Niets te vieren in Rome

Volgens Yanis Varoufakis, de voormalige Griekse Minister van Financiën is er weinig reden tot feest rond de 60ste verjaardag van de ondertekening van het Verdrag van Rome.

Yiannis Varoufakis. Afb: Flickr.

“De top is min of meer een dodenwake die als een feest wordt afgeschilderd”, vertelde hij tegen het Engelse blad The Telegraph in Rome, aan de vooravond van de vergadering die 27 EU-leiders houden, echter zonder de Britse premier Theresa May. “In het collectieve bewustzijn van de meeste Europeanen is de legitimiteit van de EU al overleden. We zijn eigenlijk niet Euro-sceptici, maar in de huidige opzet is het uiteenvallen van de EU een kwestie van tijd”. Op de vraag of hij het verstandig achtte dat het Verenigd Koninkrijk de EU ging verlaten, zei hij: “Ik heb campagne gevoerd in Groot Brittannië voor de ‘remain’ stem en heb geprobeerd het publiek van twee tegenstrijdige standpunten te overtuigen. In de eerste plaats dat de EU in de huidige vorm veel te wensen overlaat en eigenlijk in staat van verval verkeert en in de tweede plaats dat de Britten zouden moeten blijven om gezamenlijk te proberen de mankementen te repareren”.

De 60ste verjaardag van het Verdrag van Rome zou eigenlijk een feest moeten zijn, maar daarentegen is Europa in verval en in een vergevorderd stadium van desintegratie. “De Europeanen kijken naar de TV en zien hun leiders een feestje vieren in Rome, maar vragen zich inmiddels vertwijfeld af wat daar in vredesnaam te vieren valt. Hun ‘business-as-usual’ aanpak wakkert enkel het xenofobe nationalisme aan”.

Varoufakis vergeleek de huidige en economische crises in Europa met die van de jaren dertig in de vorige eeuw. Na de beurscrash van 1929 slaagden de liberalen en conservatieven er niet in om gezamenlijk het pleit te beslechten en Europa ‘viel in de afgrond’. “Nu valt Europa opnieuw uiteen en we hebben hooguit tien jaar om het tij te keren”.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties