Likoed: Aanklacht tegen NRC correspondent

Likoed Nederland heeft een klacht ingediend bij de Raad voor de Journalistiek tegen de NRC correspondent in Israël Derk Walters, wegens journalistiek kwalijk handelen.

Hans Moll: Verdwenen nuance. Afb: via Likoed.

In een artikel van 19 december 2016 leunde de correspondent zwaar op buitenlandse bronnen. Hij verzuimde daarbij deze te verifiëren. Daardoor nam hij ook de fouten uit deze bronnen over, zowel van een bewering als van een citaat.
Door het verkeerd interpreteren en foutief vertalen van deze buitenlandse bronnen maakte de NRC-correspondent de onjuistheden nog groter.

In het kader van wederhoor – iets wat Derk Walters zelf in zijn artikelen vrijwel altijd nalaat – heeft Likoed Nederland bovenstaande constateringen voorgelegd aan Derk Walters. Hij beweert echter geen fouten te hebben gemaakt en zelfs dat het totaal verminkte citaat nog overeen komt met wat er oorspronkelijk geschreven staat. Ook de NRC redactie en de NRC Ombudsman zien er geen probleem in. Vandaar de voorlegging aan de Raad voor de Journalistiek.

Deze zaak bevestigt het treurige beeld van oud-redacteur van de NRC Hans Moll. Hij was 23 jaar redacteur van de krant. Hij beschrijft hoe hij de NRC zag wegglijden tot compleet eenzijdig anti-Israël, in zijn boek: ‘Hoe de nuance verdween uit een kwaliteitskrant. NRC Handelsblad neemt stelling tegen Israël.

Overigens begrijpt Likoed Nederland niet waarom de NRC een correspondent in Israël heeft als die de oorspronkelijke, Israëlische bronnen negeert maar zijn teksten van Amerikaanse websites plukt. Dat kan immers ook gewoon in Nederland.
Het verklaart wel waarom er in zijn artikelen zo weinig ‘couleur locale’ voorkomt, er geen bronnen worden genoemd en waarom die artikelen zo weinig origineel zijn.

BRON: Likoed-Nederland.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties