Aflossing hypotheek fiscaal bestraft

Een groeiende groep huizenbezitters wacht de komende jaren een onvoorziene fiscale strop. Wie zijn hypotheek grotendeels heeft afbetaald, moet tot in de honderden euro’s per jaar aan extra belasting gaan betalen, meldt de website van dagblad De Telegraaf.

Afb: pixabay

Een Kamermeerderheid eist opheldering van het demissionaire kabinet, nu de bedragen veel forser blijken te zijn dan eerder werd voorgespiegeld. Fiscalist Cor Overduin van Grant Thornton heeft berekend dat iemand met een huis ter waarde van 6 ton en een hypotheek van een ton in de toekomst 560 euro op jaarbasis bij de Belastingdienst mag komen afrekenen. Bij een waarde van 4 ton en 50.000 euro schuld wordt de rekening 378 euro. Waar huizenbezitters tot vier jaar geleden nog tegen het hoogste tarief van 52 procent hypotheekrente konden aftrekken – een maatregel die destijds is ingevoerd om het kopen van een eigen huis te bevorderen – gaat daar sinds de nieuwe wet ieder jaar een half procent vanaf. Zo kan het gebeuren dat er meer belasting moet worden betaald over het eigenwoningforfait dan dat er aan hypotheekrentekosten kan worden afgetrokken, zodat de aftrek feitelijk omslaat in een bijtelling. Staatssecretaris Wiebes (VVD) noemt de effecten een ’logisch’ gevolg van het stapsgewijs inperken van de hypotheekrenteaftrek, maar krijgt hierbij vanwege zijn foute berekeningen flink tegengas vanuit de Tweede Kamer.

Het eigenwoningforfait is een staaltje stompzinnigheid ohne Ende. Het is een fictief inkomen (dus gewoon géén inkomen) dat de bezitter van een eigen woning moet optellen bij zijn inkomen uit werk en woning in box 1. Het ‘woongenot’ zonder betaling van huur wordt door de regering beschouwd als een soort inkomen in natura, terwijl het dat niet is. Dus als je een hypotheek hebt, heb je volgens de regering woongenot en als je huur moet betalen, heb je dat niet? Wat een ongelooflijk stompzinnige redenering. Waar het feitelijk op neer komt, is dat je fiscaal wordt gestraft als je jarenlang hard hebt gewerkt voor je onderdak en uiteindelijk netjes je hypothecaire lening hebt afgelost, om vervolgens opnieuw te worden afgeroomd; ditmaal niet door de bank, maar door de Staat, omdat de eigen woning als bezit wordt aangeslagen. Met andere woorden: het komt erop neer, dat je gewoon schulden moet hebben – en vooral houden. Ik raak er onderhand hoe langer hoe meer van overtuigd, dat het Binnenhof wordt bevolkt door volslagen krankzinnigen. Misschien moest er maar eens een metershoog hek omheen worden gezet.

Persoonlijk zal het mij een zorg zijn dat de hypotheekrenteaftrek op den duur verdwijnt. Waar ik alleen bang voor ben, is dat vervolgens níet gebeurt met het volkómen stompzinnige eigenwoningforfait, laat staan met de zo mogelijk nóg krankzinniger huurtoeslag. Dat zou wel een eis zijn die ik zou stellen bij het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. Het kan namelijk nooit de bedoeling zijn, dat de eigenaar van een eigen huis belasting moet gaan betalen, omdat mensen die om wat voor reden dan ook geen koophuis kunnen krijgen, feitelijk boven hun stand leven.

Gelijke monniken – gelijke (twee-onder-één)kappen.

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
A.L.B. Huijzer
6 jaren geleden

Vrijwel elke oudere wordt door deze maatregel zwaar gedupeerd. Het is een buitenproportionele maatregel die een zware claim op de meeste oudere legt met een bescheiden aanvullend pensioen . Zij hebben juist hun huis versneld afgelost ter compensatie van hun inlomensterugval bij hun pensionering. Hierbij zij ook nog vermeld dat er jarenlang geen indexatie van de pensioenen is uitgekeerd. Bovendien is de ouderenafttrek van de partner met alleen aow flink verlaagd, zodat de bijtelling in box 3 voor echtparen flink hoger is geworden. Voor een grote groep ouderen staat het water hierdoor aan de lippen en dreigt er een financiële catastrofe plaats te vinden! De 2e en 1e kamer moeten dit plan torpederen.