De aarde scheurt; de hemel kleurt

Vaak blijven voorspellingen gewoon voorspellingen. Soms worden ze ook realiteit. Het lijkt er sterk op dat de voorspelling uit het artikel ‘Haarlijnen en breuklijnen’ – dat de bevolking van Rusland een doodlopende straat is ingeslagen en de doorsnee Rus daarom niets anders overblijft dan verzet om het roer in handen te krijgen en het Russische schip een andere koers te doen varen – in de tweede categorie valt. Het ziet er naar uit dat de door Poetin getrainde Russische Beer op het punt staat de handdoek in de ring te werpen.

Tollen draaien

Binnen en buiten de Russische Federatie (RF) blijven de tollen draaien en het Kremlin lijkt door de voortdurend afglijdende economie en Poetins geldverslindende buitenlandse avonturen niet meer in staat te zijn om snelheid en richting van binnenlandse tollen te beheersen. Het volk mort en zoekt naar openingen om te kunnen overleven.

Het brommen van de belangrijkste tol – economie – dempt doordat snelheid afneemt en de as van draaiing steeds meer overhelt. Het punt dat deze tol omvalt komt volgens Rosstat,[1] het Russische bureau voor Statistiek, naderbij. Natuurlijk wordt de combinatie dalende olie-en gasprijzen en Westerse sancties als belangrijkste oorzaak aangegeven en daar zit een grote kern van waarheid in. Voor de rest van de wereld is het allang duidelijk dat door de beperking van de OPEC-olieproductie maar die gecompenseerd wordt door de enorme uitbreiding van de Amerikaanse productie, de olie- en gasprijzen zullen blijven dalen, maar binnen de Russische Federatie hebben beleidsbepalers in het Kremlin, geholpen door fakenews verspreidende media,[2] voortdurend dit sombere vooruitzicht voor de Russische burger weggestopt.

De lange arm van westers georiënteerde websites en blogs strekt zich echter uit tot in de RF en het is delen van de bevolking eindelijk duidelijk geworden dat buitenlandse avonturen de werkloosheid hebben opgestuwd en volume en kwaliteit van hun dagelijks brood ernstig hebben aangetast. De werkloosheid stijgt gestadig. M.u.v. Moskou (8%) is vooral in het oosten van de RF het werkloosheidspercentage in de meeste steden met slechts één tak van militair gerelateerde industrie boven de 40% gestegen.[3] En bij de bouwindustrie staan massale loonsverminderingen op stapel. In algemene zin hebben de Russische huishoudens in een jaar 20 % van hun koopkracht ingeleverd. Gemeten aan het feit dat een kwart van de werklozen al een jaar zonder werk zit, zijn de vooruitzichten voor de getroffen Russische gezinnen rampzalig.

Onvrede vult de  straat.

Nu Rosstatt eindelijk erkent dat deze belangrijke binnenlandse tol buiten bereik van het Kremlin zijn weg vervolgt en de Staatsmedia door websites en blogs gedwongen worden om de bevolking over het naderende onheil te informeren, lijkt de geest uit de fles te zijn ontsnapt.

Het zijn vooral de truckers die het initiatief hebben genomen. Zij moeten door een nieuwe wet (PLATO) 50% van hun inkomen inleveren om overheidsgaten te kunnen vullen. Geen wonder dat ze daarmee niet akkoord gaan en eisen dat de onlangs ingevoerde PLATO tolbelasting onmiddellijk wordt ingetrokken. Daarnaast eisen ze afschaffing van de – zoals het Kremlin dit heeft genoemd – verkeersbelasting; het terugdringen van afpersing en corruptie-activiteiten bij de weging van truck en lading; betere werkomstandigheden en een andere methode om de brandstofbelasting vast te stellen.

Foto: Euromaidanpress.com

 

Uit Medvedevs reacties en maatregelen blijkt dat hij ernst en draagkracht van de trucker-acties onderschat. Hij heeft enerzijds aangekondigd dat het nieuwe PLATO-belastingsysteem ook zal worden toegepast bij lange afstand busondernemingen; anderzijds probeert hij de eisen van de truckers te marginaliseren door hun stakingen uit de publiciteit te houden. Daarmee heeft hij niet alleen de woede van de truckers geïntensiveerd, maar ook die van de buschauffeurs aangewakkerd. Protesten, demonstraties en stakingen breiden zich als een olievlek uit.

In Kazan heeft een nieuwe interregionale beweging van truckers een centrale meldplaats in het leven geroepen om de strijd tegen het PLATO-belastingsysteem te coördineren. In Volgograd wordt de staking van de vrachtwagenchauffeurs door een groot deel van de bevolking gesteund. In Novgorod Veliki zijn de truckers de straat op gegaan om aan hun eisen kracht bij te zetten. In Oryol is het aantal stakers sterk gegroeid. In Kurgan zijn officiële vertegenwoordigers van de Staat gesprekken aangegaan met stakende truckers. In het Russische Verre Oosten heeft de lokale bevolking; Buryats, steun betuigd aan de stakers. De president van Dagestan zag zich gedwongen in te stemmen met een interview met een lokaal televisiestation en heeft daarbij geprobeerd de PLATO-belasting te rechtvaardigen.

De truckers hebben ook andere beroepsgroepen van de RF samenleving in beweging gebracht. Wetenschappers van het beroemde Pulkovo astronomische waarnemingsstation[4] hebben acties ondernomen om de dreigende sluiting van hun faciliteit te verhinderen. In Novosibirsk, ging een grote groep inwoners de straat op om tegen de verhoging van de gemeentelijk tarieven voor gas, water en elektriciteit te protesteren. In Samara gingen gepensioneerden de straat op om te protesteren tegen de verlaging van hun pensioenen. In Moskou demonstreerde een grote groep inwoners tegen het uitblijven van een herdenking van de nucleaire ramp in Chernobyl in 1984. Leraren hebben wegens onhoudbare werkomstandigheden gepost bij het Ministerie van Onderwijs. Studenten in Sint Peterburg hebben gedemonstreerd tegen de mogelijke sluiting van hun universiteit.

De beslissing van de Moskouse gemeenteraad om grote aantallen “Krutshoby” appartementsgebouwen[5] te onteigenen en vervolgens af te breken, heeft ook de onrust in Moskou doen oplaaien. De doorsnee Rus meent dat door die beslissing de Poetin-elite zich weer wil verrijken ten koste van de “gewone man”. Die was begin jaren negentig eigenaar geworden van een stuk onroerend goed en wordt door het besluit en de daaruit voortvloeiende onteigeningsprocedures gedwongen zijn met eigen geld gerenoveerde appartement voor een schijntje aan corrupte onroerend goed makelaars af te staan. Die onteigeningen hebben de relatie tussen burgemeester (en dus ook de President) en bevolking ernstig geschaad.

De massale demonstraties op 29 april in verschillende delen van de RF en vooral teksten op spandoeken bevestigden dat het geduld van de man en vrouw in de straat op is.

Tienduizenden werden gemobiliseerd om in eerste instantie te demonstreren tegen de afschuwelijke corruptie. Teksten op spandoeken onderstreepten dat het verder ging. Die vroegen om een antwoord op de vraag waarom het Kremlin enorme sommen spendeerde aan het militaire apparaat terwijl de bevolking gedwongen wordt steeds verder de broekriem aan te halen.

Appartementsgebouwen worden afgebroken. (Foto: Image: Vas_Nick via Panoramio)

De oproerpolitie probeerde met geweld spandoeken met de tekst “Poetin: Genoeg is Genoeg!” te verwijderen. Die tekst onderstreepte dat de demonstranten zich ook verzetten tegen de herverkiezing van Poetin in 2018. Duizenden demonstranten werden gearresteerd en meer dan duizend zullen worden voorgeleid bij de rechtbank, waaronder (alweer) de aanvoerder van de activisten; Alexei Navalny. Een onderzoek, afgelopen maand gehouden door het onafhankelijke onderzoeksbureau “Levada Centrum”, gaf aan de populariteit van Putin tot onder de 50 % is gezakt. (een percentage van 50% is nodig om bij verkiezingen een tweede ronde te vermijden) Slechts 48% van de kiezers zou op de partij van Poetin stemmen[6].

