Belastingdienst faalt

Een bikkelhard rapport over de Belastingdienst laat een beeld zien dat de organisatie volledig is ontspoord. Staatssecretaris Wiebes (Financiën) belooft opnieuw beterschap, maar de Tweede Kamer is uiterst kritisch.

Onderzoeksvoorzitter Joustra. Afb: Wikimedia

Nadat de uiterst riante vertrekregeling voor belastingambtenaren op een niet geringe puinhoop was uitgelopen, werd een onderzoekscommissie ingesteld onder leiding van Tjibbe Joustra. Deze Joustra kennen wij nog als baas van het UWV waar in 2003 aan het licht kwam dat deze organisatie een miljoenen verslindende verbouwing achter de rug had, waarbij met name de directievertrekken werden opgetuigd met kersenhout en natuursteen. Op de heimelijk gemaakte beelden van RTL4 was te zien dat zelfs de toiletten waren voorzien van goudkleurig sanitair en ander materiaal waarvoor de door menigeen verafschuwde Donald Trump zo’n bijzondere voorkeur heeft. Tijdens de bouw werd het UWV overigens gereorganiseerd, waarbij honderden banen verloren gingen.

Niet lang daarna (vanaf 2004) leerden wij deze Joustra kennen als Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. In die hoedanigheid adviseerde hij diverse ministers over maatregelen om terrorisme te voorkomen. Laten we zeggen dat die maatregelen niet helemaal het effect hebben gehad wat de burger mocht verwachten voor het geld. Inmiddels (sinds 2011) is Joustra voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid als opvolger van Mr. Pieter van Vollenhove. De procedure van deze benoeming was omstreden, aangezien de benoeming door de minister van Veiligheid en Justitie gedaan werd, zonder dat de Onderzoeksraad daar zelf invloed op had. Volgens scheidend voorzitter Van Vollenhoven kwam hiermee de onafhankelijkheid van de Onderzoeksraad in het geding.

Joustra was lid van D66, maar schreef in 2009 mee aan het verkiezingsprogramma van de VVD waarvan hij inmiddels naar verluid dan ook lid is.

Of Joustra dan wel de aangewezen persoon is om partijgenoot Wiebes van Financiën te onderzoeken kan ter discussie worden gesteld. Het is al bekend dat Wiebes volstrekt te laks is omgegaan met de vertrekregeling voor belastingambtenaren en het valt niet uit te sluiten dat Joustra vooral is aangesteld om de Zwarte Piet niet bij de kwakkelende VVD neer te leggen. Verder overigens niets dan lof voor Joustra, die een mooie carrière maakte als ambtenaar.

De commissie onder leiding van Joustra heeft inmiddels wat vrije schoppen genomen voor open doel. Het ICT systeem is verouderd, de gemiddelde leeftijd te hoog en eigenlijk moet de hele dienst worden gereorganiseerd. Geweldig, maar dat wist iedereen ook al in het jaar 2000 en verder. Niet alleen het Ministerie van Financiën is een hopeloos verouderde organisatie, maar dat geldt eigenlijk voor alle ministeries. V&J, Defensie, Binnenlandse Zaken, etc, etc. De oppositie bij monde van Omtzigt (CDA) en Weyenberg (D66) kan wel menen dat de chaos te wijten is aan zwak beleid van Wiebes, maar vergeet dat ook hun partijen dan ook hebben gefaald. Is het niet als toezichthouder in de Kamer, dan wel als voorganger (CDA) of als gedoger (D66).

Het zal ongetwijfeld met de aanstaande verkiezingen te maken hebben.

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties