Berichtgeving schiet tekort

De berichtgeving over de door Hamas georganiseerde rellen schiet op een aantal punten te kort. Er wordt niet of nauwelijks vermeld wat de eigenlijke bedoelingen van Hamas achter de rellen is, zoals het vernielen van de grensafscheiding.

Afb: website Likud-Nederland.

Dan zouden namelijk grote drommen Palestijnse burgers de grens passeren, waarin terroristen zich zouden kunnen verschuilen. Als dat zou gebeuren, zouden er pas echt veel slachtoffers vallen. Daarbij worden de demonstranten misbruikt als ‘menselijk schild’ voor strijders; een oorlogsmisdaad. Israël heeft al enkele weken uitgebreid gewaarschuwd – o.a. door het verspreiden van pamfletten – dat er bij het vernielen van of klimmen over het grenshek met scherp geschoten zou worden. Immers, Israël kan geen infiltratie van moorddadige terroristen toelaten. Dat heeft er toe geleid dat vrijwel alleen terroristen getroffen zijn, zoals blijkt uit het feit dat vrijwel alle geïdentificeerde doden strijders blijken te zijn bij verschillende terreurorganisaties.

Organisator Hamas is een terreurorganisatie, die internationaal zo wordt beschouwd, ook door Nederland. Het heeft dezelfde ideologie en haat tegen andersgelovigen als bijvoorbeeld Boko Haram. Veel media duidden die club gelijktijdig wel als terreurorganisatie aan in hun berichtgeving.

‘De Mars van Terugkeer’ is niets anders dan een propagandastunt van Hamas. Iedereen weet dat de nakomelingen van vluchtelingen nooit in Israël zullen gaan wonen. Net zo min als dat bij het grotere aantal Joodse vluchtelingen zal gebeuren. Dat is ook strijdig met het basisidee van de tweestatenoplossing (twee staten voor twee volkeren). Zelfs de tweestatenoplossing is niet het doel van Hamas. Dat is de vernietiging van Israël, zoals vastgelegd in hun Handvest en in hun vorig jaar uitgebrachte ‘gematigde’ beleidsdocument. In de Gazastrook zijn vrijwel geen stroom en medicijnen meer en blijven ambtenaren onbetaald, omdat Fatah daar – vanwege hun ruzie met Hamas – niet meer voor wil betalen. Hamas probeert daarom met deze rellen de onvrede te richten op Israël in plaats van op zichzelf.

In de berichtgeving wordt informatie van de terreurorganisatie Hamas kritiekloos overgenomen. Het aantal gewonden van vorige week vrijdag bijvoorbeeld werd zo zwaar overdreven dat Hamas het zelf in de loop van de dag terugschroefde van 1.500 naar 750. Volgens Israël zijn er toen minder dan 100 mensen getroffen door (rubber of echte) kogels.

De mensen in de demonstraties zijn overigens op geen enkele manier als vluchteling te beschouwen, volgens de geldende internationale definitie. Het waren hun grootouders of overgrootouders die vluchtten en zij wonen nog in steeds binnen hetzelfde gebied (het voormalige Britse mandaatgebied Palestina). Overigens bestaat in het internationale recht het door de Palestijnen beweerde ‘recht van terugkeer’ helemaal niet.

Die voorouders vluchtten destijds vanwege het geweld dat door Palestijnse terroristen en de Arabische landen was begonnen om “de Joden de zee in te drijven”. Wetenschappelijk is aangetoond dat ongeveer de helft zelfs al gevlucht was nog voordat de Joden in de tegenaanval gingen (E. Karsh: ‘Palestine betrayed’, Yale University Press). Het is dus onzinnig dat de Palestijnen daar Israël de schuld van geven. De Arabieren die destijds niet zijn gevlucht is trouwens niets overkomen. Zij maken nu 20% van de Israëlische bevolking uit.

Israël is de enige democratische rechtsstaat in het Midden-Oosten. Het is ook de enige Joodse staat ter wereld. Daarom wordt zij aangevallen en bedreigd door verscheidene moslimfundamentalistische terreurgroepen aan haar grenzen (Hamas, Islamitische Jihad, Hezbollah, IS enz.).

Israël verdient daarom tenminste dat haar gezichtspunt juist en volledig wordt weergegeven.

 

Deel dit:

Post navigation

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
5 jaren geleden

Hamas en al Fatah zijn cynische “stakeholders” in het conflict met Israel en hun financiële belangen bij de instandhouding van de status-quo zijn enorm; een “vredes-proces” is het laatste wat zij willen!

Van alle financiële hulp die het westen naar “de Palestijnen” zendt gaat een groot gedeelte rechtstreeks naar de buitenlandse bankrekeningen der “stakeholders” en de rest naar oorlogsinspanningen van Hamas ( tunnels, raketten etc.) met als kers op de taart een Boeing 737 biz-jet voor het in- en incorrupte mannetje Abbas. Onderwijs, economie, veiligheid, volksgezondheid?? Gekke Henkie!

Dat er nu al een 4e generatie “vluchtelingen” in de kampen zit is puur te wijten aan deze doorgewinterde criminelen, die al tientallen jaren zich verrijken over de ruggen der kampbewoners en niet aarzelen om achteloos enkele duizenden van hen op te offeren in een kunstmatig conflict afkomstig uit hun trucen-doos, teneinde hun machtspositie te behouden.