Geen touwtje uit de brievenbus…

‘Het touwtje van Terlouw’ kan voorlopig nog niet uit de brievenbus hangen. De criminaliteit in Nederland is namelijk veel groter dan uit de officiële cijfers blijkt, zo concluderen politie en Openbaar Ministerie in een vertrouwelijk rapport. Criminelen dreigen daardoor beide overheidsinstanties op ‘onoverbrugbare achterstand’ te zetten. Door capaciteitsgebrek bij de opsporingsdiensten en daling van de aangiftebereidheid bij burgers en bedrijven, geven de cijfers niet weer wat de werkelijke omvang is van de misdaad. De capaciteit bij politie en OM is inmiddels op een dusdanig laag niveau gekomen dat de burger het vertrouwen in de rechtshandhaving dreigt te verliezen en criminelen handelen alsof ze niet meer gepakt kunnen worden.

voordeur

Toch maar een kluisdeur? Afb: pixabay

Dat zijn de belangrijkste conclusies in een vertrouwelijke notitie van de top van politie en Openbaar Ministerie. Het rapport, in het bezit van Trouw, is opgesteld voor een nieuw kabinet dat na de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart moet aantreden. De nota rept van een dreigende ‘onoverbrugbare achterstand’ van politie en OM op plegers van criminaliteit. De politie registreerde in 2015 in totaal 960.000 misdrijven, waarvan het grootste deel op basis van een aangifte. In de jaarlijkse slachtoffer-enquête echter, onder 65.000 burgers ouder dan 15 jaar, gaf in 2015 maar liefst 18 procent van de ondervraagden op dat zij slachtoffer waren geweest en ook vaak meer dan eens. In totaal ging het zelfs om 34 misdrijven per 100 inwoners. Wanneer dat getal wordt doorgerekend naar de totale bevolking die ouder is dan 15 jaar, dan levert dat ongeveer 4,5 miljoen misdrijven op, variërend van fietsendiefstal tot bedreiging. Een verschil dus van maar liefst 3,6 miljoen misdrijven die overheid en politie al lang niet meer in de gaten hebben.

Van de uiteindelijke 412.000 dossiers die de politie nog slechts in behandeling neemt, sloot ze er 177.000 zonder verdachte. Het OM kreeg 225.000 dossiers doorgestuurd en 37.000 daarvan eindigden in een sepot, wat wil zeggen dat eventuele verdachten niet voor de rechter komen. Uiteindelijk gingen ongeveer 170.000 dossiers het vervolgingsproces in. We weten dus dat van de ongeveer 4,5 miljoen misdrijven, onze overheid erin slaagt om slechts 170.000 daders voor ‘het hekje’ te krijgen om te horen eisen dat ze een paar uur papier moeten / mogen prikken.

Het artikel in Trouw toont aan dat het fundamenteel mis is met de interne veiligheid in ons land. Voor de ‘gewone’ mensen zoals u en ik is dat weinig nieuws want wij zien die criminaliteit dagelijks om ons heen. Het is politiek echter niet correct om te erkennen dat de misdaad fors is in ons land, laat staan dat men toe wil geven dat de ‘cultuurverrijkers’ hierin een ongekend groot aandeel hebben. Zo kon het voorkomen dat politici in koor bleven roepen dat ‘de veel voorkomende criminaliteit enorm is gedaald’ of woorden van gelijke strekking. Dat de totale criminaliteit intussen de spuigaten uitloopt bleef onbenoemd, al was het maar om vol te kunnen blijven houden dat wij toch wel ‘een fantástisch land’ zijn (vraag maar aan Timmermans).

Dat het Kabinet, vooruitlopend op andere maatregelen, al heeft laten weten een half miljard extra in de politie wil investeren, is belachelijk en een typische ‘ivoren toren reflex’. Wat nodig is, dat is een ander type politie, die nu nog met fluwelen handschoenen en zalvende woorden verdachten of verkeersovertreders aanpakt. Het resultaat is dat er totaal geen respect meer is voor de man of vrouw in het politie-uniform. Een vergaande verruiming van de bevoegdheden is ook wenselijk, zodat agenten niet telkens in hun achterhoofd het schrikbeeld van non-actief, ‘onderzoek’ en eventuele schorsing of ontslag hebben.

Wie buiten de pot piest moet meteen een flink pak op zijn donder krijgen en veertien dagen mank lopen van de opgelopen ellende. Dan is het vlot afgelopen met dat gesodemieter.

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties