Putin schiet zichzelf in de voet

Ik schreef enkele dagen geleden over de tanende Europese invloed in Rusland en over mijn verbazing dat zoveel mensen Putin als een (potentiële) Europese vriend zien, terwijl dit toch niet bepaald diens bedoeling is gebleken in de afgelopen jaren… 

Putin. Afb: wiki

Verre van: vorige week woensdag hebben Syrische troepen van Assad, vergezeld van Russische huurlingen, in een offensief op 8 km. ten oosten van de demarcatie lijn geprobeerd een aantal oliebronnen op de door Amerikaanse adviseurs gesteunde Koerdische troepen te veroveren.  Dit terwijl er duidelijke afspraken zijn tussen Russen en Amerikanen, maar de ongecontroleerde Russische huurlingen waren kennelijk overmoedig en geïnspireerd door Turkse aanvallen op dezelfde Koerdisch / Amerikaanse troepenmacht.

Diezelfde nacht hebben Amerikaanse mariniers met hun zware artillerie de Syrisch/Russische troepen vastgepind en gedecimeerd, waarna Amerikaanse jets, Apache helikopters en de door IS gevreesde AC 130 gunships gedurende 3 lange uren  ‘de klus op een allesverwoestende manier hebben afgerond’.  Op dat moment werd al gevreesd dat er Russische adviseurs onder de slachtoffers konden zijn, maar die hadden sowieso niets ten oosten van de demarcatie lijn te zoeken. Deze show van verwoestende kracht was duidelijk ook bedoeld als waarschuwing aan Erdogan.

Nu bericht de correspondent ter plekke van de Neue Zürcher Zeitung hoezeer Rusland in de eigen val is gestapt en hoezeer dit een probleem voor Putin gaat opleveren, niet alleen op het binnenlandse front. Het was een publiek geheim dat de Russen, net als in de oost-Oekraïne ( denk aan het drama met de MH 17 slachting ) wel degelijk actief meestrijden, terwijl het officiële standpunt van Moskou altijd was dat er géén Russische troepen ter plekke opereerden. De Russen proberen via een schijnconstructie, via een soort ‘koppelbazen’, hun geregelde troepen als privé-huurlingen ter plekke in te zetten, waarbij zogenaamd geen sprake is van officiële Russische troepen, hetgeen in Syrië resulteerde in een groot aantal Russische huurlingen die onder de naam ‘Wagner groep’ opereren.

Het ‘Conflict Intelligence Team’ heeft inmiddels Putin’s zeepbel ter plekke doorgeprikt en Bloomberg heeft bekend gemaakt dat er minstens enkele honderden Russen gesneuveld zijn, die er volgens Moskou helemaal niet waren….  Putin’s minister van defensie mag nu alle ouders zijn deelname gaan betuigen, nadat er eerder al de nodige leden van de Wagner groep in Dombass in de oost-Oekraïne waren gesneuveld. Ook in Rusland zijn er nog steeds, kort voor de verkiezingen, voldoende sociale netwerken over om de leugens van Putin aan de kaak te stellen. Dit terwijl de Amerikanen voortdurend met de Russische top in Syrië in contact waren, maar de Wagner groep was kennelijk niet meer te controleren, terwijl de Russen uiteraard geen enkel belang hebben bij een open conflict met de USA en vice versa. Putin heeft hier een volledig foutieve inschatting van de situatie gemaakt, temeer omdat Israel overduidelijk heeft gemaakt dat de Iraanse aanwezigheid hen niet kan bekoren.

Putin’s pretentie om in het midden oosten als diplomatieke bemiddelaar op te treden tussen Jeruzalem, Damascus en Teheran lijdt schipbreuk omdat hij zich nu afhankelijk maakt van beide laatstgenoemden èn zijn eigen huurlingen kennelijk niet meer in de hand heeft. Daarmee wordt hij meer en meer in het conflict gezogen terwijl hij als een grote speler op het politieke wereldtoneel wilde staan, hetgeen hem 2 weken geleden bij de Syrië-conferentie in Sochi met de UN ook al smadelijk mislukte.  Kortom, een groot diplomaat zorgt voor een elegante en doelmatige exit-strategie terwijl Putin slechts blijft zitten met de geesten die hij zelf heeft opgeroepen.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties