Het tanende draagvlak voor president Trump

Het draagvlak voor de Amerikaanse president Trump heeft een nieuw dieptepunt bereikt, zo blijkt uit een onderzoek van Fox News. Slechts 38 procent van de ondervraagden vindt dat Trump zijn werk goed doet. Die lage waardering wordt volgens Fox veroorzaakt doordat laagopgeleide blanke mannen, een niet onbelangrijk segment van Trumps electoraat, de Amerikaanse president de rug toekeren.

Trump

Donald Trump. Afb: wikimedia-commons

De betreffende 38 procent contrasteert schril met de 42 procent die vorige maand nog tevreden was over de prestaties van de president, terwijl het aantal ontevreden kiezers gestegen is van 53 procent in september naar 57 procent nu. Zo impopulair als Trump is bij de kiezers, zo onverminderd veel steun krijgt hij van de Republikeinen: zo’n 83 procent van hen is tevreden over zijn prestaties als staatshoofd en regeringsleider. Daartegenover staat dat slechts zeven procent van de Democraten hem een goede president vindt en 30 procent van de onafhankelijke kiezers. Fox News is van mening dat de afgenomen populariteit van Trump veroorzaakt wordt doordat laagopgeleide blanke mannen massaal afhaken. Slechts 56 procent van hen is tevreden met de president tegenover 69 procent afgelopen maand. Dat wordt in sommige kringen als veelzeggend beschouwd; het is juist deze demografische groep waarvan Trump in 2016 de meeste stemmen kreeg van alle kandidaten sinds 1980.

Het is onduidelijk in hoeverre de lage rating bepaald wordt door de manier waarop de federale overheid reageerde op de orkanen Harvey, Irma en Marla – volgens Fox beoordeelde respectievelijk 52 en 49 procent van de respondenten het overheidsoptreden als excellent of goed. Heel anders was die beoordeling waar het de overheidsreactie inzake Puerto Rico betrof: slechts 32 procent vond dat Trump daar adequaat reageerde. Ook scoorde het Witte Huis slecht in haar reactie op de schietpartij in Las Vegas en de bosbranden in Californië. Daarnaast wordt tevens de manier waarop Trump de Noord-Korea, Iran, de gezondheidszorg en de belastingen aanpakt door de respondenten afgekraakt. De uitslag van het onderzoek van Fox verscheen woensdag na een ronduit turbulente maand van verwoestende orkanen, de daaruit voortvloeiende Puerto Ricaanse crisis en Trumps recente telefoongesprekken met familieleden van omgekomen Amerikaanse militairen.

Ongetwijfeld zijn er in Nederland grote aantallen mensen die smullen van dergelijke berichtgeving. Ik vraag me alleen af waar ze zich druk over maken, want het betreft een staatshoofd dat resideert in het Witte Huis, in Washington, D.C., in de Verenigde Staten, aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. Buiten dat vind ik het ronduit platvloers om een publieksenquête te houden na een relatief korte periode waarin de Amerikaanse regering het behoorlijk voor zijn kiezen heeft gehad en de uitslag van een dergelijk onderzoek kan ik dan ook niet anders betitelen dan ordinaire stemmingmakerij. Het is al meer dan eens bewezen dat je het bij rampen of andere trieste gebeurtenissen nooit goed kunt doen: er is altijd wel íemand die zich tekort gedaan voelt.

Daarnaast zie ik het niet als mijn probleem wat er zich in en rond het Witte Huis allemaal afspeelt en dat zouden meer mensen eens moeten gaan doen. Onze problemen zetelen op het Binnenhof in Den Haag en in het EU-Kremlin in Brussel.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
6 jaren geleden

P.S:

De ‘approval rate’ is inderdaad laag, maar dat is ook te wijten aan de eeuwige agitatie door de democraten en Trump’s ‘dik hout planken’ respons. Naarmate hij meer gedaan krijgt zal die support wel weer terugkomen, hopelijk tijdig voor de verkiezingen van 2018, en daarvoor is nodig dat er brood op de plank komt na 8 jaren ‘armoe troef’ met Obama.

De belastingwetgeving die nu op stapel staat meot voor de jaarwisseling rond zijn en de economie moet (blijven) groeien. Zie hieronder uit ’the Hill’ van gisteravond :

” Trump gets boost from strong economy”.

President Trump has been buffeted by historically low approval ratings, a probe into Russian election meddling and innumerable other controversies, but he has enjoyed one consistent bright spot during his first year in office: the economy.

The good news continued on Friday, with the latest official data showing robust growth. Gross domestic product grew at an annualized rate of 3 percent during the third quarter. It was the second quarter in row where growth hit that mark.

The new figures come as the White House and Republicans on Capitol Hill move into top gear in their efforts to pass tax reform. If they are successful, it will stimulate the economy further, they say.

r.dunki
6 jaren geleden

U schrijft : “Onze problemen zetelen op het Binnenhof in Den Haag en in het EU-Kremlin in Brussel”. In Brabant zegt men : ” en gij geleuf da.”

De salon-socialistische Brusselse problematiek die o.a. leidde tot Brexit is grotendeels terug te voeren op de social-justice-bull-shit van de afgelopen halve eeuw uit de US, waar activisten van Obama zich dagelijks schuldig maken aan wat u terecht noemt : ‘ordinaire stemmingmakerij’ .

Maar de onverbrekelijke link tussen die ‘Democratische’idioten en het idem duo Juncker / Timmers (of in Den Haag Asscher/Klaver/Pechtold) valt mijns inziens niet uit te vlakken.