FISA Memo

De inkt van het FISA Memo was nauwelijks droog of de Democraten schreeuwden moord en brand. Volgens hen was de tekst op essentiële punten aangepast en zonder instemming van het verantwoordelijke Inlichtingen Comité van het Huis van Afgevaardigden door de Voorzitter ten onrechte overhandigd aan de President.

Schiff, de topdemocraat in het Comité twitterde op 1 februari vroeg in de morgen de volgende tekst:

Discovered late tonight that Chairman Nunes made material changes to the memo he sent to White House – changes not approved by the Committee. White House therefore reviewing a document the Committee has not approved for release.

Trump

Donald Trump. Afb: wikimedia-commons

De aanval is de beste verdediging en het lijkt een laatste ultieme poging te zijn geweest om publicatie van het memo alsnog te verhinderen. De protesten van de Democraten weerklinken vanzelfsprekend in de gangen van het Binnenhof en op de burelen van de gevestigde media.

In het memorandum van vier pagina´s staat dat functionarissen van het Ministerie van Justitie (DOJ) en FBI zich schuldig hebben gemaakt aan inbreuken op de inlichtingenveiligheid. Een hoge functionaris stelde zelfs dat DOJ en FBI geen toestemming voor afluisteren en aftappen van Trumps inner circle aangevraagd zouden hebben als het Anti-Trump rapport van Steele in oktober 2016 niet geopenbaard was. McCabe getuigde voor het Comité dat “no surveillance warrant would have been sought from the FISA court without the Steele dossier information “. Wanneer een plaatsvervangend en waarnemend Directeur van de FBI en niet te vergeten een loyale Obama adept zich in die woorden uitspreekt en zijn woorden door andere getuigen worden bevestigd, is het duidelijk dat ongefundeerde en ongecontroleerde en dus onbetrouwbare informatie gebruikt is voor het krijgen van toestemming van die schaduw methoden. De aanvragers hebben bewust de verantwoordelijke rechtbank niet op de hoogte gesteld van de geringe betrouwbaarheid van het Steele rapport. De relevante FISA documenten zijn bestudeerd door Trey Gowdy een van de scherpste geesten op het gebied van rechtspraak en Justitie.

Vermoedelijk leven Democraten nog steeds in de veronderstelling dat mediabronnen hun teksten niet op juistheid zullen controleren en dat is in een tijd waarin het woord nepnieuws met hoofdletters geschreven wordt een verraderlijke misrekening. Een van de websites die de handel en wandel van politici onder een vergrootglas bekijkt is www.dailywire.com en die is met de gepubliceerde tekst in de hand een aantal leden van de commissie langs gegaan, Het is relevant te onderstrepen dat de tekst voordat die door het witte Huis geopenbaard werd, door hoge FBI functionarissen[i] op juistheid en waarheidsvinding is gecontroleerd. Die konden geen enkele onjuistheid of onevenwichtigheid in de tekst ontdekken. Voor de voorzitter van het Comité was dat het groene licht om het memo aan de President te geven.

Het resultaat van de rondgang door journalisten van de Daily Wire en het korte onderzoek van Byron York, een reporter van de Washington Examiner, resulteert in de volgende vaststellingen:

  • Er is een aantal aanpassingen gedaan om de tekst grammaticaal te verbeteren en toegankelijker te maken. Aan de strekking is niets veranderd.
  • De FBI eiste uit hoofde van bron en methode bescherming een verandering.
  • Democraten eisten ter wille van de nauwkeurigheid een verandering van twee woorden.

Byron York twitterde nog de aanvullende verklaring “The Vote to release the memo was absolutely procedurally sound and in accordance with House and Committee rules. To suggest otherwise is a bizarre distraction from the abuses detailed in the memo, which the public will hopefully soon be able to read for themselves…” Kortom ook met de procedure is niet gerommeld.

Bezien in het licht van het door de Democratische Partij en Clinton-campagnegelden gefinancierde anti-Trump rapport van Steele, is de late actie van Schiff en mee brullende Democraten als Pelosi en Waters uitermate hypocriet. Dat rapport staat vol ongefundeerd en niet gecontroleerde vuilspuiterij om de verkiezing van Trump als de nieuwe president van de USA te saboteren. Informatie uit dat rapport is dus gebruikt om een FISA toestemming te krijgen voor het aftappen en afluisteren van de communicatie middelen van Carter Page en die praktijken uit te breiden naar andere leden van het verkiezingsteam van Trump. Het is duidelijk dat Democraten en Obama loyalisten in de top van DOJ en FBI onrustig op hun stoelen zitten te schuiven en zich afvragen wat de volgende stap van het betreffende Comité zal zijn.

Daar hebben ze niet lang op hoeven wachten. In een interview voor Fox legde Nunes de voorzitter van het Comité uit waarom het memo publiek werd gemaakt en wat de vervolgstappen zijn.

“I have an obligation to the American people when we see FISA abuse,…These are secret courts that exist to target for foreigners, for catching terrorists, for catching people who might be bad actors and the American citizens that are represented before this court have to be protected, and the only place that can protect them is the U.S. Congress when abuses do occur.

Nunes verklaarde ook dat het onderzoek noch het memorandum is gedaan resp. opgesteld in samenspraak met het Witte Huis, Republikeinse Partij, Conservatieve adviesorganen of advocaten van Trump. Nunes eindigde het interview met  “Phase 1 of the investigation focusing on FISA abuse was complete, and Phase 2 included ongoing investigations into other departments including the State Department”.

De Democraten kunnen dus weer de putten in en trachten met rookgranaten een ondoordringbaar gordijn op te trekken. In de woorden van een groot legeraanvoerder zou Trump die het media initiatief naar zich heeft toegetrokken, kunnen beweren dat “the war is over, when I say it is over”.

——————————————-

[i] Directeur FBI Wray kreeg het memo vorige zondag onder ogen; twee hoge FBI functionarissen hebben de tekst op maandag bestudeerd en het Witte Huis liet de tekst op dinsdag door vijf andere hoge FBI functionarissen doorspitten. Het resultaat daarvan was dat bronnen en methode een betere bescherming in de tekst moesten krijgen en het dringende FBI advies om het memo niet te publiceren.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Cornelia
6 jaren geleden

Drain the swamp!