Toeslagen Bulgarenfraude voorgoed weg

Het grootste deel van de tientallen miljoenen euro’s aan toeslagschulden die de Belastingdienst nog in het buitenland uit heeft staan, kan niet meer geïnd worden. Het CDA vindt het onbestaanbaar dat dit nog kan na de grootschalige ’Bulgarenfraude’ en eist dat staatssecretaris Snel (Financiën) maatregelen neemt, zo meldt dagblad De Telegraaf.

Afb: Flickr

Ruim vier jaar geleden werd bekend dat er een lek zat in het Nederlandse toeslagensysteem en dat een aantal Bulgaren erin geslaagd was de zaak op te lichten, om vervolgens weer met de buit naar het vaderland terug te keren. In 2015 ging de fiscus aan de slag om bijna 140 miljoen(!!) euro aan onterecht uitgekeerde toeslagen aan mensen in het buitenland proberen terug te halen. Inmiddels is dit openstaande bedrag met ruim 80 miljoen euro afgenomen, zo rapporteerde staatssecretaris Snel onlangs aan de Tweede Kamer. Dat klinkt op zich positief, ware het niet dat van die 80 miljoen euro  inmiddels bijna 45 miljoen is afgeschreven omdat dit bedrag niet meer door de Belastingdienst kan worden geïnd. Dit heeft klaarblijkelijk te maken met de gebrekkige uitwisseling van inlichtingen en verjaring van fraudezaken.

Het komt er dus op neer dat werkende Nederlanders weer een kapitaal aan belastinggeld hebben mogen ophoesten, dat vervolgens onterecht is uitgekeerd aan buitenlanders, die vervolgens spoorloos verdwijnen. Dat roept bij mij allereerst al bijzonder grote vraagtekens op omtrent de controles bij aanspraken op toeslagen en anderzijds waarom die toeslagen eigenlijk benodigd zouden moeten zijn. Het zijn er namelijk nogal wat.

Feitelijk is het gehele toeslagensysteem een vicieuze cirkel, of liever gezegd een neerwaartse spiraal. Belastingbetaler betaalt belasting, belastingdienst keert van de belastingopbrengsten de toeslagen uit. Intussen moet van die belastingopbrengsten ook nog eens een legertje ambtenaren worden betaald dat zich bezighoudt met het toekennen van die toeslagen. Kortom: één brok volkomen overbodige bureaucratie. Verlaag de lastendruk, dan zijn al die toeslagen niet meer benodigd, een aantal wetten en regels kan worden afgeschaft en er kan niet meer mee gefraudeerd worden. Bovendien kan het aantal ambtenaren dan omlaag. Waarom houden instituten als Algemene Rekenkamer, CPB en dergelijke zich dáár eens niet mee bezig? Zeker nu onlangs bekend werd dat voor de rekenkamer slechts 30% van de overheidsuitgaven te achterhalen valt, is het aan te bevelen de zaak drastisch te vereenvoudigen.

Ik heb de regering en haar belastingdienst absoluut niet nodig om mijn geld aan domme dingen uit te geven. Dat kan ik prima zelf, maar dan weet ik wel dat ik er in ieder geval ook zelf plezier aan heb beleefd. En het Rijk krijgt er toch wel 21% btw van.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties