Individueel reïntegratietraject voor getraumatiseerde jihadgangers?

Niet voor het eerst worden er opnieuw proefballonnetjes opgelaten door ‘deskundigen’ om uit Nederland afkomstige ISIS-strijders, die getraumatiseerd zijn teruggekeerd uit onder meer Syrië en Irak, door middel van een individueel reïntegratietraject terug te laten keren in onze maatschappij.

Afb: wikipedia. https://en.wikipedia.org/wiki/Military_activity_of_ISIL#/media/File:%C4%B0D_bayra%C4%9F%C4%B1_ile_bir_militan.jpg

Dat dergelijke uitspraken worden gebezigd op NPO-Radio 1, u weet wel, die staatspropagandazender die zich kenmerkt door het dagelijks urenlang oeverloze gewauwel over de meest uiteenlopende en vooral triviale onbenulligheden, is in deze tijd van verzuurde linksige politieke correctheid nog niet eens zo verwonderlijk. Wat verwonderlijk is, is dat de ene na de andere ‘deskundige’ dit soort proefballonnetjes blijft oplaten – in dit geval door de diplomaat dhr. Peter Knoope, nota bene oud-directeur van het International Centre for Counter-Terrorism – terwijl het als bekend mag worden verondersteld dat het in dit geval gaat om het knuffelen van geradicaliseerde aanhangers van een totalitaire en intolerante ideologie, die in onze tijd met name sinds de stichting van de Islamitische Republiek Iran en de Sovjetinval in Afghanistan, beide in 1979, een aaneenschakeling van ellende vormt die al vele mensenlevens heeft geëist. Ik heb hier al eerder aandacht aan besteed.

Daarnaast is een dergelijk individueel reïntegratietraject een klap in het gezicht voor de Nederlandse militairen, die op uitzending zijn geweest naar conflictgebieden waar moslims steevast een partij in het conflict vormen. Dat betreft, enkele uitzonderingen zoals Angola, Rwanda en Cambodja daargelaten, nagenoeg alle uitzendingen sinds Nederlands Nieuw-Guinea. Het reïntegratietraject voor Nederlandse militairen is in de decennia na de ervaringen van Libanon (UNIFIL) en voormalig Joegoslavië (UNPROFOR, IFOR, SFOR) kwalitatief weliswaar behoorlijk verbeterd, maar de hulpverlening aan getraumatiseerde veteranen is nog steeds voor verbetering vatbaar. Ongeveer 20% van de Nederlandse veteranen heeft een post-traumatische stress-stoornis (PTSS), die aan hun missie te wijten is; ongeveer 5% van de veteranen heeft daar in het dagelijks leven ernstige hinder van. Zij zijn het, die onze aandacht verdienen; niet het geradicaliseerde uitschot dat zich in het Midden-Oosten heeft aangesloten bij een nietsontziende terreurbeweging die zich aan de meest weerzinwekkende misdaden bezondigt en met hangende pootjes weer naar mama’s pappot wil. Dagblad De Telegraaf besteedde er dinsdagochtend nog aandacht aan in het artikel “Heimweejihadisten raken op drift”.

Met het nieuws van de dood van ISIS-leider Al-Baghdadi (voor de derde keer alweer) en de blijkbaar ophanden zijnde val van Raqqa en de val van Mosul lijkt het erop dat veel ‘polderjihadisten’ het liefst zo snel mogelijk terugwillen naar Nederland. Maar dit slag wandelende tijdbommen dient nímmer meer terug te keren in de Nederlandse samenleving, laat staan dat er betere faciliteiten voor beschikbaar komen dan voor onze eigen militairen. Een juridisch traject voor (medeplichtigheid aan) genocide zou meer voor de hand liggen. Het beste zou nog wel zijn dat ze daar sneuvelen, heeft minister-president Rutte gezegd – en hij niet als enige. Op Twitter ben ik meer dan voldoende gelijksgestemde berichten tegengekomen.

Het komt zelden voor, maar in dezen ben ik het roerend met hem eens.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
6 jaren geleden

De Amerikaanse legertop in Iraq heeft gelukkig al laten weten dat het absoluut niet in de bedoeling ligt om IS tuig gevangen te nemen, maar juist volledig te vernietigen. Misschien kunnen wij daarbij een handje helpen om dat onkruid te wieden?

Hopelijk zakt Nederland niet tot het moreel corrupte, volstrekt decadent liberale Zweden waar deze ellendelingen hun naam mogen veranderen, huisvesting en een baan krijgen aangeboden en als zij niet kunnen aarden nog wat subsidie toe.

Hein
6 jaren geleden

De Engelsen en de Fransen hebben een betere oplossing voor hun jihadistenprobleem. Ik zou zeggen, goed voorbeeld doet volgen.