Happy Brexit-day

Het Verenigd Koninkrijk heeft het historische vertrek uit de Europese Unie officieel in gang gezet in Brussel. De Britse ambassadeur bij de EU, Sir Tim Barrow, overhandigde de afscheidsbrief iets voor 13.30 uur aan Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad.

Rafelige EU….. Afb: Pixabay.30

“After nine months the UK has delivered”, kondigde Tusk de ontvangst van de Britse brief aan. De gesprekken tussen EU-onderhandelaar Michel Barnier en zijn Britse tegenhanger David Davis worden naar verwachting in de tweede helft van mei afgetrapt. Dit is dag 1 van een heel lange en moeilijke weg”, liet Barnier weten. “Dit is een droevige dag voor de EU”. Het is volgens hem nu zaak om tot een voor beide partijen eerlijke deal te komen.

Nederland staat met een bijdrage van 5,8 miljard euro en een nettoverlies van 3,7 miljard euro op een vierde plek van grootste betalers aan de EU. Als bij de cijfers rekening wordt gehouden met de grootte van het Bruto Binnenlands Product van de individuele lidstaten, betaalt Nederland zelfs het meest: 0,54 procent van het BBP ging in 2015 naar Brussel. Dat komt neer op zo’n 217 euro per Nederlander. Zweden staat in die lijst op plaats twee, Duitsland op drie. Landen in Oost-Europa profiteren duidelijk het meest van de EU-begroting. Roemenië (5,2 miljard euro), Tsjechië (5,7 miljard) en Polen (9,5 miljard) mochten in 2015 grote bedragen bijschrijven op de eigen rekening. Ook het in schulden verkerende Griekenland kreeg meer geld dan het naar Brussel stuurde: bijna vijf miljard euro.

Nederland gaat meer betalen

De rekening uit Brussel voor Nederland zal de komende jaren verder omhoog gaan, door het geplande vertrek van Groot-Brittannië uit de Unie. De andere lidstaten moeten de wegvallende contributie van de Britten straks onder elkaar verdelen. Omdat Groot-Brittannië zelf een nettobetaler is, zal dat naar verwachting tot hogere kosten leiden, ook voor Nederland.

De eerste winst voor de Britten is dus dat hun subsidiëring van maar liefst 11,5 miljard euro aan het Brusselse circus stopt, terwijl Duitsland (-14,3), Frankrijk (-5,5), Nederland (-3,7) en Italië (-2,6) hun contributie aanzienlijk zullen zien stijgen. Daarnaast kunnen de Britten afzien van deelname aan de door de EU hevig gewenste herverdeling van door Merkel uitgenodigde ‘vluchtelingen’ en andere klaplopers, onder andere uit Oost-Europa. Het ligt voor de hand dat de overige landen ook die ellende voor hun rekening hebben te nemen en economisch steeds verder ‘uithollen’.

Het sommetje voor de ‘optimale bedrijfsgrootte’ is door economen moeilijk te maken zonder heikele aannames. Vast staat wel dat een groot aantal multinationals zonder de economische interventies van de EU hun omvang zouden moeten beperken. Zo wordt met EU-interventies niet zozeer de kwakkelende Grieken gered, maar veel eerder de grote Duitse banken die geblunderd hebben met zinloos gebleken investeringen in dat land.

De EU kortom, is een methode geworden om heimelijk belastinggeld te transporteren naar multinationals die daar op grond van economische prestaties geen recht op hebben.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
7 jaren geleden

Interessant gegeven dat, nadat de Grieken aan geen der historische financiële criteria voor toelating tot de EU voldeden, het de socialistische west-Europese politiek was die doorzette ‘omdat dit zo goed voor de Griekse democratie zou zijn’. De zoveelste onbetaalbare kostenpost die onze linkse parasieten veroorzaakt hebben met hun ideologische gekeuvel.

Toen de Griekse democratie kennelijk weer ‘helemaal in orde was’ ging het land failliet, zoals te voorzien, en waren de grootste schuldeisers de opportunistische en onverantwoordelijke Duitse en Franse banken en het IMF, reden waarom de salon-socialisten Merkel en Schaeuble besloten hun bankensector te redden op kosten van de EU belastingbetalers. Dat Schaeuble natuurlijk niet persoonlijk voor een dergelijke grenzeloze brutaliteit kon tekenen was evident. dus hij zocht een hulpje in de persoon van ons haantje Dijsselbloem die er als Duits stromannetje voor zorgde dat Griekenland nog met vele extra miljarden aan ‘new-money’-schulden werd opgescheept waarvan het grootste deel diende om het IMF bijna volledig terug te betalen en de Duitse banken het hoofd boven water te laten houden, terwijl de Fransen en passant mochten meeprofiteren.
Let wel, in Den Haag stond men destijds met oranje vlaggetjes te zwaaien omdat een landgenoot ‘zo’n ontzettend prestigieuze baan’ kreeg in de EU, zo ook de Nederlandse pers die in feite geen idee had, noch heeft, hoe wij allemaal bij de neus genomen worden.

Ook nu staan wij weer voor een straffeloze nieuwe financiële injectie ten bate van de ‘usual suspects’ die op de achtergrond parasiteren, waarvoor het arme Griekenland het schuldpapier opnieuw tekent terwijl het geld nauwelijks aan dat land ten goede komt en de misère voortduurt.

De enige die niet straffeloos wegkomt lijkt nu het stromannetje Dijsselbloem te zijn die in zijn arrogantie en overmoed even vergat de linkse taal van de solidariteit te spreken en nu de rekening gepresenteerd krijgt. Maar het Griekse schuldpapier is inmiddels misschien 20 cent op de Euro waard en wordt door nieuwe, langere looptijden vanzelf wel een keer geamortiseerd.

Navrant dat het perfide IMF nu om het hardst roept dat de Griekse schulden eerst op marktwaarde moeten worden gewaardeerd alvorens zij bereid zijn weer mee te doen, terwijl de Duitse parasieten uiteraard mordicus daarop tegen zijn, dus er was een taak voor onze ‘staatsman’ Dijsselbloem weggelegd.
Wat niemand in onze pers echter signaleert is dat de ECB ondertussen een proces van overdracht van noord- en west-Europees vermogen ( lees o.a. onze pensioenen ) teweeg heeft gebracht die zijn weerga niet kent, maar iedereen knikt leuk ja en amen als Dijsselbloem weer eens gewichtig loopt te doen.

Blij dat wij van dit zelfingenomen stromannetje afkomen, maar er is nog steeds niemand op het Binnenhof die de kat de bel aanbindt over deze fraude door de EU/ECB en Rutte is wel de allerlaatste die voor ons belang zal opkomen als hij zijn toekomstige werkgever in Brussel kan plezieren..