Overdenken voor het herdenken

Partijvoorzitter van de VVD Henry Keizer heeft gisteravond bekend gemaakt dat hij hangende het onderzoek van de Commissie Integriteit tijdelijk zijn taken als voorzitter van de VVD neerlegt. De VVD-voorzitter kwam in opspraak nadat de website ‘Follow The Money’ (FTM) in een reeks artikelen aannemelijk wist te maken dat Keizer zich samen met anderen op discutabele wijze meester lijkt te hebben gemaakt van een bedrijf in de crematie- en uitvaartbranche.

Afb: pixabay

De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie ligt al langer onder vuur en telkens gaat het daarbij om de vraag of de (prominente) leden niet ‘handig gebruik maken’ van hun positie om op listige wijze hun privékapitaal aan te vullen. Het is daarbij inderdaad opvallend dat die prominenten niet zelden neerstrijken als risicoloos ‘toezichthouder’ of ‘bestuurder’ (tegen een aanzienlijke vergoeding) van een instelling die niet lang daarvoor werd ingericht door regeringsbeleid. Dat is weliswaar in het geval van Keizer niet aan de orde, maar voorbeelden zijn er te over. Onze politiek is een incestueus en corrupt bedrijf geworden.

Het hoeft geen betoog dat andere partijen proberen garen te spinnen bij dergelijke berichten over de VVD. Wat het publiek in de gaten zou moeten houden is, dat dit gedrag niet exclusief is voor de VVD, maar in alle partijen voorkomt. Zo leven de meeste, zich ‘socialistisch’ noemende, politici bepaald niet in de deplorabele omstandigheden van de degenen die zij menen te vertegenwoordigen. En ook de zich ‘christenen’ noemende politici geven niet zelden blijk de christelijke moraal weliswaar te kunnen belijden, maar niet om die te volgen. Soberheid en bescheidenheid is ook hen vreemd.

In de dagen op weg naar het moment waarop wij alle gevallenen herdenken die in de Tweede Wereldoorlog voor ons land en onze vrijheid hun leven hebben gegeven, is het een bizarre gedachte dat niet weinigen die daarbij straks vooraan staan, niets anders met diezelfde vrijheid menen te moeten doen dan aan zichzelf te denken. Dat is niet waarvoor soldaten van elders zich in hevig vijandelijk vuur hebben begeven. Dat is ook niet waarvoor onze verzetshelden zich in idealisme en met geweld teweer probeerden te stellen tegen een vrijheid-ontnemende vijand.

Alle politici, groot of klein, bekend of onbekend, in Gemeenteraden, Provincies of op landelijk niveau, hebben zich af te vragen of de spiegel waarin zij ’s morgens kijken het beeld weergeeft van de mens die zij voor ons land en welzijn willen zijn, of het beeld van de mens die zij voor hun eigen gewin en carrière  willen zijn.

Voor die laatsten ligt in de politiek uiteindelijk geen toekomst maar een afrekening klaar. Voor de politiek is het vijf voor twaalf, maar de bevolking is dat uur al gepasseerd.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
7 jaren geleden

U schrijft volkomen terecht: ” Onze politiek is een incestueus en corrupt bedrijf geworden” en ” Voor die laatsten ligt in de politiek uiteindelijk geen toekomst maar een afrekening klaar. Voor de politiek is het vijf voor twaalf, maar de bevolking is dat uur al gepasseerd”.

Kunt u eens becijferen hoeveel ( of moet ik zeggen “hoe ontzettend weinig ..’) leden de politieke partijen hebben die elkaar de baantjes toespelen en, vooral, elkaar de hand boven het hoofd houden?
Het zal mij niet verbazen als slechts enkele honderden zich volvreten aan de nationale ruif, dus het loont zéér de moeite om snel lid te worden van één der grotere partijen want politiek is een uiterst lucratief tijdverdrijf voor lieden die nog nooit een vak hebben geleerd.