Islamitische extremisten en moslims hebben hun eigen tollen

De onrust blijft niet beperkt tot de demonstraties van verontruste burgers met spandoeken in de straten van RF steden. De staten aan de randen van de RF worden steeds grotere bronnen van islamitisch gekleurd verzet. Gepaard met de strijd om de macht in Dagestan en  Ingoesjetië tussen Al Qaida en IS. Daarnaast het groeiende verlangen van Kadirov naar een zelfstandige Tsjetsjeense islamitische republiek, herkenbaar in de invoering van polygamie en de ontmanteling van illegale werkplaatsen van wapens en munitie in Grozny. In die Kaukasus-staten wordt de Russische wetgeving herhaaldelijk ontdoken ten faveure van sharia-besluiten.

 

Het gevaar dat het islamitisch extremisme de grenzen van de Centraal Aziatische staten zal overschrijden en zijn destructieve krachten ontlaadt in het hartland van de RF, wordt steeds groter. Ook de pogingen om vanuit Afghanistan en de Kaukasus een virtuele aansluiting van een door IS gestuurd Wahhabistisch Kaukasisch en Khorosan emiraat te realiseren, worden steeds krachtiger.

De Aarde scheurt; de Hemel kleurt

Vladimir beloofde de bevolking van de Russische Federatie dat hun welvaartspeil op gelijke hoogte zou komen met de inwoner van een doorsnee lidstaat van de EU. Hoger dan bijvoorbeeld dat van Portugal. Door zijn fratsen en grollen uit de achterliggende periode, en de verwachting dat de economische toekomst van de RF alleen maar donkerder wordt, moet de RF-samenleving rekening houden met een verder economisch verval en dito welvaart. Een plek tussen Mexico en Bulgarije is realistischer dan tussen Griekenland en Ierland.[7] De Russische bodem zal door de economische droogte scheuren, een groot aantal industrieën en nijverheden zal in donkere spleten verdwijnen; de bevolking zal worden geconfronteerd met een voortdurend ondergaande zon. Turen in de duisternis naar enig licht en luisteren naar steeds zachter brommende binnenlandse en steeds luider wordende buitenlandse tollen zullen hun ultieme uitdaging worden.

———————————————————

[1]Bron: “Comments about the state and business“, voorbereid door het Institute Development Center Higher School of Economics.

[2] Voor wat betreft persvrijheid, staat Rusland op een 147ste plaats, net onder Somalië.

[3] Lipetsk (47,1%),  Karachayevo Tsjerkessia  (57, 1 %,),  Tuva (53,3%) en in Ingushetia (66,78 %).

[4]  The Central Astronomical Observatory van de Russian Academy of Sciences at Pulkovo.

[5] In de Jaren tussen 1950 en 1960 gebouwde appartementsgebouwen, genoemd naar de Secretaris- Generaal van de Communistische partij; Nikita Croesjtsjov.

[6] April 2015: 62%, Januari 2016 53%

[7] facebook.com/ppryanikov/posts/1504202479624806?pnref=story.unseen-section

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
6 jaren geleden

Gedegen artikel!

Ik heb lang in verschillende Latijns Amerikaanse landen gewoond en gezien hoe lijdzaam de bevolking bleef onder corruptie, tirannie en inflatie, tot de wurgende combinatie hiervan leidde tot honger van het volk. Dan vallen er koppen, en terecht.

Kijk nu maar naar Venezuela waar de geest ook uit de fles is. en dat zal in Rusland met veel bloedvergieten gepaard gaan want Putin c.s. m o e t e n wel aan het bewind blijven om niet voor de rechter gesleurd te worden voor hun diefstal van vele miljarden Euros.

Hoe langer dit zich nog voortsleept hoe gevaarlijker ook de Islamitische olievlek in Kaukasus en Wolga bekken zich zal uitbreiden. In die strijd zou Rusland een belangrijke partner voor het westen kunnen zijn, maar de kleptomaan Putin c.s. hebben helaas héél andere belangen, die zij met hand en tand zullen verdedigen.