De veiligheidsconferentie in München

In de laatste vijftig jaar is de Münich Security Conference een vooraanstaand globaal forum geweest voor rond  450 ‘decisionmakers’ inzake alle aan globale veiligheid gerelateerde onderwerpen. In de afgelopen dagen werd de 2018 versie afgesloten, waar Netanyahu geen woord Frans sprak over de sluipende machtsuitbreiding van Iran in Syrië en Irak, terwijl ook de USA en Rusland botsten. 

Afb: Flickr

Benjamin Netanyahu heeft in zijn slotrede Iran scherp aangevallen, waarbij hij een brokstuk van een recent boven Israel neergeschoten Iraanse drone aan de luisteraars toonde, terwijl hij Iran als de grootste bedreiging voor de wereldvrede neerzette. Hij vroeg Mohammed Zarif, de Iraanse minister van buitenlandse zaken, op de man af of hij dat brokstuk herkende en verzocht hem om Israel niet uit te dagen – terwijl Zarif weinig overtuigend tegenspartelde – door het machtsevenwicht niet te verstoren met de massieve militaire inzet in Syrië en door de bewapening van Hezbollah in Libanon met precisie raketten; Hezbollah wordt in feite klaargestoomd voor de opvolging van IS in Syrië. ‘Israel zal daar een eind aan maken voor het te ver gaat; wij zullen nooit toestaan dat Iran ons een strop om de nek hangt. De wereld mag niet reageren met het apaiseren van dit soort onverhulde agressie’

Ook de toon tussen de USA en de Russen wordt killer nu Sergei Lavrov de bewijsbare Amerikaanse beschuldigingen aan 13 Russen inzake manipulatie van de verkiezingen in 2016 als ‘gezwets’ afdeed. Hij wilde eerst wel eens wat feiten en bewijzen zien, net als van Nederland inzake MH-17.  Dat alles is volgens Lavrov slechts stemmingmakerij tegen Rusland van de politiek-correcte clique in het westen, daarbij uit het oog verliezend dat die 5e colonne juist zijn eigen toegewijde geestverwanten zijn. Hij accepteerde niet ‘dat hij van alles, van Brexit tot Cataluña, de schuld kreeg’-  dat moet ook heel naar zijn voor zo’n teerbesnaard zieltje.

Trump’s N.S.A. Herbert McMaster gooide er een schepje bovenop door te dreigen dat alle toekomstige desinformatiecampagnes op het internet en sociale media, evenals spionage en ondermijning  hard aangepakt zullen worden (er lijkt een gouden toekomst te zijn weggelegd voor Ollongren in de particuliere sector – nadat zij Halbe Zijlstra achterna is gegaan).

Ook over de nucleaire afbouw in Europa werd geen toenadering bereikt. De USA verwijt de Russen dat zij de betreffende INF-verdragen uit de jaren ’80 schenden door middellange-afstandsraketten in Europa te stationeren, reden waarom de USA kleinere kernkoppen gaat maken voor raketten en ‘cruisemissiles’. Daarbij stelt hij dat het niet de bedoeling is om de drempel voor een nucleair conflict te verlagen maar juist te verhogen. Hij wil voorkomen dat de Russen de Europese bevolking als gijzelaars gaan zien. Ook de kernkoppen van raketten op onderzeeboten worden verkleind teneinde inzet als tactische wapens mogelijk te maken, terwijl die onderzeeërs langs de Russische kust niet onder nucleaire INF  verdragen vallen. De Turken hadden uiteraard problemen met de Koerden, maar daar hadden de meeste aanwezigen weinig oor naar. De Amerikanen het minst hoewel Tillerson tegelijkertijd in Ankara wat olie op de golven van de Turkse hysterie gooide.  Dat de Turkse pasha als provocatie Russische luchtafweer raketten koopt geeft wel aan op welk triest niveau hij opereert. Dit terwijl zijn Diyanet overal in west Europa als zijn lange arm functioneert om de daar woonachtige Turken te intimideren en manipuleren en bovendien zodoende de eigen NATO partners meer en meer te islamiseren en te ondermijnen. Israel zit met Iran in de maag, west Europa met Erdogan.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Redacteur
6 jaren geleden

“Ook de toon tussen de USA en de Russen wordt killer nu Sergei Lavrov de bewijsbare Amerikaanse beschuldigingen aan 13 Russen inzake manipulatie van de verkiezingen in 2016 als ‘gezwets’ afdeed.”

Welke ‘bewijsbare’ Amerikaanse beschuldigingen? Die van hetzelfde soort als Colin Powells buisje Iraaks chemisch strijdmiddel? Fake news is heden ten dage een hot item en Sergej Lavrov maakt een aanmerkelijk betrouwbaarder indruk dan die McCarthy 2.0 Robert Mueller, die er óverduidelijk op uit is om zijn gelijk te krijgen, bewijs of niet. Dat hebben we vaker gezien, maar het kunstje ‘showprocessen’ zal ditmaal niet uit Russische hoek komen. Wat mij opvalt is dat de Russen heden ten dage van werkelijk van alles aangewreven krijgen. Dat maakt Lavrov geen teer zieltje; het is gewoonweg niet logisch. Laat eerst de waarheid maar eens boven tafel komen. Ik vermoed dat dan eerder de ruimschoots overschreden houdbaarheidsdatum van Robert Mueller zal worden bevestigd.