Omlaag die belasting!

Met interesse volgde ik donderdagmiddag wat tweets van Tweede Kamerlid Roelof Bisschop (SGP) over de belasting. Daar waren bij de diverse andere tweeters nogal wat verschillende ideeën over, met name of nu inkomen, bezit of gebruik hoger belast zouden moeten worden. Wat mij betreft: geen van allen.

Afb: pixabay

De belasting op inkomen is naar mijn bescheiden mening al veel te hoog. Dat maakt arbeid duur en dat is niet goed voor de werkgelegenheid en bovendien ook nog eens slecht voor de koopkracht. De belasting op bezit is ook veel te hoog. Bovendien wordt gemakshalve maar al te vaak vergeten dat bezit doorgaans wordt verworven door lang en hard te werken – lang niet iedereen is met een zilveren lepel in zijn mond geboren, maar dat helpt ook niet bijster veel als je wel veel bezit hebt, maar geen geld om daarvoor zorg te kunnen blijven dragen – en arbeid en inkomen wordt, zoals al eerder gesteld, al veel te zwaar belast. Vandaar dat arbeid ook zo duur is. Dan maar belasting op gebruik? Nee, ook niet. Want over het bezit dat je wilt gebruiken is immers al belasting betaald en over het inkomen waarmee je dat bezit verworven hebt ook al. We kunnen natuurlijk niet aan de gang blijven met belasten over belasten. Maar helaas gebeurt dat wel. Op producten zoals bijvoorbeeld suiker, alcohol of motorbrandstof wordt eerst nog accijns toegevoegd en daarna nog eens 21% BTW.

Een tarief inkomstenbelasting van 32, 42 of 52 procent is al behoorlijk aan de forse kant, maar uiteindelijk wordt er nog veel meer belasting betaald dan vaak wordt gedacht. De Amsterdamse hoogleraar Roel Beetsma rekende dit eens uit voor een doorsnee Nederlander met een middeninkomen. Bovenop de inkomstenbelasting komt de 21% BTW en, als inkomen niet direct wordt uitgegeven, ook nog eens de vermogensrendementsheffing en uiteindelijk, als het spaargeld wordt doorgegeven aan de volgende generatie, de ordinaire lijkenpikkerij in de vorm van de in feite onmenselijke en onrechtvaardige erfbelasting. Wie zich daarnaast realiseert dat inflatie de waarde van spaargeld uitholt, waar de overheid ook bemoeienis mee heeft, ziet in de loop van de tijd 80 eurocent van elke zuurverdiende euro in rook opgaan*. Het artikel in de link is meer dan lezenswaardig.

Die door de Staat zelf gelegaliseerde diefstal – waar ik op deze website al meerdere malen aandacht aan heb besteed – en vooral ook het door de Staat aan hele domme dingen uitgeven van de belastingopbrengsten, moest maar eens heel snel afgelopen zijn. Ik zou het in hoge mate op prijs stellen als Roelof Bisschop c.s. zich daar, als gekozen volksvertegenwoordigers, eens hard voor zouden gaan maken.

Want zelfs als je je verdriet over je overmatig afgeroomde inkomen, bezit, gebruik en erfdeel probeert te verdrinken**, wordt er door de Staat nog fors aan je verdiend.

—————————————————

*Roel Beetsma, ‘Staat pakt meer van elke euro dan u denkt’, Me Judice, 29 mei 2013

** Nee, inderdaad, alcohol lost geen problemen op. Maar wees eerlijk: melk doet dat ook niet…

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties