Waarheen koerst Noord-Korea in 2018?

Na de infantiele woordenwisselingen tussen Big Rocket Man en little rocket man komt er zowaar een initiatief via de Olympische sport om de druk van de Koreaanse pressure cooker te laten ontsnappen.  Nixon heeft China ook gepaaid met een vriendschappelijke tour van een groep tafeltennissers, dus waarom niet…?

afb: pixabay

Want zoals de vlag er nu bij hangt koerst Noord-Korea in 2018 af op een rampzalige hongersnood en lopen de armzalige  industrie, infrastructuur en transport krakend vast omdat zelfs China de kraan dichtdraait. Het laatste beetje hoop dat Noord-Korea mag koesteren is dat de Chinezen het wel leuk vonden om met hun agressieve vechtersbaas van een straathond aan de lijn te pronken en zo Japan en in mindere mate de USA en Zuid-Korea te manipuleren, maar nu wordt toch een afweging gemaakt tussen een ICBM ergens op een stad in de USA of de hongerdood voor miljoenen straatarme Koreanen die al op hun benen lopen te zwaaien van ondervoeding.

China’s leiders laten zich adviseren door de éminence grise van de wereldpolitiek Henry Kissinger om stapje voor stapje verder te groeien maar de onberekenbaarheid van Donald Trump is net zo’n sterke troefkaart voor de USA als de visieloze Obama een zwakte was en altijd zal zijn. Het lijdt geen twijfel dat de Chinezen daarom Kim Jong Un met minimale hulp nèt boven water zullen willen houden, terwijl zij formeel het UN-embargo pretenderen te respecteren. Vervolgens zou China kunnen proberen om ofwel Noord-Korea zelf te ontwapenen en zelfs Kim naar een of andere anonieme bestemming tussen de Oeigoeren te verhuizen waar hij met zijn honderden miljoenen gestolen dollars de grootste kamelendrijver van het land kan worden, maar dan blijft Noord-Korea noodgedwongen een communistische satelliet, hetgeen Donald Trump een doorn in het oog zal zijn, want er is geen enkele garantie dat er 10 jaar later niet eenzelfde proces begint.

Het Pentagon zal op grote weerstand stuiten van Japan, Zuid-Korea en Taiwan als het besluit tot een pre-emptieve operatie omdat die massieve aanvallen vereist op commando centra, lanceerinrichtingen, de duizenden artillerie emplacementen, (verborgen) wapendepots, havens en andere infrastructuur, etc.  Het risico dat er dan alsnog een paar ICBMs worden gelanceerd en dat Seoul platgebombardeerd wordt is reëel en, afhankelijk van China’s reactie zou dit een wereldoorlog kunnen betekenen en een economische recessie die de wereld nog nooit eerder heeft gezien. Dat een Clinton, Bush jr. en met name Obama deze situatie toegelaten hebben door hun gebrek aan visie en guts is evident, dat iemand die ‘orde op zaken’ wil stellen als oorlogshitser door de geitenharensokkenbrigade wordt bestempeld lijkt het minste van twee kwaden.

Waarschijnlijker is dat China zal proberen om Kim zijn retoriek te doen matigen, zodat de naïeve politiek-correcten van deze wereld wéér in Obama’s voetstappen zullen treden en razendsnel vergeten dat er inmiddels wel degelijk ICBMs met kernkoppen klaarstaan. Trump zal dit scenario nooit accepteren, maar de dictators van deze wereld weten donders goed wat voor slappelingen er aan het roer staan van (de meeste) andere westerse landen, Europa voorop.

Het meest waarschijnlijke scenario lijkt dat Trump de duimschroeven verder aandraait om de kernwapens te verwijderen, desnoods door ook sanctie’s tegen China en China’s elite in te stellen – net zoals Putin’s vriendjes nu ook al een reisverbod naar westelijke landen hebben – waarbij als stok achter de deur de Amerikaanse bondgenoten in de regio een keiharde lijn met Trump trekken door een anti-raket scherm te installeren.  Een “buigen of barsten” scenario waarin Kim uit wanhoop één of meerdere ICBMs kan lanceren en een oorlog begint, hetgeen het begin van een snel einde voor Kim betekent. Hopelijk heeft China dan minder aanleiding om hun oude protegé weer in een ‘kneejerk-reflex’ in bescherming te nemen.

Erg onvoorspelbaar maar elk scenario betekent het einde van de Stalinistische dynastie in Noord- Korea; misschien zijn de Olympische spelen toch ergens goed voor?!

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties