De wijze waarop enkele Barcelona-terroristen worden omschreven, doet vermoeden dat het ‘in de gaten houden’ van (ex-)jihadisten nauwelijks zinvol is. Dit nog afgezien van de blunders in Amsterdam. Het tuig in Spanje behoorde – ook voor vrienden – tot de categorie ‘aardige jongens’ en wist hun mensenhaat goed te verbergen.
Eenmaal voldoende gehersenspoeld, blijken het monsters zonder enig mededogen. Ook bij IS is dit zichtbaar. Doch in de Spaanse media wordt de aanduiding ‘islamitische’ weggelaten en veelal vervangen door Marokkaanse. Want het vertrouwen in die aardige jongens mag niet worden geschokt door de feiten. Er moet dus een andere verklaring worden gevonden voor hun moordpartij, dan de islam. Ook de betrokken imam was niet in beeld bij de veiligheidsdiensten, doch in Nederland volstaat men dan met een onnozel gebiedsverbod waartegen moslimorganisaties het lef hebben te protesteren.
Die naïviteit was tevens zichtbaar bij het beeld over de aardige man die in de buitenschoolse opvang twee meisjes belaagde. En bij die aardige scholieren die een jongen tot zelfmoord dreven. Natuurlijk is het vervelend als iemand ten onrechte wordt aangesproken op zijn gedrag, uitingen of (vermeende) opvattingen, maar de feiten vaststellen en zo nodig sorry zeggen is nog altijd 10x beter dan wegkijken.
Basisbehoefte
De gemeente Den Haag geeft een verkeerd signaal af door naar verluidt 1000 i-phones met abonnement weg te geven aan kinderen in arme gezinnen. Het is duidelijk dat hun ouders daar wel raad mee weten: zo mogelijk meteen verkopen. En waarom precies 1000 en ook een abonnement? Hebben die gezinnen niet veel meer behoefte aan vakantiegeld of wordt de i-Phone straks toegevoegd aan de bed-bad-brood regeling als basisbehoefte (uitgezonderd gedetineerden)? Want kinderen een i-Phone ontzeggen waardoor ze opvallen bij hun ‘schoolkameraden’, is discriminatie, toch? Straks ook Nikes, een hoofddoekjesverbod en een schooluniform?
Slechtnieuwsgesprek
Gezien de gedragingen van bepaalde imams, moskeebesturen, moslimorganisaties, besturen van islamitische scholen, jihad-aanhangers, demonstranten met buitenlandse vlaggen, politieke figuren en buitenlandse mogendheden/diplomaten, is het tijd voor een slechtnieuwsgesprek waarin allerlei faciliteiten en subsidies worden afgeschaft. Het is geen taak van de staat om welke godsdienst dan ook te promoten, die niet alleen politieke doelstellingen heeft, maar bovendien (te) vaak vijandig staat tegenover ons rechtssysteem en de westerse cultuur. Want ook hier geldt: voorkomen is beter dan genezen, zoals enkele landen – waaronder Japan – reeds hadden begrepen. Voor Zweden is het waarschijnlijk te laat.
Sportief
Voetbalcoaches moeten niet te veel klagen over scheidsrechters die zaken door de vingers zien of juist niet. Begin eerst eens met een eigen speler die zich onsportief gedraagt, uit het veld te halen. En daarnaast kan met filmmateriaal nog altijd een klacht worden ingediend: tegen de scheidsrechter of de tegenpartij. Dit lijkt onsportief, doch kan een hoop blessures en kaarten voorkomen.