Onderzoek naar missie Irak

Het Openbaar Ministerie onderzoekt in vier gevallen of Nederlandse militairen buiten hun boekje zijn gegaan tijdens bombardementen op IS in Irak en Syrië, waarbij een onbekend aantal burgerslachtoffers is gevallen. Het OM bevestigt de vier feitenonderzoeken na vragen van de NOS. Tot nu toe waren er slechts twee onderzoeken bekend.

Afb: wikimedia

Doel van een feitenonderzoek is om te achterhalen of er strafbare feiten zijn gepleegd door militairen, waarna er een strafrechtelijk onderzoek zou kunnen worden gestart. Het OM wil niet zeggen om wat voor incidenten het gaat, wanneer ze hebben plaatsgevonden en hoeveel burgers er zijn omgekomen. Alle vier de onderzoeken lopen nog. Nederlandse F-16’s werden tussen oktober 2014 en juli 2016 ingezet om doelen van IS te bombarderen, als onderdeel van een internationale coalitie onder leiding van de Amerikanen. In totaal zijn er door Nederland ruim 2100 missies gevlogen, waarbij meer dan 1800 keer wapens zijn ingezet. Of daar burgerslachtoffers bij zijn gevallen, wil het ministerie van Defensie niet zeggen.

Het ziet ernaar uit dat onze militairen vogelvrij zijn verklaard, zo liet de Stichting ‘Dutch Military Veterans’ blijken via Twitter. Daar hebben zij groot gelijk in. Ons defensiepersoneel valt van het ene in het ander ‘onderzoek’ en inmiddels vragen onze militairen zich af of het wel verstandig is de orders van hogerhand uit te voeren. Wanneer met slechts 4 operationele gevechtsvliegtuigen maar liefst 2100 operaties worden uitgevoerd in twee jaar, dan kan het niet anders of hier en daar laat men een steekje vallen. Kan het OM zich niet beter op de integriteit van onze politici storten?

Overigens staat deze aanpak mijlen ver af van de manier waarop ‘terugkeer-jihadi’s’ worden aangepakt. Van hen staat zonder meer vast dat zij in vreemde krijgsdienst zijn getreden en bovendien dat die krijgsdienst genocide tot doel had en heeft. Ook daar liggen dus de dossiers nog voor het oprapen voor het OM.

Het is onbegrijpelijk dat onze militairen, op pad gestuurd door de overheid met een geweldsinstructie, telkens op het matje worden geroepen voor de uitvoering ervan. Die geweldstoepassing volgt notabene op falende diplomatie door de overheid zelf.

Het wordt tijd dat de militaire top zich harder opstelt en meer voor zijn manschappen opkomt.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

3 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Redacteur
6 jaren geleden

Hoe zou het komen dat ik ineens schrikbeelden krijg van die vreselijke advocate Liesbeth ‘Ja hoor, daar is ze weer’ Zegveld…?

r.dunki
6 jaren geleden
Antwoord aan  Rene Oterdoom

bij sommige schokkende ervaringen hebben mensen primaire reflexen die te maken hebben met onze drang tot overleven : dat heet een gezonde reactie.

r.dunki
6 jaren geleden

De ‘militaire top’ bestaat uit één dame die kennelijk een succesvolle opleiding Schoevers heeft gevolgd en daarna wegens bewezen goede diensten in de kringen van ‘ons soort mensen’ minister mocht worden en geen vinger heeft uitgestoken om de uitholling van onze defensie tegen te gaan.

Integendeel, en dit is niet de eerste keer dat zij geen enkele loyaliteit toont naar militairen die door de geitenharen sokken brigade worden aangepakt vanuit hun ivoren toren, maar ook de generale staf zou zich moeten opwerpen als verdedigers van hun eigen manschappen i.p.v. onzin te ventileren over het klimaat….. Militaire ’top’…?