Prikbord nr 640

Premier Rutte krijgt het nog moeilijk nu hij buiten spel staat tegenover de ‘as’ tussen Berlijn en Parijs. Waar hij ons vluchtelingenbeleid, defensie-apparaat en milieubeleid alsmede de steun aan Griekenland en de ECB afhankelijk heeft gemaakt van wat Merkel wil, wordt zijn mening niet langer relevant geacht in de EU.

Tenzij we betalen, natuurlijk, zoals de Britten inmiddels ervaren. Waarom we hun morele steun en gezond verstand zullen missen, is duidelijk. Zelfs de voorwaarden voor het verblijf van buitenlanders in Groot-Brittannië wil Brussel nog steeds bepalen. Intussen werd de ene ‘belofte’ na de andere door Brussel geschonden: over het sluiten van de buitengrenzen, de controle op de banken, de terreurbestrijding (met name Hamas), de vluchtelingenquota (betreft 85% gelukszoekers), de EU-begroting, de stabiliteitseisen (lidstaatbegroting), de afbouw van landbouwsubsidies (Frankrijk), het Oekraïne-dossier, etc. De ‘nieuwe’ onderwerpen zullen waarschijnlijk Europese defensie, Europese belastingen, Europese wetgeving, Europese pensioenen, Europese milieumaatregelen, Europese ontwikkelingshulp en Europese paspoorten zijn. Met allerlei papieren garanties en beloften die in de praktijk niets voorstellen.

Macron

Nu Frankrijk onder vuur ligt vanwege zijn naïeve verkiezingsbeloften en dubieuze ministersploeg, zoekt Macron kennelijk een buitenlandse ‘vijand’ om de aandacht af te leiden.

Zijn verwijt aan EU-landen, dat Europa geen supermarkt is, zal ongetwijfeld tegen hem gebruikt worden, daar Frankrijk juist zelf altijd het voorbeeld heeft gegeven hoe te ‘winkelen’. Zelfs zonder te betalen of de verdwenen miljarden te verklaren. Intussen met Merkel de EU onder ‘bevel’ willen stellen – waaraan de Britten zijn ontsnapt – zal de Oost-Europese lidstaten alleen bevestigen in hun weerstand tegen Brussel en de schijnheilige figuren in Parijs en Berlijn.

Opletten

Niet alleen de vermeende ‘afleveringskosten’ van apotheken kunnen een bron van ergernis zijn, maar ook de noodzaak hun declaraties te controleren. Want bij een bestelling die (nog) niet kan worden geleverd, worden in bepaalde gevallen de kosten reeds gedeclareerd zonder dat iemand maanden later nog weet hoe vaak het medicijn daadwerkelijk is verstrekt.

PR

De laatste jaren lijken politici en leden van het Koningshuis de media te beschouwen als hun persoonlijke PR-staf. Journalisten vliegen mee, camera’s worden besteld en interviews gegeven, vooral ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Waarom moeten er beelden worden gemaakt van een bezoek aan de paus of aan gelukszoekers in Palermo? Gaat het hier om promotie van bepaalde denkbeelden en mode-ontwerpers, of kan het ook wat bescheidener? Het elkaar verdringen bij een groepsfoto of het handenschudden bij bezoek aan de VN zijn even plichtmatig als een toespraak voor lieden die alleen geïnteresseerd zijn in de volgende financiële bijdrage van Nederland aan hun belangen.

Doch journalisten weten van al die bla-bla ‘wereldnieuws’ te maken, terwijl een bezoek aan echte slachtoffers van onze rechtsstaat (namen bij mij bekend) hierin kennelijk niet past.

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties