en Poetin wel gezien moeten worden als de grote boze Ivans in het Oosten, waar westerse regeringen, persbureaus en ook enkele van mijn medescribenten hen voor houden. Ik denk namelijk van niet.

Afb: pixabay

Het land staat er momenteel economisch gezien inderdaad niet al te best voor, maar er moet niet uit het oog worden verloren dat het land enorm uitgestrekt is en er een enorm potentieel aan grondstoffen en bodemschatten voorhanden is. In de afgelopen jaren heeft Rusland zich daarnaast ontwikkeld als een enorme graanschuur en dat wordt lang niet allemaal gebruikt om wodka van te stoken – sterker nog, de export van graan (dat in tegenstelling tot het Amerikaanse graan níet genetisch is gemanipuleerd, dat is in Rusland namelijk verboden) heeft een enorme vlucht genomen en dat is meer dan gunstig voor Ruslands gammele betalingsbalans. Wat Oekraïne voor de EU zou moeten worden, maar nog lang niet is, is Rusland nu al voor een groot deel van de hele wereld.

Verder is er natuurlijk nog steeds de omvangrijke wapenexport. Wat men ook moge vinden van de eventuele ouderwetse Russische techniek: het spul werkt en vindt nog steeds gretig aftrek, zelfs bij NAVO-partner Turkije(!), ondanks de opgelopen averij door de Indiase terugtrekking uit het Sukhoi 57-project. De MIVD maakt zich in haar nieuwste jaarverslag over 2017 zorgen over de verkoop van zeer geavanceerde wapensystemen aan risicolanden door Rusland en China. De afgelopen jaren gingen grote aantallen moderne systemen naar het Midden-Oosten, Afrika en Latijns-Amerika. De Russische defensie-industrie ontwikkelt nieuwe generaties wapensystemen en strategische intercontinentale ballistische raketten, blijkt uit het jaarverslag. Het gaat om wapensystemen met een groot bereik en hoge snelheid.

De economische sancties tegen Rusland zijn één grote farce; afgelopen jaar heeft alleen Nederland al 150% (!) meer Russisch gas afgenomen dan het jaar daarvoor. Er is een grote hoeveelheid bronnen beschikbaar die de exportcijfers van Rusland weergeeft en de EU is daarin nog steeds een opvallend grote handelspartner.

Er zijn inmiddels redenen te over om de overal rondgeroeptoeterde Russische verantwoordelijkheid voor de ronduit amateuristische en daarom mislukte moordaanslag op de Skripals in twijfel te trekken, evenals het werk van Russische ‘internettrollen’; soms gaat het gewoon om een achttienjarige puistenkop op een zolderkamertje in Oosterhout, zoals laatst bij die DDoS-aanval op de banken. De Russen krijgen heden ten dage de schuld van alles en nog wat, zonder dat daarvoor ook maar enige deugdelijke onderbouwing, laat staan bewijs aan te pas komt. Nee, er worden meteen massaal diplomaten het land uitgezet. Russische persbureaus wordt staatspropaganda verweten; ik zie eerlijk gezegd geen verschil met de NPO en de NOS met hun politiek correcte propaganda.

Wat de Russen in Syrië deden? Het wettige regime van hun bondgenoot Assad steunen, op diens verzoek. Wat men ook van Assad moge vinden: hij is het wettig staatshoofd van Syrië. Men mag zich eerder afvragen wat de Amerikanen daar eigenlijk deden en waarom die Syrië hebben bestookt, nu steeds duidelijk lijkt te worden dat de vermeende en aan Assad toegeschreven gifgasaanval met chloorgas helemaal niet heeft plaatsgevonden. Sterker nog, als hij dat wel gedaan zou hebben, was dat volgens vele strategische analisten volkomen onlogisch geweest.

De Krim? De Russen op de Krim, een etnische meerderheid, stemden voor aansluiting bij Rusland en dat is dan ook gebeurd. Dichter bij huis wordt de gemeente Haren zo maar even opgeslokt door de gemeente Groningen, terwijl de meerderheid van de Harense ingezetenen daar tégen was. Praat me dus niet van Russische politiek, laat staan expansiedrang, terwijl die in ons eigen Nederland al niet eens deugt. Saillant detail: Rusland kent het referendum nog wèl. Just saying.

