Goed fatsoen

In een paginagrote advertentie refereerde premier Rutte aan ’mensen die zich steeds asocialer lijken te gedragen’. Hij vindt het niet normaal en adviseert hen dan maar te vertrekken naar waar het beter is.

Echt duidelijk wordt het niet, maar het lijkt erop dat de premier van Nederland en partijleider van de VVD Mark Rutte vooral ‘de buitenlanders’ op het oog heeft met zijn kritiek op de ‘niet normale’ mensen. Klaarblijkelijk heeft de VVD alle electorale pijlen gericht op de potentiële stemmers van de PVV. Dat is, naar goed politiek gebruik, ook wel voor de hand liggend nu de PVV in de peilingen veruit de grootste partij lijkt te worden. In het electoraat borrelt en schuimt echter iets en het lijkt erop dat steeds meer burgers de politiek zélf bijzonder ‘onfatsoenlijk’ vinden.

Voorbeelden te over. Onze overheid faalt opzichtig op cruciale terreinen die de burger rechtstreeks raken. Veiligheid is al jaren zoek en de rechtsspraak spreekt zich slechts uit over een fractie van de misdadigers die dit land rijk is en dan nog vaak met schoffel-straffen of bordenwassen. Toch gaat het hier om een van de meest basale taken die de reden van bestaan voor overheid en politiek vormen. Desondanks vraagt de premier ‘van alle Nederlanders’ aan de overtreders om ‘voortaan even wat fatsoenlijker en netter’ te zijn. De overheid pakt ze niet op en veroordeelt de overtreders niet conform de afspraken en het is dagelijks in televisieprogramma’s te zien. Het fatsoen spat niet bepaald van de schermen af.

Een andere taak van de overheid, namelijk zorg te bieden voor hen die niet meer of niet kunnen deelnemen in het arbeidsproces. Het systeem is vastgelopen. Niet doordat er te weinig ‘handen’ beschikbaar zijn, maar de handen staan niet meer rond het bed. De vele beschikbare ‘handen’ zitten sinds enkele jaren achter een bureau met een fraaie telmachine onder de titel van ‘manager’. Een behandeling door een gespecialiseerd arts die voor die handeling € 200,- rekent, wordt zodoende gedeclareerd voor een bedrag van € 1.600,-. Ook hier is het fatsoen ver te zoeken.

De infrastructuur in ons kleine land staat garant voor vele kilometers file. Dag in, dag uit maken verkeersdiensten melding van honderden kilometers blik, veroorzaakt door niet alleen mensen die naar het werk moeten of ervan terugkomen. De Randstad moet ook nog gevuld worden met vrachtwagens vol voedsel, want lege winkels daar komt gedonder en oproer van. In onze havens komen talloze tonnen producten binnen, bestemd voor landen verderop in Europa. Ook dat is het blik op de weg dat files vormt. Toch komt niemand op het idee daar eens wat creatiever over na te denken en of we misschien niet wat minder inwoners in dit land moeten hebben.

Het zou wel mooi zijn wanneer de oproep van Rutte zou leiden tot het opkrassen van alle criminelen en onfatsoenlijke mensen uit dit land. De criminaliteit zou dalen zonder dat de overheid een hand uit hoeft te steken, evenals het aantal uitkeringen. Boeven die ’s nachts op pad zijn gaan natuurlijk niet overdag naar een betaalde baan. De file’s worden ook minder en er hoeft minder zorg verstrekt te worden. En dat alles zonder dat de overheid iets anders hoeft te doen dan de ‘treinen naar het Oosten’ te laten rijden.

Oeps?

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
brantz
7 jaren geleden

Over fatsoen gesproken. Vooraf duidelijk maken aan een minister dat hij moet aftreden. De man een voor hem uitermate vernederend debat met een vooringenomen Tweede Kamer laten ondergaan en de gebroken man na het debat een Judas omhelzing geven. Dat is pas fatsoenlijk.