Het houdt niet op, niet vanzelf – aflevering zoveel

Michiel Kirch, ex-directeur van nutsbedrijf Cogas in Almelo, moet zijn voormalige werkgever ruim 86.000 euro aan teveel ontvangen vertrekpremie terugbetalen. Dat bevestigt de beheerder van gas- en elektriciteitsleidingen in Oost-Nederland, meldt de webpagina van RTL-Z.

Geld zat…. Afb: Publicdomainpictures.net

In 2016 meldde RTL-Z dat Cogas de ex-topman een ontslagvergoeding van 328.000 euro had uitbetaald, die volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT) 135.000 euro te hoog uitviel. De WNT was nu juist ingesteld om excessief hoge salarissen en vertrekpremies in sectoren die worden gefinancierd met publiek geld, te voorkomen. Na de ontdekking vorderde het nutsbedrijf het teveel betaalde geld terug. Omdat Kirch – je verwacht het niet – terugbetaling weigerde, sleepte Cogas hem eind vorig jaar voor de rechter. Uit het vonnis, dat enkele dagen geleden openbaar werd gemaakt, blijkt dat de rechtbank Overijssel eind januari heeft besloten dat de ex-directeur 86.113 euro moet terugbetalen.

Cogas krijgt overigens niet het volledig geëiste bedrag teruggestort. Dat is te wijten aan het gegeven dat de directeur tijdens een periode dat hij doorbetaald kreeg, terwijl hij was vrijgesteld van werkzaamheden, toch twaalf dagen arbeid verrichtte, elf dagen op studiereis was en daarenboven recht had op 33 vakantiedagen. Volgens Cogas had het nutsbedrijf overigens geen baat bij de werkzaamheden. Zij zouden de directeur zijn gegund om op ‘een nette manier afscheid te nemen’. Maar de rechter vond dat dat niet relevant. Daarom mag de ex-directeur zo’n 49.000 euro van het teruggevorderde bedrag houden. Dat betekent dat de totale hoogte van de vertrekpremie uiteindelijk 242.000 euro is. Dat is ruim 5 maal een bruto modaal jaarsalaris. Cogas zegt het vonnis te bestuderen en zich daarna op eventuele verdere stappen te beraden. Ex-directeur Kirch en zijn advocaat waren – je verwacht het opnieuw niet – onbereikbaar voor commentaar.

Michiel Kirch is per 1 januari 2018 overigens aangesteld als algemeen directeur van de TKI Urban Energy. TKI Urban Energy ontwikkelt volgens de tekst op haar webpagina “energie-innovaties voor een snelle transitie naar een duurzaam, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem in de gebouwde omgeving en de infrastructuur”. De afgelopen twee jaar was hij actief als CEO van het “op coöperatieve leest geschoeide” regionale energiebedrijf Vonk, waar hij ook mede-oprichter van is.

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
H. Nijhof
6 jaren geleden

Steeds hetzelfde lied met dat soort mensen. Het zal nog wel een tijd lang zo doorgaan, als het al ooit ophoudt. Of ze verzinnen weer nieuwe trucjes.