Hennis en Art. 307

“Hij aan wiens schuld de dood van een ander te wijten is, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste twee jaren of geldboete van de vierde categorie”(1). “Indien de schuld bestaat in roekeloosheid, wordt hij gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie” (2). (Artikel 307 WvS)

Ongeschikt… Afb: wikimedia.

Defensie is tijdens de missie in Mali ernstig tekortgeschoten in de zorg voor de veiligheid van Nederlandse militairen. Tot dat vernietigende oordeel kwam de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) in haar rapport over het ongeluk van vorig jaar zomer met een mortiergranaat, waarbij twee militairen om het leven kwamen en er een zwaargewond raakte. Volgens de OVV zaten er in de fatale granaat zwakke plekken. Door een combinatie van vocht en warmte ontstonden er “zeer instabiele, schokgevoelige explosieve stoffen in het ontstekingsmechanisme van de granaat”. Tijdens het laden is de mortiergranaat ontploft in de buis waarbij Korporaal Kevin Roggeveld en sergeant der 1e klasse Henry Hoving de dood vonden. Een derde militair raakte ernstig gewond door de rondvliegende scherven. De aanschaf van mortiergranaten verliep buitengewoon amateuristisch. Defensie deed eigenlijk een blinde aankoop, aldus de Onderzoeksraad. Daardoor ontbrak noodzakelijke kennis over werking, kwaliteit en veiligheid van de mortiergranaten met uiteindelijk fatale gevolgen voor de beide militairen. Dit rapport is overigens al het derde rapport in drie jaar tijd over de tekortkomingen bij defensie. Daarbij heeft de OVV als onderzoekersclub eigenlijk geen bijzonder statuur te handhaven, want ook de onderste steen in het MH-17 onderzoek bleef keurig onderop liggen….

De verantwoordelijk minister voor defensie, mevrouw Hennis (VVD) lijkt vooralsnog geen aanstalten te maken om op te stappen naar aanleiding van het zoveelste geblunder bij defensie. Zij meent vooralsnog dat zij moet ‘optreden en niet aftreden”. Maar deze minister had natuurlijk al veel eerder moeten ‘optreden’ en door dit na te laten is zij als minister tevens verantwoordelijk te houden wegens dood door schuld. “De veiligheid en gezondheid van onze militairen staan bij iedereen voorop” aldus de kakelende -blonde- minister, terwijl in het nog milde en kabinetsbeschermende OVV-rapport nu juist is aangetoond dat dit bij lange na niet het geval is. Een onzinnige verklaring dus van de minister, die kennelijk in de overtuiging is gebleven dat een veterstrik-diploma van Schoevers voldoende garantie biedt voor een deskundig oordeel over de staat van onze defensieorganisatie. Slechts het falen van deze minister en haar ministerie verdienen het predicaat ‘universitair’, want het geblunder overstijgt dat van een hogeschool ruimschoots.

Dat de minister volslagen ongeschikt is gebleken voor haar functie wordt slechts overtroffen door het volledige gebrek aan moraal. Zij bediende zich in diverse interviews van goedkope retoriek en ingestudeerde one-liners die zo uit de boekjes van pr-goeroes leken te zijn geplukt. Het immens domme gestuntel moet de nabestaanden van Roggeveld en Hoving voor de zoveelste maal tot tranen hebben gebracht. Er resteert haar geen andere keuze dan onmiddellijk haar biezen te pakken en vooral nooit meer terug te komen in een politieke of bestuurlijke functie. Met een secretaresse opleiding van Schoevers op zak lonkt voor haar een belangwekkende positie bij de papierversnipperaar, met de nadrukkelijke opdracht vooral van de knopjes af te blijven.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

4 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
A.J.F.M. Baas
6 jaren geleden

Ik ben betere artikelen van Dhr Nijhof gewend. Ik zie een opsomming van feiten en reeds geconcludeerde zaken. Auteur wenst onze minister in de gevangenis, maar geen woord over de werkelijke schuldige. Waar in de defensie organisatie zit de zwakke schakel? Wie heeft ondanks de waarschuwing van de Amerikanen en de muntechte in Nederland dit materiaal uitgegeven voor gebruik? Dit is te gemakkelijk.

Hein
6 jaren geleden

Wat een hypocrisie. Hennis mag dan wel zoals dat heet “politiek verantwoordelijk zijn” maar de gehele politiek is al decennia lang verantwoordelijk voor het uitkleden van de krijgsmacht. Ook de top van de krijgsmacht heeft daar kritiekloos aan mee gedaan.

Politieke verantwoordelijkheid is in dit geval slechts een andere naam voor zondebok voor een totaal falend politiek- en militair systeem.

6 jaren geleden

zij moet echt de gevangenis in !

r.dunki
6 jaren geleden

Complimenten voor uw uitstekende artikel!