Prikbord nr 579

De Chinese regering laat weer eens haar ware gezicht zien, nu de VS de softe aanpak door Obama lijkt te gaan verlaten. Daarbij gaat het niet alleen om Taiwan dat – volgens de Europese normen voor Kosovo – als onafhankelijk erkend zou moeten worden.

Het gaat over de rol van China in de Veiligheidsraad,  over mensenrechten, over de relatie met Noord-Korea, over spionage en cyber warfare , over de gigantische opbouw van de krijgsmacht, over invoerrechten en toegang tot economische/financiële markten, over milieu en over de belangen in Afrika. Dat Trump zich niet laat intimideren, in tegenstelling tot Europa,  maakt de Chinezen pas echt boos.

 

Cybercrime

Niet alleen mevr. Clinton was tamelijk onzorgvuldig met vertrouwelijke mails en dubieuze contacten. Voor een minister van Buitenlandse Zaken een doodzonde, mede gezien de waarschuwingen in de vorm van Wikileaks en de diefstal van Credit Card gegevens. Ook Nederlandse politici hebben daar weinig van geleerd, omdat het ze kennelijk geen bal interesseert. Gewoon een besmet wachtwoord blijven gebruiken, is daarbij slechts één voorbeeld. In feite zijn ze zelf de ‘cybercriminelen’. Dus worden ze nu begeleid en op cursus gestuurd. Maar onderzoek naar de aantoonbare schade is zowel in Amerika als hier een ‘complexe’ zaak.

 

GroenLinks

Het nepidealisme van sommige GroenLinkse politici begint door allerlei incidenten zichtbaar te worden. Op zich niet verwonderlijk voor een partij waarvan de fractieleider

zich naar verluidt meent te kunnen vergelijken met Rutte en ‘dus’ diens opvolger te kunnen worden. Terwijl hij in werkelijkheid een Obama uit de polder is: volslagen wereldvreemd en alleen verbaal ‘presterend’. Dan was Samsom een stuk bescheidener. Die zag zichzelf niet eens als minister in zijn eerste coalitieperiode. Gelet op de ‘beloftes’ van Asscher, zullen we Samsom nog gaan missen als integere PvdA-politicus.

 

Een beetje dom

Dat er nog geen hoogspanningsleiding is opgeblazen heeft mogelijk te maken met de reservelijnen. Dan heeft dergelijke terreur weinig effect. Doch nu willen netbeheerders de verplichte back up capaciteit afschaffen: hoe dom kun je zijn? Zelfs de oorzaken van stroomstoringen zouden geheim moeten blijven, teneinde geen inzicht te geven in de kwetsbaarheid van onze samenleving. Maar dit is Nederland: naïef en kortzichtig.

 

Haagse smoezen

Als Haagse ambtenaren totaal 100% krijgen uitbetaald om 3 dagen per week te ‘werken’, dan is er toch helemaal geen financiële ruimte om (extra) jongeren aan te stellen?

En als Asscher (PvdA) het normaal vindt om de Belastingdienst onder druk te zetten, in strijd met de regels, dan moet hij niet verbaasd zijn als de Belastingdienst zich ook niet aan andere (integriteits)regels houdt. Want niet die topambtenaar had moeten opstappen na alle schandalen, maar de verantwoordelijke minister van Financiën (PvdA).  Als de Tweede Kamer dit allemaal goedkeurt – na de eerdere blunders van Asscher (en van de FNV) – dan wordt de geloofwaardigheid van onze kwetterende volksvertegenwoordigers opnieuw te grabbel gegooid.

 

Hulporganisaties

Voedselbanken blijken niet alleen onuitroeibaar, maar bovendien uiterst creatief om hun bestaansrecht te bewijzen. Dit leidt niet alleen tot het verlagen van de toelatingseisen, maar ook tot een gebrek aan controle en tot zeer royale toewijzingen op bepaalde locaties. Waar twee personen genoeg zouden moeten hebben aan 2 volle boodschappentassen per week, komen 4 tassen ook voor,  evenals het weigeren van bepaalde artikelen.

Hetzelfde effect wordt kennelijk door hulporganisaties beoogd, die zich eerst onmisbaar beschouwen bij het overbrengen van gelukszoekers naar Italië en Griekenland, maar zich verder afzijdig houden om te vermijden dat er geen uitzichtloze ‘slachtofferplaatjes’ meer kunnen worden verspreid. Intussen puilen de magazijnen in West-Europa uit van de afgedankte spullen, inclusief grote hoeveelheden kleding, maar rijden de transporten eerder naar Oost-Europa dan naar het zuiden. Aldus wordt de indruk gewekt dat de Grieken het zonder hulp niet aankunnen om de immigranten menswaardig te verzorgen en, ziedaar, de Nederlandse regering zet het hulpcircuit weer in beweging met extra fondsen. En wat doet Brussel: neemt men daar de verantwoordelijkheid van de illegale ‘hulpsmokkelaars’ over? Of moet Artsen zonder Grenzen dit doen, net als in Servië?

 

Overbodig

Niet alleen in Nederland vindt kostbare belangenverstrengeling plaats tussen de overheid en de bouwmaffia. Het nieuwe vliegveld van Berlijn heeft inmiddels 6 jaar vertraging  en kost miljarden meer dan begroot, doch wordt kennelijk al die tijd niet gemist. Kan het zijn dat dit peperdure project gewoon overbodig is?

 

Wiegel

In zijn Telegraaf-column pleit Wiegel er voor de PVV niet te mijden bij de volgende coalitie. Voor sommige partijen komt dit advies te laat, doch de VVD zou tot een heroverweging kunnen besluiten, indien Rutte zelf vertrekt. Want een partij die samen met de dubbelzinnige PvdA wil(de) regeren, heeft geen enkele reden een duidelijke partij bij voorbaat uit te sluiten.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties