Nothingburgers

Comey´s boek “A Higher Loyalty: Truth, Lies, and Leadership” zal de notoire Trump-hater wel weer doen smullen, omdat volgens de anti-Trumpmedia het boek “redolent is with bombshells that could genuinely hurt President Trump”.

James Comey. Afb: Flickr

Het zal dus niet lang duren of de roep om afzetting zal de burelen van anti-Trumpmedia en Trumphaters weer gaan vullen. Net als de tien vorige keren zal het weer een teleurstellende ervaring voor die twee categorieën worden. Waarom?

Honorable?

Voor mij persoonlijk was de tweet na het ontslag van McCabe het trieste dieptepunt: Mr. President, the American people will hear my story very soon. And they can judge for themselves who is honorable and who is not.” Als men de berichtgeving van en over Comey, ontwikkelingen en gebeurtenissen rond de man heeft gevolgd, doet deze tweet ietwat meewarig aan. Turend door dat prisma moet worden vastgesteld dat de man wel een heel bijzondere invulling geeft aan de term honorable. Zeker als men in die beschouwing meeneemt dat hij

  • het FISA-verzoek (plus drie van de vier herhalingen, de vierde werd ondertekend door McCabe) voor het observeren en afluisteren van Carter Page ondertekende. Het door hem zelf als volkomen ongeloofwaardig gekwalificeerde Steele-dossier, een Yahoo News en NBC-interview met Steele als onderbouwing gebruikte voor het verzoek. Tot twee keer toe werden concepten van dat dossier d.t.v. Gatea (juli) en twee niet geïdentificeerde FBI-agenten (oktober) hem voorgelegd. Hij had voorkennis en informeerde Trump pas op 6 januari over het Steele-dossier;
  • de FISC tot vier keer niet informeerde dat het Steele-dossier noch betrouwbaar noch neutraal was. Ook onthield hij de rechtbank de informatie dat Steele was ingehuurd door Fusion GPS, gestuurd werd door belangen van de Democratische Partij en werd betaald door de DNC en de Clintoncampagne via Fusion GPS, resp. Perkins Coie;
  • tijdens de hoorzitting in mei 2017 erkende dat hij bewust informatie uit vertrouwelijke gesprekken met de Amerikaanse president via een tussenpersoon heeft gelekt naar de New York Times. McCabe, die het voorbeeld van Comey heeft gevolgd en alle gesprekken met de president op papier heeft gezet, heeft in februari 2018 bevestigd dat ook hij die memo´s heeft gelekt. Met instemming van Comey.

Volgens Michael Doran op de website opiniez.com wilde Comey de samenleving doen geloven dat zijn besluit om Clinton niet te vervolgen voor haar servermisbruik een uniek moment in zijn carrière was, een eenmalig optreden in de politieke arena van een verder a-politieke dienaar van de wet. De waarheid is dat Comey ervan houdt om er middenin te zitten, maar niet omdat hij een partijdige vechtersbaas is. Hij is wel partijdig, maar geen vechtersbaas. Het is het drama waar hij van geniet, het grote podium. Zijn favoriete rol is die van Joe Friday, de no-nonsense-uitvoerder van de wet, de bewaker van de wettelijke procesgang tegenover de wetteloosheid van smerige politici. Joe Friday was echter een eenvoudige detective, een bewuste vrijgezel, tevreden met een rustig leventje met zijn moeder en zijn parkiet. En hij was natuurlijk een tv-personage. In het echte leven worden nederige, rechttoe-rechtaanfiguren met een baksteen in elkaar geslagen voordat ze in de schijnwerpers treden. In het echte leven vereist het bemachtigen van de hoofdrol het equivalent van het achterlaten van een bloedig paardenhoofd in het bed van de producent. En je hebt er welwillende medewerkers voor nodig. Midyear Exam, de codenaam voor het onderzoek naar Hillary Clintons e-mails, steunde op een team mannen en vrouwen met de goede instelling. Een kwaliteit die moeilijk valt te definiëren, maar eenvoudig herkenbaar is.

Aan Comey zijn inmiddels heel wat teksten besteed[1]. Het is in de loop van 2016 en 2017 duidelijk geworden dat hij tot de Obama-loyalisten gerekend moet worden en zijn macht heeft misbruikt om Obama te beschermen en Trump te beschadigen. Uit o.m. het Nunes- memorandum wordt duidelijk dat Comey geprobeerd heeft om de FBI te transformeren in een politiek instrument voor het realiseren van de doelen van de Democratische Partij. Comey heeft vanaf het moment dat het duidelijk werd dat Trump de Republikeinse presidentskandidaat zou worden, geprobeerd om de kansen van Trump te marginaliseren en die van Clinton te optimaliseren. Met enige armslag kan ook worden beweerd dat op de inspanningen om Trump te framen[2], de vingerafdrukken van een vertrekkende president te zien zijn.

Het heeft er alle schijn van dat de man wiens organisatie lekkende overheidsfunctionarissen moet opsporen het belangrijkste lek in de eigen gelederen had: Comey, the leaker-in-chief. Behalve de schijn van lekken kan Comey ook enige hypocrisie niet ontzegd worden. Het is merkwaardig dat hij wel een papierspoor creëerde van zijn vertrouwelijke gesprekken met Trump omdat hij het gevoel had dat de president zich bezondigde aan ongewenste inmenging in lopende onderzoeken, maar hij maakte geen notities van de ongewenste sturing van de Attorney General Loretta Lynch in het onderzoek naar Clinton.

Bombshells?

Comey blijkt in gebreke te zijn geweest om zijn boek aan te bieden voor inzage door de inlichtingengemeenschap, want Former FBI agents and officials intending to write books concerning their tenure are customarily required to submit the entire transcript for pre-publication review“. De justitiële expert en analist van CNN, James Galgliano, wijst op de inhoud en strekking van sectie 2.4 van  FBI’s Prepublication Review Manual waarin staat dat FBI Employees shall not disclose information that relates to … the substantive merits of any ongoing or open investigation or case. Voor degenen die het argument op tafel trekken dat Comey geen FBI-werknemer meer is, volgt de omschrijving die de FBI hanteert voor een werknemer:

“an individual who has or had a position of trust with the FBI by virtue of employment, contract, detail assignment, joint task force, internship or other agreement and through this relationship has of had access to FBI information. Onder informatie verstaat het Bureau “incudes all information acquired from or relating to FBI files or operations, and any other information acuired by virtue of offical employment, duties, contract, or status”.

Het niet opvolgen van die richtlijn tekent het hooghartige karakter van een man die zich door invloedrijke vrienden in de rug gesteund voelt.

De mening van de doorsnee FBI-medewerker wordt verwoord door de voormalige assistent- directeur, Charles Swecker:

Comey’s book will sell because these kinds of tabloid stories always do. There may have been a time and place for him to tell his story, but now is not that time. His “tell all” is beneath the office of the director of the Federal Bureau of Investigation, who does indeed owe a “higher loyalty” – to the criminal justice system and the mission of the FBI…. Comey’s book removes any doubt that personal animus towards Donald Trump and acute sensitivity to the political environment permeated his inner circle and drove key actions and decisions. Regardless of how one feels about Trump’s presidency, Comey’s petty references to the president’s physical appearance and other aspects of his personality are far more revealing about Comey than anyone else.

Wat kan men verwachten van een informatie lekkende uitslover, die zich desondanks zelf graag karakteriseert als een eerzaam en integer mens? De Daily Caller heeft de moeite genomen om een aantal uitspraken uit het boek, dat door verschillende anti-Trumpmedia[3] juichend als bombshells werd aangekondigd, scherp te beschouwen. Na een uitbundige bestudering van de uit het boek geciteerde teksten, stelt de Daily Caller vast dat de uitspraken niet zijn onderbouwd door documenten en het karakter hebben van achterklap en roddel. Net als bij het boek van Michael Wolff zullen personen die zich bedienen van serieuze journalistiek, sceptisch zijn over de waarachtigheid van de inhoud van het boek. Net als bij Wolff het geval is geweest, zullen teksten al voor het verschijnen van het boek worden ontkracht en bevestigd dat ze ronduit onjuist zijn. Bombshells? Nu al lijken teksten meer op zoals de Daily Caller het uitdrukt nothingburgers te zijn.

Hybride oorlogvoering

Een span van voormalige topfunctionarissen van het inlichtingenkartel heeft het initiatief genomen bij de hybride inspanningen die de Deep State, met Obama in de schemerachtige coulissen, heeft uitgeroepen tegen de zittende president. Het doel van deze niet-traditionele coup zonder bloedvergieten, is tweeledig:

  • handhaven en verscherpen van een anti-Moskoubeleid.
  • handhaven, uitbouwen en intensiveren van hun machtspositie om hun invloed in binnen en buitenland te kunnen uitoefenen

Het operationele doel is afzetten van Trump door een coherente anti-Trumpbeweging een onweerstaanbaar momentum te geven, ondersteund door sterke linkse media die de samenleving confronteert met een tsunami aan nepnieuws, onthullende reportages over misstappen in het binnen- en buitenlands beleid, versterkt door de verkeerde keuzes van topfunctionarissen van zijn regering en regeringsinstituties. Het lijkt steeds aannemelijker dat Comey samen met Brennan, Clapper en McCabe deel uitmaakt van de anti-Trumpbovenlaag van de Deep State.

Er zijn redenen genoeg om een onderzoek naar Comey in te stellen. De FBI en diverse Congres-comités hebben de memoranda die Comey over diverse onderwerpen schreef, bestudeerd en beide instituties hebben vastgesteld dat sommige memoranda geclassificeerde informatie bevatten.

Geluid uit de boezem van de FBI

Een voormalige topfunctionaris van de FBI verwoordde op 16 april 2018 tijdens een interview bij Fox News hoe het serieuze en integere deel van de FBI tegen de actieve en post-actieve inspanningen van Comey aankijkt.

His actions are unworthy of the storied law enforcement agency I served for close to a quarter of a century, and they shocked many of us who worked with and around him during his years serving in the Department of Justice…the American system was designed by our founding fathers to interject an objective party with legal training between those who are investigating and those who decide whether to invoke the legal process to deprive someone of his or her life, liberty or property..

this brilliant system, which Comey trashed, was designed to keep the FBI and other law enforcement agencies out of politics. Now his book renews the controversy to the detriment of nearly everyone but Jim Comey, who is clearly out to repair his tarnished reputation and mete out some payback for his dismissal by President Trump… Further evidence of Comey’s ego overriding sound judgment is his willingness to leak and tolerate leaks among his inner circle. Leaking information concerning sensitive investigations is a violation of federal law. As the DOJ Inspector General stated in the Andrew McCabe investigation, such leaks serve no public interest whatsoever – aside, of course, from serving the private agendas of McCabe and Comey…..

Wat nou honorable? Uit de mond van Comey is het meer een vloek dan een waardering.

—————————————————

[1]  Artikelen “Comey, held van de Democraten”, “Comeygate is on the Rise”, “Comey is een uitslover” en “Mijn Beroep is Lekken”.

[2] Het gebruik van verzonnen bewijzen om een ​​onschuldige man schuldig te laten lijken

[3] CNN, Washington Examiner, NY Times

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
6 jaren geleden

Comey is er in geslaagd om ieder greintje van vertrouwen in de overheid tot nul te reduceren.