Ik heb het wel een beetje gehad met dat volcontinue Rusland- en Poetin bashen. Ja, ongetwijfeld zal Poetin een schurk zijn, anders kom je niet op die positie terecht, maar men mag zich gerust afvragen of er in het Witte Huis, het Pentagon, het Capitool, aan de Wetstraat in Brussel en zelfs op het kneuterige Binnenhof niet nog veel grotere schurken zitten. In weerwil met de destijds met toen nog Sovjet-president Michail Gorbatsjov gemaakte afspraken zijn de Partnership for Peacelanden[i] gewoon NAVO-lidstaten geworden en rukt ook de EU steeds meer naar het oosten op. Het is geenszins verwonderlijk dat het Kremlin daar boos om wordt en dan heeft het nog gelijk ook.

“Keep your friends close, but keep your enemies closer”

—————————————————-

[i] Het Partnership for Peace was een constructie voor de voormalige Warschaupactlanden om aanluiting te krijgen bij westerse bondgenootschappen zonder daar daadwerkelijk effectief lid van te zijn, om de Russen niet voor het hoofd te stoten.

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

5 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
6 jaren geleden

“Ik heb het wel een beetje gehad met dat volcontinue Rusland- en Poetin bashen.”

Excuses voor mijn ‘slechte lezen’ – waar kennelijk meerdere lezers last van zouden hebben – maar is dit credo van een onverbloemde Rusland- resp. Putin-apologeet nu wèl of niet door u weerlegd?

Beheerder
6 jaren geleden

Ik lever deze week nog een artikel op als vervolg op het al in StaPal geplaatste artikel “Liar, Liar Pants on fire” Daar vermeld ik twee Kremlin doorgeefluiken voor het Nederlandse zogenaamd “conservatief getint lezerspubliek”. De meest in het oog springende periodieken zijn “Dutch Report” en “The Post Online” Rene zou met zijn bijdrage met plezier door de redactie van bovengenoemde periodieken worden ontvangen. Het past precies in de scenario’s die de leiders in het Kremlin en de redactie van de trollenfabriek in Sint Peterburg in hun scenario’s hebben staan om de verdeeldheid binnen Nederland te stimuleren.
V.A.C.R.

Hein
6 jaren geleden

Volkomen van de wereld: suggereren dat de westerse leiders grotere schurken zijn dan Poetin.

r.dunki
6 jaren geleden
Antwoord aan  Hein

Het morele niveau van Putin heeft Hein hierboven al duidelijk geschetst en op het politieke en economische niveau wil ik graag nog iets toevoegen.

Het westen, aldus Putin, negeert al 25 jaar zijn wensen en de relatie is op een dieptepunt . Nu zien wij een megalomane psychopaath wiens brutaliteit geen grenzen kent; in zijn ‘one-man-show’ op 1 maart reageerde hij op de westerse duimschroeven: “Jullie wilden ons de laatste 25 jaren niet horen, maar luister nu…!”

Zijn betoog was grotendeels een presentatie van ’ongeëvenaard’ op de USA gericht wapentuig; de ’pundits’ waren ter plekke om te constateren dat het westen dit aan zichzelf te wijten had gezien hun botte behandeling en omsingeling van het onschuldige Rusland dat nu de USA en de Nato voorbij was gestreefd, maar alsnog tot onderhandelingen bereid bleef….

Eerder had hij ook al gedreigd met een atoomoorlog in een interview voor de verkiezingen, waarin hij zich bereid verklaarde om de wereld in de as te leggen! Dat alles voor wanhopige binnenlandse consumptie in een land dat economisch meer en meer afglijdt naar het niveau van een bananen-republiek! Helaas wèl één met kernwapens. Die kernoorlog bestaat in zijn dromenland maar westerse sanctie’s, waar de Russische bevolking al zo lang onder lijdt, waren al realiteit.

