Prikbord nr 715

En weer moest een curator door de rechter worden teruggefloten, omdat hij een faillissement probeerde te misbruiken voor eigen voordeel. Want diens gedrag is bepaald niet gericht op de belangen van de crediteuren die ook nog voor de kosten van onnodige rechtszaken opdraaien. Waarom heeft de rechter-commissaris niet zelf ingegrepen of zijn daarvoor schimmige redenen aan te wijzen, zoals in vele andere faillissementen waar Justitie geen nader onderzoek naar wil doen?

 

Duitse defensieplannen

De Duitse minister van Defensie Van der Leyen noemde een bedrag van € 130 miljard die nodig zijn om de defensie weer op orde te brengen. Daartoe zou ze naar verluidt een budget van € 60 miljard per jaar willen hebben. Tussen wat nodig is en daadwerkelijk wordt geïnvesteerd kan echter een groot misverstand liggen, want een toereikende krijgsmacht opbouwen omvat méér dan materieel aankopen: bijv. kostbare en veeljarige ontwikkelingsprojecten, personeel, opleidingen, exploitatiekosten in vredestijd en infrastructuur. Of daar de Russen ‘blij’ mee zullen zijn, is van secundair belang, maar niet in Berlijn.  ‘Gelukkig’ blijft al dit geld in eigen land, gelet op de aanwezige veelzijdige wapenindustrie en (internationale) staven, maar om de juiste keuzes te maken moet de NAVO richtlijnen gaan geven over de meest waarschijnlijke inzetscenario’s.  Als die operationele inzet geen mensenlevens mag kosten, zal het geld snel op zijn. Want moderne middelen – zoals gevechtsveldrobots, drones, precisiemunitie, kruisraketten, vliegtuigen, luchtverdediging – op het gebied van inlichtingen, doelopsporing en effectieve bestrijding kosten niet alleen heel veel geld, maar zijn steeds meer onderworpen aan allerlei politieke beperkingen. Doch de illusie dat er straks ‘schone’ oorlogen kunnen worden gevoerd, moet snel worden uitgebannen, teneinde te voorkomen dat er nu verkeerde keuzes worden gemaakt.

 

Een beetje dom

Een Nederlandse koningin die de Indonesische regering namens de VN de les gaat lezen over mobiel/internetbankieren. En daar worden dan foto’s van verspreid, want het gaat helemaal niet om de ‘achtergebleven’ bancaire diensten, maar om de plaatjes. Een duidelijker bewijs dat die VN-banen bedacht zijn, is nauwelijks denkbaar. Een beetje dom, daar de geloofwaardigheid van het koninklijk paar hierdoor op het spel komt te staan. Het zal overigens niet de eerste keer zijn dat men in Indonesië denkt: waar bemoeit u zich mee? Zoals bij Nederlandse aandacht voor de vervolging van christenen, de besteding van tsunami-gelden, de (dood)straffen voor drugssmokkel, de brandende bossen, de onmenselijke islamscholen, de rottende hulpgoederen in havens (rijstcrisis) en de corruptie op overheidsniveau, etc. De premier had in dit geval moeten ingrijpen.

 

Lubbers

‘Over de doden niets dan goeds’ is een oud gezegde. Toch zou het dan voor het evenwicht beter zijn om het ‘goeds’ niet te veel te roemen. In ieder geval niet zodanig alsof die andere kant niet heeft bestaan. Van de gevolgen van gemaakte fouten kunnen langer doorwerken dan de herinneringen aan een groot staatsman. Dit geldt uiteraard ook voor zijn Duitse tegenvoeter Kohl die ‘wraak’ nam door de benoeming van Lubbers in Brussel te blokkeren. Deze kleinzieligheid van Kohl vanwege Lubbers’ mening over de Duitse hereniging, heeft onvoorziene gevolgen gehad, want de EU had beslist een ander gezicht gekregen als de benoeming was doorgegaan. Helaas hebben deze politieke misser en vele Duitse beslissingen daarna Europa geen goed gedaan.

 

Referendum

Als ‘het volk’ niet weet waar een referendum over gaat, omdat het dommer zou zijn dan politici, met welk inzicht hebben ze dan diezelfde politici gekozen?

 

Rijkseigendom

De donorweigeraars die het argument gebruiken dat hun (dode) lichaam geen rijkseigendom is, moeten beseffen dat hun ‘protest’ dan zeker van toepassing was geweest in de tijd van de dienstplicht. Onvrijwillig werd toen schade voor gezondheid en leven geaccepteerd om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een eventuele oorlog. En ook het geld dat terecht aan onze defensie en NAVO-verplichtingen werd besteed, kon dus niet worden aangewend in de gezondheidszorg. Absolute voorrang geven aan de integriteit van het eigen lichaam, verlaagt niet alleen de levensverwachting van ernstig zieke patiënten, maar verhoogt bovendien de kosten van de medische zorg voor deze groep. Terwijl gelijktijdig militairen – ook in ‘vredestijd’ – geacht worden veel meer op het spel te willen zetten dan alleen een overbodig orgaan. De nieuwe wet dient dan ook niet te worden gezien als een ‘overwinning’ van een bepaalde politicus die daarvoor vorstelijk wordt beloond, maar als een oproep een ultieme bijdrage te leveren aan het levensgeluk van anderen.

 

Wapens

De minderjarige psychopaten die in de VS willekeurig mensen doodschieten, zijn een gevolg van de wapenwet, beweert men. En waar zijn de minderjarige criminelen hier dan een gevolg van als ze op klaarlichte dag buitenstaanders omleggen?

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties