Oud-LPF’ers winnen verkiezingen

Niet GroenLinks, maar de voormalige Lijst Pim Fortuyn is de winnaar van deze gemeenteraadsverkiezingen. Overal waar oud-LPF’ers meedoen aan de verkiezingen, behalen zij eclatante zeges. Leefbaar Rotterdam is met Joost Eerdmans verreweg de grootste partij geworden.

Als de PVV niet als stoorzender had opgetreden, was de zege nog afgetekender geweest. Datzelfde geldt voor de Lijst Hilbrand Nawijn in Zoetermeer. In Tilburg boekte de Lijst Hans Smolders een monsterzege en vaagde daar D66 en GroenLinks weg, hetzelfde deed Gerard van As met Nieuw Elan in Alphen aan de Rijn. LPF Westland en LPF Eindhoven deden het ook prima. Dat zijn LPF-toestanden in de echte, ware betekenis van het woord.

De veenbrand is nog lang niet over. Toch doen de meeste analisten alsof de kleine successen van GroenLinks grote, landelijke betekenis hebben. Onzin, de partij veegt onder leiding van Jesse Klaver vakkundig de restanten van de verkruimelde PvdA op, maar in het juiste perspectief geplaatst, stelt het niet zoveel voor. De PvdA verloor sinds 2006 iedere verkiezing vijf zetels in Amsterdam: van 20 naar 15 in 2010, 10 in 2014 en nu een schamele 5 zetels. Dan is de winst van 5 zetels van GroenLinks eigenlijk klein bier. Datzelfde geldt ook voor GL in de Tweede Kamer, waar de sprong van 4 naar 14 zetels groot was, maar niet de gedroomde linkse wederopstanding naderbij bracht. De PvdA verloor immers 29 zetels (van 38 naar 9).

Bovendien moeten de uitslagen in studentensteden als Amsterdam en Utrecht worden bekeken in samenhang met de randgemeenten. Want door het gevoerde linkse beleid is de gewone Amsterdammer verhuisd naar Almere, Zaanstad, Purmerend, enz. Amsterdam is een doorgangshuis geworden voor buitenlanders, toeristen en studenten. De uitslagen daar hebben hun landelijke betekenis allang verloren, alleen hebben de journalisten en wetenschappers die zelf allemaal in Amsterdam wonen, het nog niet door dat hun grachtengordel kampt met paalrot.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Campert
6 jaren geleden

Vreselijk dat nu blijkt dat Joost (Rotterdam) en Hans (Tilburg) buiten spel worden gezet door de Linkse Kerk.

Campert
6 jaren geleden

TOP!! Nu GL en D66 nog aan de kant!