Referendum: wéér een tik op de vingers

Tijdens de verkiezingen voor de gemeenteraden, hebben de Nederlandse burgers eveneens kunnen aangeven of zij voor of tegen de nieuwe Wet Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (WiV) zijn. De uitslag was een afwijzing. Geen enkel voorstel wat aan de Nederlandse burger werd voorgelegd door de regeringen -om het even van welk pluimage- heeft daarmee in de loop van de tijd de zegen  van de burger gekregen.

Afb: Enoc vt (File:Botón Me gusta.svg) [Public domain], via Wikimedia Commons

Een andere saillante kanttekening bij al deze referenda, is dat de achtereenvolgende regeringen zich telkens geen zier aantrokken van het burgeroordeel. Ongeacht of er nu werd gestemd inzake de Europese grondwet of Oekraïne: bevolking eist ‘nee’, politiek doet ‘ja’. De praktijk is inmiddels dan ook dat onze wetgeving wel degelijk moet voldoen aan de Europese ‘grondwet’ en dat Oekraïne op het punt staat toe te treden tot de EU en de NAVO. Verkiezingen voor de landelijke politiek zijn inmiddels dan ook zinloos, omdat het Haagse gezelschap alleen voor de vorm nog wat kakelt in de Staten Generaal.

Terug dan naar de WiV. Op dit moment hebben de veiligheidsdiensten volop mogelijkheden om iedere computer, smartphone of smart-tv na te kijken op verkeerde meningen. Of het in de toekomst het verlangen van de overheid is om voor politiek-correcte meningen een ‘thumb-up’ (duimpje omhoog) uit te delen weet ik niet, maar ze zouden het nu al moeiteloos kunnen. Wat ook kan is het besmetten van die ‘smart’ apparaten met software die de overheid mogelijkheden geeft om spontaan ‘fake-nieuws’ uitzendingen te verzorgen, die u wijs maken iets te doen of na te laten. U denkt dat u kijkt naar het journaal ingeval van een grote, landelijke calamiteit, maar in werkelijkheid is het overheidspropaganda. Kan allemaal. Wanneer het dus om heimelijke benadering van digitale of analoge (afluisteren) apparaten gaat, ontbreekt het de diensten vooralsnog niet aan mogelijkheden.

De WiV voorziet in de mogelijkheid tot een digitaal ‘sleepnet’. Dat wil zeggen dat wanneer uw smart-gegevens voorkomen op smartapparaten van een verdachte entiteit, de inlichtingendiensten ook uw gangen na wil kunnen gaan. Omdat dit met alle aangetroffen contactgegevens zal gebeuren, ontstaat op die manier een soort van digitaal sleepnet wat alle data uit die kring rond de verdachte entiteit haalt. De huidige wet voorziet hierin nog niet en de overheid zou de inlichtingendiensten die mogelijkheden graag geven. Maar let op: er is ook geen wet die deze vorm van dataverzameling aan inlichtingendiensten verbiedt! Daarom alleen al is de WiV baarlijke nonsens en bovendien kan de overheid ingeval van calamiteit beroep doen op andere wetten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het zwaarste en meest bekende middel: het uitroepen van de noodtoestand.

Maar goed: vooralsnog is het belangrijker vast te stellen dat in geen enkel referendum onze regeringen een fiat hebben gekregen van de stemgerechtigde burgers. Door toch anders te handelen, laat de politieke elite steeds opnieuw weer zien hoe groot de afstand tussen hen en het electoraat is geworden. Misschien moet de politiek zelf niet meer nadenken over het democratische proces, maar moeten de burgers eens gaan nadenken over deze politieke voorhoede en andere vormen van democratie.

Want als dit ei breekt, dan gaat het hard stinken. Ik geef het u op een briefje…

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties