Prikbord nr 614

Dat China Noord-Korea in bescherming neemt tegen de Amerikaanse ‘agressie’ van welgeteld één vliegdekschip, zou niet alleen een reden moeten zijn om het land uit de Veiligheidsraad van de VN te zetten, maar tevens over te gaan tot het toepassen van economische en diplomatieke sancties.

Of heeft het Westen zich al teveel afhankelijk gemaakt van de Chinese financiers? De onbeschaamde intimidatie vanuit Peking over Taiwan doet bovendien vermoeden dat ook de militaire invloedsfeer van Communistisch China verder reikt dan de Westerse regeringen lief is. Doch die zwijgen om de ‘goede verstandhouding’ niet te verstoren; kennelijk niets geleerd van de geschiedenis.

Duinkerken

De Britse regering zal enige haast moeten maken met het uitzetten van illegalen op grond van de Dublin-overeenkomst. Over 2 jaar kan Frankrijk zijn grens sluiten en blijft dan zelf zitten met de bewoners van de kampementen rond Duinkerken en Calais. Deze illegalen hebben eveneens haast met een regeling, zodat vechtpartijen en brandstichting niet altijd ‘toevallig’ plaatsvinden in meerdere EU-landen. Intussen verdient het aanbeveling dat de Britten het Hongaarse voorbeeld volgen en de binnengedrongen illegalen worden geïnterneerd in gesloten kampen, bij voorkeur met onbrandbare onderkomens. Dit lijkt de enige manier om gelukszoekers te ontmoedigen en het gebruik van meerdere identiteiten te voorkomen. Ook de nareisregeling moet dan op de schop: als familieleden zich op een zodanig veilige plaats bevinden, dat ze niet zelf als vluchteling worden aangemerkt, dan dienen immigranten gewoon naar hun familie te worden teruggestuurd. Dat de VN (UNHCR) zal dwarsliggen is voorspelbaar, maar misbruik van het Vluchtelingenverdrag moet niet langer worden beloond, ook niet door Frankrijk.

Regeerakkoord

Het vorige regeerakkoord – en met name de uitvoering daarvan – met de PvdA was al een debacle. Waarom de VVD nu onderhandelt met de ‘fundamentalistische’ GroenLinks tegenpolen in plaats van de voormalige VVD-er Wilders is dan ook een raadsel. Kennelijk moet het landsbelang wijken voor persoonlijke rancunes.

Test

De (militaire) verdedigingscapaciteit van het ‘vrije’ Westen werd in de afgelopen jaren getest op hardheid, offerbereidheid, solidariteit en technologisch incasseringsvermogen. Helaas zijn de meeste landen gezakt voor dit examen, met als gevolg: de invasie uit moslimlanden, de ontwikkeling van kernwapens in Iran en Noord-Korea, de confrontaties rond Syrië, Oekraïne, de Koerden en de Baltische staten, de elektronische spionage,  een schrijnend gebrek aan gevechtskracht (terwijl er miljarden werden verspild aan milieu), de militaire chantage/intimidatie en legeropbouw door China, de afnemende politieke /aandacht belangstelling voor de defensiebijdragen, de maatschappelijke onverschilligheid (afkeer, gebrek aan strijdvaardigheid) voor de krijgsmacht, de toename van terreuraanslagen en cyberaanvallen, de paniekreacties bij de overheid en de gebreken bij de inlichtingendiensten. Doch de brenger (Trump) van een slechte boodschap voor Europa krijgt het verwijt dat hij NAVO-lidstaten laat ‘schrikken’, terwijl het bondgenootschap nog niet in staat is de Turkse dictatuur te bedwingen of de Europese grenzen te bewaken.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties