Rusland is zwak maar doet zich voor als een sterke staat

Poetin krijgt net zoveel aandacht als Stalin en Chroestjov, wegens de moordaanslag op Russen in Londen, de invasie van de Oekraïne en de Krim, Syrië, de permanente cyberoorlog tegen het westen.

Vladimir Putin. Afb: wikimedia-commons.

Dit onscupuleuze mannetje  is gevaarlijk maar hoeft niet gezien te worden als een alwetende gigant op het politieke wereldtoneel, want hij staat aan het hoofd van een corrupte bananenrepubliek die weliswaar een potentieel fataal kernarsenaal heeft van rond de 4.300 kernwapens, maar nooit verder is gekomen dan het exporteren van olie, wodka en gas, zonder ook maar enige toegevoegde waarde in de eigen economie te creëren. Het enige dat wij zien van Poetin is dat hij zijn uiterste best doet om een nieuw kernwapen te produceren (Nato ‘nickname’ is Satan 2), maar door zijn politieke, vaak criminele avonturen lokt hij slechts westerse sanctie’s uit die zijn toch al zo zwakke economie steeds verder ondermijnen.

Rusland kan zich eenvoudig niet permitteren om een gigantische 5,4% van het BNP (2016) aan bewapening te besteden met de nadruk op de strategische strijdkrachten ten koste van de rest van het militaire apparaat, dat waarschijnlijk het meest corrupte leger ter wereld is. Vernieuwing is onmogelijk gebleken in een leger met ruim een half miljoen dienstplichtigen die gedurende een jaar voor hun nummer opkomen en toen Poetin een jaar geleden een smaldeel vanuit het hoge noorden naar Syrië stuurde moest het krakkemikkige vliegdekschip Admiral Kuznetsov notabene een eigen sleepboot meebrengen om de reis te kunnen voltooien. De Kuznetsov is verder zo slecht onderhouden dat matrozen gemiddeld een paar uur in de rij staan om de nog werkende toiletten te kunnen gebruiken, terwijl de Russische luchtmacht nog steeds 1970 modellen van updates voorziet en er slechts testmodellen van moderne toestellen zijn die de hemel worden ingeprezen. Dat maakt nergens meer enige indruk  omdat Poetin’s modernisering uit het jaarlijkse krimpende budget moet worden gefinancierd, reden waarom nu een groot pensioenfonds moet worden leeggeroofd om zijn megalomanie te onderbouwen. In de afgelopen vier jaren is Rusland van een 8% budgettair overschot naar een 4% tekort afgezakt.

Zoals ik recentelijk al stelde in ‘de prijs van het gif’ zijn de burgers nu slachtoffer van zijn domme politiek, het enorme gat in zijn corrupte handjes, de onstuitbare corruptie en de pech dat de olie- en gasprijzen tegen zitten waardoor hij de rekeningen niet meer kan betalen en de bevolking steeds onrustiger begint te worden, met name de jeugd die grotendeels staat te trappelen om naar het westen te emigreren en een enorme ‘braindrain’ zal veroorzaken…  Rusland is in alle opzichten ziek.

De recente verkiezingen waren een farce omdat enerzijds de uitslag al maanden tevoren vaststond, anderzijds maakte Poetin onhaalbare belofte’s, zoals de ‘oorlog tegen de armoede’, enorme infrastructuur uitgaven, aanpak van de belastingontduiking en verbeteringen aan het niet-bestaande gezondheidssysteem. Slechts één van deze projecten is al teveel hooi op Poetin’s vork, nu gaat hij meteen met de billen bloot in een land waar de (plattelands-)bevolking leeft op een schamel derde wereld niveau. De levensverwachting ligt een kleine tien jaar onder die van de USA en loopt zelfs achter bij Egypte, Bolivia en noord Korea.  Medicijnen ontbreken dankzij zijn eigen stop op de import daarvan, ziekenhuizen en medische specialisten ontbreken voor een groot deel van het land.

Met name de sterke groei van de Amerikaanse olie- en gasproductie (shale oil) houdt de energie-prijzen laag, te laag voor het inefficiënte Rusland om te overleven en omdat Rusland de gasexport als een politiek wapen misbruikt begint west Europa ook wakker te worden: in de winter van 2009 sneed Gazprom midden in de winter de gasleverantie aan 16 landen af gedurende enkele weken…   Polen en Litouwen hebben al gas terminals gebouwd om Amerikaans gas te importeren.

Kortom, Rusland heeft geen kans gezien om een economie op te bouwen die past bij de grootte van het land en zonder kernwapens en militaire bluf zou het niets anders zijn dan Brazilië, maar dan in de diepvries…  Italië, Frankrijk en zuid Korea hebben grotere economieën maar Rusland heeft wel een permanente zetel in de UN veiligheidsraad terwijl het geen enkele constructieve bijdrage levert op het politieke wereldtoneel, zelfs China is hen daarin al voorbij gestreefd.  Wellicht is het goed om Rusland ook uit te sluiten van de G20 tot dat zij de Oekraïne met rust laten en de Krim ontruimen (in 2014 is Rusland ook uit de G8 gegooid.)

Rusland leert alleen maar op hardhandige wijze, want niemand vroeg hen de Skripals te vermoorden of Alexander Litvinenko danwel tientallen andere Russen die kennelijk in Engeland zijn afgeslacht,niemand vroeg Putin de Krim binnen te vallen of Abchazië of de Donbas; ook in Syrië meende Poetin zich alsmaar weer te moeten onderscheiden door zijn gangster gedrag.

Als wij eindelijk zijn bluf doorzien staat daar nog maar een héél klein mannetje.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties