Den Haag, nog steeds in IS-coma

Vanochtend werd hij badend in het zweet veel te vroeg wakker en ineens wist hij het “IS komt steeds dichterbij (het Westen)!”. Die Bert. Heeft bijna twee en een half jaar in een islamitisch extremistische coma gelegen en ziet plotseling het licht.

Voortaan toch wat meer op rechtse websites kijken Bert. Word je veel wijzer van IS en diens intenties. Wij van wakker Nederland konden gelukkig ook een nieuwtje uit de mond van de Excellentie horen. Nadat hij weer een beetje bij was gekomen van de schrik, vertelde hij:

Dat is de keerzijde van het huidige succes van de internationale coalitie tegen de terreurgroep in Syrië en Irak: het strijdterrein van Jihadisten wordt meer en meer naar het Westen verplaatst”.

Alsof op 13 november 2014 door het twitter bericht van Abu Bakr al-Baghdadi al niet duidelijk was geworden dat IS al was gestart zijn krimpende invloed in het Midden Oosten ergens anders te compenseren. Alsof uit dat twitterbericht niet duidelijk was geworden dat IS op zoek was naar meerdere fronten. In dat bericht verklaarde Abu Bakr besloten te hebben vijf nieuwe wilayata´s[i] aan te wijzen en het was opmerkelijk dat die vijf in overeenstemming waren met de opties die de leiding van AQI (Al Qaeda in Iraq) al in 2012 in het hoofd had om het netwerk uit te breiden. Namelijk in Libië, Egypte, Sinaï, Saudi-Arabië, Jemen en Algerije. Zeker even niet opgelet, Excellentie?

Ook gemist dat Abu Bakr besloten had om de Jihad eerst te intensiveren op het Arabisch schiereiland? Om in Jemen zich te ontdoen van Sjiitische groepen en daarna vanuit Jemen de Al-Saud familie uit Riyad te verjagen. Als die klus geklaard was zouden de thuislanden van de Kruisvaarders (West Europa en Het verenigd Koninkrijk) en Kruisvaarders zelf (inb. Amerikanen) waar ook ter wereld aan de beurt zijn. En is de informatie op uw bureau gekomen dat IS in Libië, Noord Kaukasus en Afghanistan de rol van Al Qaeda heeft teruggedrongen en Noord Kaukasus en Afghanistan als twee nieuwe provincies aan het verkruimelende Kalifaat heeft gevoegd?

Heeft Mevrouw Merkel niet opgebeld naar haar trouwe Vazal in het Torentje om hem te informeren over het groeiend volume gewelddadige grote en kleine vergrijpen en aanslagen op kleine en grote schaal in haar Willkommen Duitsland? En over de sterke vermoedens (zelfs meer dan dat) van de BND dat in een groot aantal Duitse steden IS aanhangers met steun van antiwesterse Inlichtingen diensten diverse wapenarsenalen hebben opgebouwd en ongeveer 100 slapende cellen hebben opgericht? Over de Geheime Dienst van IS die vanuit verschillende opvangcentra zijn inlichtingen activiteiten ontplooit en over meer en scherpere informatie over de dagelijkse gang van zaken in Duitsland beschikt dan de BND. Omdat die laatste regelmatig verstrikt raakt in de strekking van de Duitse wetgeving. En heeft ze nog wat teksten gewijd aan een soort Special Forces eenheid of eenheden die IS in diverse landen van de grond heeft getrokken?

Hebben de aanslagen op Zaventem bij Brussel ( 22 maart 2016, 32 doden), Nice (14 juli 2016, 84 doden), New York (17 september 2016, 29 gewonden), Berlijn (19 december 2016, 12 doden en 48 gewonden), Parijs (3 februari 2017) en London (22 maart 2017, 4 doden) niet bevestigd dat IS in de landen van de Kruisvaarders, al bezig is om dood en verderf onder onschuldige burgers te zaaien. Is ook niet bevestigd dat IS potentiële aanslagplegers rekruteert in het criminele milieu van Europese steden om mensen te vinden die in staat zijn om destabiliserende activiteiten te ontplooien? De Self Made Jihadist, die het liefste gebruik maakt van (vracht) auto´s. Is dat niet westelijk genoeg Excellentie?

Komt U a.u.b. niet met de gebruikelijke teksten om te onderstrepen dat de Nederlandse samenleving zich niet laat knechten, veerkrachtig genoeg is om de effecten van aanslagen te dempen. Komt U niet – zoals Nausicaa Marbe in haar Telegraaf column stelt – met de bekende sussende riedeltjes om uw eigen angst te verbergen. Angst kan volgens Marbe ook de insluiper in het onderbewustzijn zijn, de beroepsleugenaar die valse signalen naar buiten stuurt in de trant van wees niet bang, we gaan door met het leven dat terroristen zo haten, wij zullen onze democratie versterken, ze krijgen ons niet klein. Dergelijke uitspraken onderstrepen dat de huidige generatie bestuurders onmachtig zijn en daarom geen greep hebben op het islamitisch extremisme. Het is islamitisch en niet anders. Dat erkennen, maakt het probleem in ieder geval helder. Het steeds maar weer teruggrijpen naar romantische semantiek, maakt de effecten van de aanslagen niet kleiner.

Minister BuZa Bert Koenders. Afb: Flickr.

Hoezo, mogen we geen angst hebben? Het Islamitische extremisme beweegt zich op het nationale territoir en het Nederlandse Veiligheid apparaat is niet in staat om de Nederlandse samenleving te beschermen tegen een aanslag zoals op Zaventem, Brussel, Nice en Berlijn. Mag de doorsnee Nederlander dan geen angst hebben? Tolerantie en acceptatie als tegengif? Een kopje thee drinken met de kwade Imam van de moskee op de hoek om op een volwassen manier het islamitisch extremisme dat wordt gepredikt binnen moskeeën en geleefd in de Haagse getto´s als Transvaal buurt, Schildersbuurt en Spoorwijk, te bestrijden en weg te masseren?

Vermoedelijk was het beter geweest als Uwe Excellentie na het ontwaken eerst de column van Marbe had gelezen, voordat U uit het raam riep ““IS komt steeds dichterbij”. Na de eerder genoemde aanslagen lijkt die kreet een beetje op het opentrappen van een open deur. Op nepnieuws. Want als U die column had gelezen had U ook de demissionaire Minister President, die man die tijdens de aanloop naar de verkiezing herhaaldelijk riep een Minister President voor alle Nederlanders te willen zijn (dus ook voor IS en Erdogan aanhangers, het is maar even gezegd), kunnen informeren wat onder de huidige omstandigheden de beste opstelling is: consistent verzet; weigeren te pingelen over vrijheden en gelijke rechten; pareren van valse klachtenretoriek; lef en uithoudingsvermogen te tonen tegen hun psychologische geweld[ii]. Zo kan een echte Minister President van alle Nederlanders onze manier van leven (en niet die van IS aanhangers en Erdoganisten) beschermen.

Wat lees ik aan het einde van het gesprekje dat U met de Telegraaf had? “Bescherming van hun (de westerse landen) eigen burgers is prioriteit nummer één”. Kijk dat begrijp ik, maar het woordje hun en niet onze eigen burgers komt om verschillende redenen toch een beetje wrang over. De laatste zes jaar is het Nederlandse Veiligheidsapparaat stelselmatig afgebroken. Krijgsmacht en Politie kunnen hun grondwettelijke taken niet aan; het Justitieel apparaat neemt beslissingen die voor de doorsnee Nederlander niet te begrijpen zijn; straffen zijn vaak een lachertje. Wanneer en hoe had U gedacht invulling te geven aan die prioriteit nummer één en hoelang denkt U dat het duurt voordat U en de Uwen de eigen Nederlandse burger het gevoel kan geven, dat zijn bescherming inderdaad de eerste prioriteit van het Regeringsbeleid is? Aangenomen mag worden dat dit prioriteit nummer één onderwerp als eerste tijdens de gesprekken van verkenner en lijsttrekkers van de winnende partijen (behalve de VVD) aan de orde is gekomen?

Nee, niet? Was het woordje hun geen slip of the tongue en bedoelde U inderdaad dat alle andere westerse landen – behalve Nederland – de bescherming van de eigen burgers als prioriteit nummer één moeten beschouwen. Als dat zo is, begrijp ik waarom het onderwerp nog niet op de tafel van de verkenner is gekomen om met de diverse lijsttrekkers serieus daarover te praten. Want de bescherming van de eigen burgers is voor het demissionaire kabinet en het volgende kabinet geen prioriteit nummer één opdracht. Wanneer dan? Na de eerste aanslag op Nederlandse bodem? Is dat niet een beetje laat, Excellentie?

Misschien begrijpt U nu ook waarom ik uw teksten IS komt steeds dichterbij en Bescherming van eigen burgers is prioriteit nummer één met een paar zakken zout neem. Teksten die het leuk doen voor de politieke bühne, waarmee U even laat zien wat een doordouwer U bent. U toont dat angst geen greep heeft op de manier waarop U uw dagen inhoud geeft. En slechts in de marge benadrukt U achter de Nederlandse burger te staan. Vooral dat laatste staat me niet aan, omdat te vaak de mannen in de eerste rijen door de mannen achter hen in de steek worden gelaten of nog vervelender in de rug worden gestoken. Het is maar dat U het weet.

————————————————————-

[i] Een wilayata wordt benut voor rekrutering, een veilige haven voor Jihadisten om op adem te komen, een halte op de verplaatsingsroute naar een front en om een potentiële oorlogszone te modelleren

[ii] Uit  column Nausicaa Marbe “Preken over Tolerantie, stopt Terroristen niet”, De Telegraaf 24 maart 2017.

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Campert
7 jaren geleden

Bert volgt nog steeds het advies van Woutertje: dromen mag…