Eerste indicaties: PVV en CDA groter dan verwacht

Het tij onder de opiniepeilers begon in de loop van de morgen al te keren. Voorspelden zij gisteravond nog een verdere teruggang voor de PVV en een pover resultaat voor FvD en VNL, vandaag klinken er andere geluiden.

Afb: wikimedia commons

Social media (voor zover wij zien) en observaties van onze scribenten bij stembureaus bevestigen dat andere beeld: niet de VVD beperkt het verlies, maar andere rechtse partijen winnen aanzienlijk terrein. Ook het CDA lijkt verrassend veel hoger te eindigen dan gisteren nog gepeild. De Partij van de Arbeid lijkt inderdaad volledig te worden weggevaagd, maar daarvan profiteren GroenLinks en de Socialistische Partij minder dan verwacht. Ook voor de kleinere confessionele partijen SGP en CU blijft het sprokkelen, maar verliezen zullen zij niet.

Nu al staat vast dat de coalitieonderhandelingen niet eenvoudig zullen zijn en de aspirant regeringscoalitie dus een constructie wordt van partijen die geen van allen hun verkiezingsprogramma om kunnen zetten in beleid. Met andere woorden: welk programma de burgers ook op stemmen, zij krijgen het niet geleverd. Wat dat betreft had iedere partij evengoed een pensioen vanaf de geboorte kunnen beloven.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
r.dunki
7 jaren geleden

De in het buitenland woonachtige scribent Martin van Amerongen schreef al eens heel treffend : ” de PvdA is nèt een smerige herpes waar je nooit vanaf komt….” Jammer dat de brokkenpiloot Asscher niet wat meer tijd gegund is, dan was de klus vast wel geklaard.