Bespottelijke beloningen voor behoeftige beeldbuisbekkies

Na de opvallende loonsverhoging van bijna 10.000 euro een jaar eerder bleef het salaris van Matthijs van Nieuwkerk in 2016 met een totale bezoldiging van 580.000 euro gelijk aan zijn beloning in 2015. Dat blijkt uit het net gepubliceerde jaarverslag over 2016 van BNN-VARA, meldt De Telegraaf. Het gezicht van ‘De wereld draait door’ was ook het afgelopen jaar de best betaalde presentator van de publieke omroep. En – saillant detail – van onze eminente arbeidersomroepvereniging VARA.

Salonsocialist Van Nieuwkerk. Afb: wikimedia-commons

Dat lijkt toch weer een typische exponent te zijn van ons vaderlands policor linksgekkiesgrachtengordelsocialisme en spreekbuis van de genihileerde PvdA, want de duurstbetaalde presentator van Avrotros moet het met ruim twee ton! minder stellen. Het blijft voor het presenterend personeel dus maar behelpen in de wondere wereld van de door de belastingbetalers gefinancierde publieke omroepen. Het zal hen de grootste moeite kosten om de eindjes aan elkaar te knopen, als ik de bedragen die zij voor hun enorme arbeidsinspanningen opstrijken zo eens bezie. Om de ernstigste gevallen van het niet kunnen rondkomen toch enigszins tegemoet te kunnen komen, is er ooit een soort variatie bedacht op de vroegere Wet Werk- en Inkomensregeling Kunstenaars, welke laatste – tot afgrijzen van de salonsocialisten – enige jaren geleden bij het grofvuil ging.

Naast de Hilversumse BPPO (Beloningskader Presentatoren in de Publieke Omroep) -norm geldt voor de (semi)publieke sector de WNT 2-norm van 179.000 en dat is inclusief belaste kostenvergoedingen en de pensioenbijdrage van de werkgever. Bij de publieke omroep zitten nu volgens de NPO in totaal 18 presentatoren boven die norm; in 2015 waren dit er 21. Het aantal zwaar onderbetaalde publieke omroeppresentatoren dat gebruik mocht maken van de uitzonderingsregel is aanmerkelijk lager: het aantal ‘loonuitzonderingen’ bij Avrotros ging in 2016 van twee naar één. Daarmee daalt het totale aantal grootverdieners dat bij de publieke omroep meer mag meer verdienen dan de BPPO-norm van 201.000 euro (inclusief werkgeversdeel pensioen) van 6 naar 5. De overige vier zitten allen bij – hoe verrassend –  BNN-VARA. Prominente presentatoren bij BNN-VARA zijn naast Giel Beelen en Van Nieuwkerk onder anderen Gerard Ekdom en Paul de Leeuw. Of zij de beide andere uitzonderingen zijn, is overigens niet bekend. Over de namen van de grootverdieners wordt traditiegetrouw gezwegen, staat te lezen in het artikel van De Telegraaf. Een beetje het idee van “Wij zijn niet van zins om verantwoording af te leggen voor wat wij als publieke omroep met de subsidies die wij van het Rijk ontvangen doen”, zou je kunnen zeggen. Misschien moet De Telegraaf nog maar eens een WOB-verzoek inschieten, dan.

Het bedrag boven de limiet dienen omroepen overigens uit hun verenigingskas te betalen. Van uw ledenbijdrage dus. Onder de limiet betaalt u het gewoon met uw blauwe brief.

Uw abonnement op de blauwe brief kunt u helaas alleen níet opzeggen.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
7 jaren geleden

zijn dit die ideologische yoyo’s die opkomen voor de zwakken in de samenleving etc?