Prikbord nr 592

Ze kwamen met geweld binnen op Spaans grondgebied vanuit Marokko.  Als beloning kregen deze illegale indringers vervoer naar Spanje en een asielprocedure. Treffen we ze straks aan in Duitsland waar het naar verluidt heel eenvoudig is asiel aan te vragen en een uitkering te krijgen, terwijl betrokkenen reeds geregistreerd zijn in andere EU-landen? Dit uitkeringstoerisme levert maandelijks een netto-salaris op!

Een dubbeltje op zijn kant

Het tv-programma met bovenstaande naam laat soms zien hoe de keiharde incassopraktijken van het CJIB gezinnen op de rand van de financiële afgrond brengen. Als in die gevallen ‘eigen schuld, dikke bult’ zou gelden, dan moet de samenleving niet pas achteraf bijspringen met peperdure schuldsanering en rechtszaken op toevoeging.

In een concreet voorbeeld werd bij een alleenstaande moeder met Poolse achtergrond, die nog geen bijstandsuitkering ontving, een verkeersboete plus ‘bijkomende’ incassokosten (totaal honderden euro’s) – zonder tussenkomst van de rechter – van haar bankrekening afgeschreven. Mede daardoor ontstond een betalingsachterstand van de hypotheekrente voor haar te koop staande woning. De bank weigerde een tweede bemiddelingsgesprek zonder dat een adviseur van de vrouw zich vooraf in persoon nogmaals had geïdentificeerd bij de bank. Hoewel de woning (nog) niet ‘onder water’ staat, doordat er een aflossingstegoed van bijna € 40.000 werd gespaard, dreigde de bank met een gedwongen veiling toen de betalingsachterstand meer dan € 3.000 bedroeg. Bij dergelijke – veelal criminele – veilingen ontstaat doorgaans een grote schuld aan de bank. Had de vrouw maar bezwaar moeten maken tegen de onterechte CJIB-boete, omdat ze haar auto reeds in huurkoop had moeten wegdoen……

Europese defensie

De ‘president’ van Europa is een malloot waarmee de EU zichzelf voor gek zet. In de NAVO-overeenkomsten liggen harde afspraken vast over de bijdragen van de lidstaten. Volgens Juncker hoeven de Europese landen dit niet na te komen. Nergens voor nodig, vindt de man die een Europese defensie wil, sancties tegen Rusland, bescherming van de buitengrenzen, 2 miljard extra voor wapeninvesteringen, en meer veiligheid voor Oekraïne en de Baltische staten. De VS mogen het opknappen, want de EU heeft andere prioriteiten en is gewend haar afspraken niet na te komen of geheim te houden.

Klaver

Als iemand in de sprookjes van GroenLinks gelooft, wat doen de sprookjes van Jesse Klaver over zijn persoon er dan nog toe? We kiezen toch op basis van een partijprogramma en niet van (geen) stropdas, nep-cv of grote waffel?

Reclassering

Wat kost eigenlijk de begeleiding van een ex-gedetineerde die jarenlang geen inkomen had, omdat AOW wordt beschouwd als een uitkering, en na zijn vrijlating geen betaalbare autoverzekering kan afsluiten? Wellicht kunnen de bezorgde politici het volgende meenemen in hun verkiezingsretoriek. Citaat:

Wegens het niet hebben van vervoer door de waanzinnig hoge verzekeringskosten, verplicht via Rialto, ben ik [naam bekend] nu al 7 weken aan huis gekluisterd. Dit bevordert zeker niet de zo geroemde en door de politiek geëiste resocialisatie. Prachtig op papier en in wetgeving; alleen de praktijk geeft een heel ander beeld. Als ex-gedetineerde sta je aan de andere kant van de streep en om weer over deze streep naar de normale samenleving te gaan, is een nagenoeg onmogelijke taak. Je wordt als derderangs burger beoordeeld en ook een financiering afsluiten is onmogelijk. Weet dat waarschijnlijk daarom de recidive in Nederland hoger is dan in omringende landen, zoals onderzocht is en gepubliceerd werd in de Bonjo-krant van oktober 2012. Menselijke maat? De toon wordt hoe langer hoe meer vijandig en repressiever. In Nederland wordt naar verluidt het zwaarst gestraft van geheel Europa. De recidive is in Nederland veel hoger dan in andere landen in Europa, zoals Duitsland, België, enz.

Schatkist

Vlak voor de verkiezingen ontstaan allerlei nieuwe ideeën om straks in de schatkist te graaien. Bijv. 200 miljard uitgeven voor energie-opwekking, alsof de zonnepanelen, windmolens en stadsverwarming nu al op de schroothoop kunnen. En ja, natuurlijk levert dit (tijdelijk) arbeidsplaatsen op, maar of dit (tien)duizenden nieuwe zijn….

Misschien levert 10 miljard extra per jaar ook ‘arbeidsplaatsen’ op bij Defensie waar ze hard(er) nodig zijn. Arbeidsplaatsen beloven met graaiprojecten, hebben we al eerder gezien, zoals met de windmolens die uiteindelijk uit het buitenland kwamen. De staat kan beter 200 miljard in de bouw van woningen stoppen; dat scheelt allicht 100.000 werkloze ZZP-ers en honderdduizenden kilometers file, omdat men nu niet kan/wil verhuizen.

Thuis

Uit een onderzoek – in wiens opdracht ? – zou gebleken zijn dat bepaalde categorieën allochtonen zich (sinds kort) hier minder ‘thuis’ voelen. Zijn dezelfde vragen ook voorgelegd aan de rest van Nederland, want die voelt zich hier al jaren minder thuis.

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties