Doomsday op de loer

Als een simpel computervirus wereldwijd al 200.000 slachtoffers maakt, wat staat ons dan nog te wachten als hackers werkelijk hun best gaan doen? Griezelig veel in ons dagelijks leven staat of valt met internet. De kans op een ‘doomsday’ wordt steeds groter. Dit schrijft het dagblad De Telegraaf.

Dat is natuurlijk ook weer gelijk aan het intrappen van een open deur. De cyberaanval van vorige week heeft veel mensen  weer even met beide benen op de grond laten belanden: we zijn met zijn allen veel te afhankelijk geworden van elektronica en daardoor bijzonder kwetsbaar geworden. Niet alleen qua bedrijfsleven, maar ook van het functioneren van persoon in de maatschappij. Zonder elektronica zijn we volslagen hulpeloos geworden. Niet alleen cyberaanvallen, maar ook stroomstoringen tonen dat glashard aan. Maar we blijven lekker hardleers en doen er vooral helemaal niks mee.

Alles wat je verzendt van A naar B is te onderscheppen. En dus te bewerken. En er wordt nogal wat verzonden van A naar B; sociale media als Twitter, Facebook – oh jee, als je geen Facebook hebt, zit je ècht in een sociaal isolement – het wordt allemaal vreselijk belangrijk gevonden, die instantvriendschappen. Los daarvan moet alles tegenwoordig maar elektronisch geregeld worden. Officiële documenten aanvragen? Ga naar de website. Afspraken maken? Inplannen via internet. Elektronisch betalen. Elektronische toegang. Elektronisch dit, elektronisch dat, elektronisch zus, elektronisch zo. De TomTom vervangt de autokaart en het stratenboek. En je hersens. Lekker makkelijk.

Lekker makkelijk ook voor duistere types met minder fraaie bedoelingen en dan hebben we het niet alleen over cybercriminelen. Je kijkt even op Marktplaats naar een andere auto en – hee, dat is toevallig! – daarna zie je in de rechterkolom op Facebook allerhande advertenties omhoog poppen voor het type auto waar je net op Marktplaats hebt zitten kijken. Cookies, heten dat. En die moet je accepteren ‘vanwege de websitebeleving’. Natuurlijk. Aan de hand van het afrekenen van de boodschappen bij de Appie of Dumbo met je betaalpasje word je bestookt met voor jou ‘relevante’ advertenties als je thuis zit te websurfen. Je mobieltje kun je tegenwoordig bij een abonnement leasen, waardoor je bij een nieuw mobieltje je oude moet inleveren. Weet u wel wat er allemaal aan gegevens op uw oude mobieltje staat en hoe simpel dat bekeken kan worden? U zult ervan schrikken. En degene die straks uw telefoontje uitleest waarschijnlijk ook.

Allerlei instanties en ja, ook cybercriminelen, lezen alles dapper mee en doen daar hun voordeel mee. Jan Kaas en Henk & Ingrid zijn klaarblijkelijk veel te naïef om te beseffen wat er allemaal gebeurt in de wondere wereld van de elektronische gegevens. Los daarvan gebeurt het allemaal met apparaatjes waar een snoertje aan vast zit en dan moeten we ineens milieubewust worden vanwege de vermeend overmatige uitstoot van het zogenaamde ‘broeikasgas’ CO2? Dat zou in ieder geval voor de milieuterroristen al een reden moeten zijn zich te onthouden van allerlei feitelijk onnodige elektronische gadgets. Maar ja, het is zo lekker makkelijk, hè? En we hebben allemaal niets te verbergen. Leg mij dan eens uit waarom iedereen op zijn achterste poten staat zogauw de privacy in het geding komt.

Wakker worden, mensen. En neem maatregelen. Boodschappen kun je ook contant afrekenen.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
6 jaren geleden

Boodschappen contant afrekenen betekent ook dat je genoeg contant geld bij je hebt, ook dat is weer roofoverval gevoelig, helaas.

Maar ik snap je verhaal?

r.dunki
6 jaren geleden

Het onderscheppen tussen A en B kan privacy inbreuken opleveren want e.mail is lek.

Voor het installeren van een virus is het echter nodig dat (naieve) gebruikers allerlei hen voor de neus gehouden ‘rotzooi’ openen èn dat (luie) gebruikers hun besturingssystemen niet up to date houden, zoals kennelijk veel (zakelijke) slachtoffers in de afgelopen dagen die hun corporate IT systemen sinds jaar lieten draaien zonder periodieke MS-updates.

Dat schijnt voor het overgrote deel der gebruikers afdoende te zijn.