Rusland krijgt nu ook nog eens te maken met sanctie’s tegen corrupte topambtenaren, ondernemers en firma’s en Putin’s reactie om o.a. de import van broodnodige medicijnen voor doodzieke Russen te stoppen moge aangeven op welk infantiel en zelfdestructief niveau hij momenteel is aangeland. Zijn laatste wanhopige trouvaille: een wetsontwerp in de Douma dat globale intellectuele eigendom niet langer erkent, alsof zijn hackers daar überhaupt ooit respect voor hadden betracht… Dat de Douma zich niet realiseert dat een in potentie zo rijk land zich alleen maar in de vingers snijdt door onbeschaamd te gaan stelen, copiëren en vervalsen is indicatief voor het niveau; hoe cynisch dat in de Douma gesteld wordt ‘dat zieke Russen nu pech hebben’. Ook grote ‘buitenlandse successen’, zoals de bloedbaden in Syrië, helpen niet meer en het gebrek aan interesse in sociale-, gezondheids- en educatieve politiek wordt weliswaar steeds schrijnender maar ‘de verdediging van Rusland tegen het agressieve westen’ vergoelijkt dat. Dat er geen medicijnen meer zijn en voedselimporten onbetaalbaar worden zijn geen argumenten als het gaat om het respect voor Putin’s illusoire Rusland dat slechts middels angst en beven wordt bereikt, want iets positiefs krijgt hij niet uit zijn handen.

Dit kromme wereldbeeld faciliteert verdere toename van Putin’s binnenlandse repressie van de toenemende ontevredenheid en genereert momentum voor binnenlandse onvrede met de westserse ‘bedreiging’ waarmee Putin juist die bevolkingsgroep in de tang krijgt die hoop biedt op een politieke omslag en regimewisseling. Onze sanctie’s werken als een langzaam werkend gif, in tegenstelling tot datgene wat Putin op de Skripals losliet, in de hoop dat er eens iemand opstaat in de élite zoals een Navalny; daarnaast holt het de potentiële economische veerkracht van het land uit.

Als Rusland het moet hebben van het verkrachten van intellectuele eigendomsrechten terwijl het niet in staat is om enige toegevoegde economische waarde te creëren, zelfs niet om de eigen inefficiënte oliewinning te moderniseren maar wèl ‘wonderwapens’ produceert door daarvoor grote pensioenfondsen leeg te roven ten koste van miljoenen arme burgers,dan is Putin vèr van huis.

Het is niet voor niets dat het IMF stelt dat in Rusland een 2,4% groei van het BNP het maximaal haalbare in 2018 is – ook al exporteert het land nu wat graan terwijl hele volksstammen op de rand van armoede leven – maar dat zelfs >4,5% groei p.a. van het BNP nodig zou zijn om in de zwarte cijfers te komen.
Recente sanctie’s, zoals tegen oligarchen zoals Deripaska en Vekselberg, doen deze magnaten niet tegen Putin in opstand komen want zij leven al permanent met één voet in de gevangenis, maar raken wederom de arme bevolking en vernietigen hun laatste positieve perceptie van het westen. Langzamerhand schijnt toch het besef door te dringen dat ministers en topambtenaren een grote voorliefde tonen voor onroerend goed in het westen, waarvan zij nu afgesneden worden, maar Rusland staat niet voor niets al aan de rand van de afgrond volgens zowel IMF als WorldBank.

De verziekte relatie van de laatste 5 jaren is Putin’s verdienste en is ècht niet te wijten aan het feit dat door de communisten ruim 40 jaar onderdrukte, maar nu onafhankelijke ex-satellietlanden als de Ukraïne vrijwillig een band met het westen zoeken. Big Brother Putin heeft niet het minste recht om met de Nato te ‘onderhandelen’ over de souvereine rechten van zo een onafhankelijke staat! Laten ‘Rusland-apologeten’ daarover nadenken!

Ukraïne en de EU reactie daarop waren slechts een smoes om binnenslands de oppositie in de wurggreep te nemen en Rusland via o.a. het Syrische avontuur weer op het wereldtoneel te plaatsen. De invasie van de Ukraïne en de annexatie van de Krim zijn een feit, maar de sanctie’s hebben weldegelijk het momentum uit Putin’s agressie gehaald voor de langere termijn. Diens obligate dreigementen aan Trump voorafgaand aan de, grotendeels symbolische, Amerikaanse retaliatie in Syrië zijn daar ook blijk van, maar het feit dat Trump doorzette is het enige dat deze psychopaat begrijpt.

M. De Monye
6 jaren geleden
Antwoord aan  Hein

Zolang er nog handjeklap wordt gespeeld met 1.4 miljard kan je mijn inziens niet hardmaken dat wij zulke deugdelijke politici hebben.