Prikbord nr 656

Wie meent dat Trump uniek is als president , moet zich eens verdiepen in een andere eigenwijze president van de VS: Woodrow Wilson. Niet alleen liet hij Amerika dat niet over een echt leger beschikte, deelnemen aan de eerste wereldoorlog waarvoor met name door gewone Amerikanen werd betaald met leningen die slechts gedeeltelijk zijn afgelost, maar bedacht ook concept-vredesvoorwaarden en de Volkenbond.

Daarbij werd zijn onervarenheid dan wel naïviteit ‘afgestraft’ door de ervaren Britse, Franse en Italiaanse onderhandelaars. De Volkenbond werd een mislukking, net als de (financiële) vredesvoorwaarden, en de gevolgen – zoals onder meer de tweede wereldoorlog, de Koude oorlog en de VN – waren desastreus.

Eerste keer

Een politiechef die beweert dat mensensmokkel vanaf kleine vliegvelden hier meteen bij de eerste keer werd ontdekt. Hoe kan hij dit weten? Overigens is deze naïviteit minder belangrijk dan de conclusie dat onze vliegvelden nog slechter worden bewaakt dan onze havens.

Lachertje

Vele jaren geleden moesten Amsterdamse uitkeringontvangers zich opnieuw laten registreren voor werk. Het ging om tienduizenden waarvan de sociale dienst precies behoorde te weten waarom ze (nog) niet aan het werk waren.  Een deel kwam niet eens opdagen en zouden daarom gekort (moeten) worden op hun uitkering. Nooit meer iets van gehoord, maar een cliënte die zich buiten Amsterdam liet opereren (‘niet bereikbaar’ in Den Bosch) en zonder toestemming op vakantie ging, net als duizenden Turken en Marokkanen, werd gekort waarbij de ‘bezwaarcommissie’ bestond uit degene die het besluit had genomen. Ook de regel dat buitenlandse werknemers pas mogen worden ingehuurd als er geen Nederlandse beschikbaar zijn, is een lachertje sinds het mislukte experiment met Rotterdamse ‘vrijwilligers’- met een uitkering – in het Westland.

Passchendaele

De herdenking van de 3e slag om Ieper betreft de geallieerde aanval van 100 jaar geleden richting het dorp Passchendaele/Passendale (meerdere schrijfwijzen mogelijk). Bij deze zinloze slachting stierven aan beide zijden totaal een half miljoen (!) soldaten of werden als vermist geregistreerd. Dit laatste wil zeggen dat ze op het slachtveld achterbleven in de modder, granaattrechters of moerasputten waarin ze sneuvelden, zelfs verdronken dan wel doodbloedden.  De schandalen van de eerste wereldoorlog met de enorme slachtingen bij Ieper, aan de Marne en de Somme, rond Verdun, Chemin des Dames en in de vele andere veldslagen,  zijn na 100 jaar nog steeds huiveringwekkend, net als de stupiditeit van ambitieuze generaals.  Alleen aan het Westelijke front waren de verliezen voor beide partijen ongeveer 2,1 miljoen elk, terwijl de Geallieerden op alle fronten gerekend ca. 1,5 miljoen doden méér telden dan de ‘Centralen’.  Dat deze offers tot niets hebben geleid, wordt niet alleen door het Ieper-drama en daarna de tweede wereldoorlog geïllustreerd, maar tevens door de huidige noodzaak massale herdenkingen te beveiligen tegen de bloedige moslimterreur die even zinloos is als destijds.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties