Geen parlementaire enquête naar euro

De door Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet aangevraagde parlementaire enquête naar de invoering van de euro komt er niet. De regeringspartijen VVD en PvdA en CDA en D66 voelden niets voor het voorstel van SP, ChristenUnie, SGP en Partij voor de Dieren.

Deze vier partijen hadden zich achter het burgerinitiatief geschaard van, die meedoen aan de verkiezingen met zijn partij. Baudet was in de Kamer om het burgerinitiatief voor de enquête, dat door meer dan 45.000 mensen werd ondersteund, toe te lichten.

Thierry Baudet. Afb: wikimedia.

Volgens de voorman van het Forum voor Democratie heeft Nederland niet alleen financiële schade geleden door de invoering van de munt – bijvoorbeeld door een lage wisselkoers van de gulden te accepteren – maar is het ook politieke macht kwijtgeraakt aan Brussel. “VVD, PvdA en CDA zijn onderdeel van het Haagse kartel en beschermen hun partijgenoten. Er werd van de week een heel circus gemaakt over een bonnetje van 5 miljoen euro. Dit is de bonnetjesaffaire tot de macht 100” aldus Baudet na afloop van de stemming.

Baudet is niet de enige die kritisch is over de euro. Ook VVD-coryfee Bolkestein gaf nog niet zolang geleden aan de muntunie als mislukt te beschouwen. Naar zijn mening was het een verkeerde stap om een ‘one-size-fits-all’ model  op te dringen aan twee soorten economieën. Net als de Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz, en zelfs Otmar Irring, een architect van het euro-project, geeft Bolkestein aan dat de verschillen tussen bijvoorbeeld Noord- en Zuid-Europa te groot zijn voor een gemeenschappelijke munt. “De noordelijke landen willen duidelijke regels en soliditeit. De zuidelijke landen willen economische problemen politiek oplossen en willen solidariteit. Weet u wat solidariteit betekent? Andermans geld”.

Volgens Baudet hebben de ‘kartelpartijen’ een diepgaand onderzoek in de weg willen staan omdat zij hun partijpolitieke belangen en mogelijk private belangen voorrang wilden geven boven het landsbelang. In die vaststelling kunnen wij ons goed vinden, maar dat is ook op andere terreinen het geval. Wanneer er bijvoorbeeld een parlementaire enquête gehouden zou worden naar de besluitvorming rond ‘groene energie’ of bijvoorbeeld de pensioenen en zorg, dan zien wij eenzelfde beeld opdoemen. En dat beeld is niet best, want daags na dergelijke besluiten bestormen de achterbannen van de ‘kartelpartijen’ de leukste functies in dat veld van royale subsidies. Hun functioneren is klein ‘maar hun afkoopsommen benne groot’. Dan is er van solidariteit ineens veel minder sprake.

Zelf had Baudet natuurlijk ook een belang: hij wil in de Tweede Kamer komen met zijn Forum voor  Democratie en daarvoor zijn persmomenten nodig. Die heeft hij inderdaad ruimschoots gehad….

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties