Zwarte-Pieten-debat

In antwoorden op Kamervragen over arrestaties van anti-pietendemonstranten was onze minister van V & J Van der Steur erg negatief over het klassieke uiterlijk van de kindervriend. “De regering erkent dat in de vertolking van Zwarte Piet negatieve stereotyperingen een rol kunnen spelen. Deze kunnen onbedoeld vooroordelen en discriminatie in de hand werken en mensen kwetsen”, schreef de minister. In zijn brief hint hij er duidelijk op dat het kabinet verandering wil: “Het Sinterklaasfeest moet een feest voor alle kinderen zijn en daarom is het kabinet er voorstander van dat het feest met de tijd meegaat”.

Sinterklaas

Sinterklaas en Zwarte Piet. Afb: Wikimedia-commons, Michell Zappa

Toen dit bericht naar buiten kwam, brak volgens het dagblad De Telegraaf ‘paniek’ uit op enkele ministeries. Naar bleek had Van der Steur wel overleg gevoerd met de collega’s Asscher (integratie) en Plasterk (Binnenlandse Zaken), maar niet met premier Rutte. De minister-president stelt zich al enige tijd op het standpunt dat de overheid geen standpunt in behoeft te nemen in het debat over Zwarte Piet. Daarop moest Van der Steur opnieuw in de pen klimmen en met een aangepast verhaal op de proppen komen. “Het kabinet vindt dat de manier waarop het Sinterklaasfeest wordt gevierd aan de maatschappij is”, staat daarin te lezen. Het departement van V & J erkende dat de eerste brief ‘onhandig geformuleerd’ was geweest. Fractieleider Zijlstra zou later afstand nemen van de lijn die Van der Steur in zijn brief had gewekt.

Dat de minister-president geen standpunt inneemt is een gegeven waaraan wij al zijn gewend. Een standpunt zou bovendien weer snel zijn ingeruild, zo weten wij nog van de opvattingen “Geen cent meer naar Griekenland’ en ‘Niet morrelen aan de hypotheekrenteaftrek’. Wat dat betreft is er dus niets nieuws onder de zon.

De meeste en voornaamste tegenstanders van de fantasiefiguur Zwarte Piet komen uit Amsterdam en krijgen onevenredig veel ruimte in programma’s als Pauw, waardoor soms zelfs, zeer ten onrechte, de indruk ontstaat dat zij namens een meerderheid spreken. Dat is niet het geval: Amsterdam is slechts het minst fraaie voorbeeld van wat ons land te bieden heeft. Uit onderzoek bleek nog onlangs dat het grootste deel van onze bevolking de hele discussie ongelofelijke flauwekul vindt, uitsluitend bedoeld om een paar beroepsklagers aan publiciteit te helpen en op termijn waarschijnlijk een flinke doos subsidie. Het is uiteraard compleet mesjogge dat er op het vermeende racistische karakter van nota bene een kinderfeest nog serieus wordt ingegaan ook. Dan zou het meer voor de hand hebben gelegen het dagblad De Telegraaf in het verdomhoekje te zetten, die onderstaand filmpje op haar website plaatste:

Geschiedenisblunder donkere meisjes.

Daarin wordt namelijk niet alleen gesuggereerd, maar kennelijk ‘bewijs aangevoerd’ dat donkere mensen inderdaad nogal dommig zijn en op hilarische wijze blijk geven het vak geschiedenis op school te hebben gemist. Daar kunnen talloze blanke autochtonen tegenover worden gezet, die menen dat melk uit de fabriek komt en dat chocomel wordt vervaardigd door koeien een reep chocolade te geven.De Nederlandse samenleving heeft al antwoord gegeven in het zinloze debat over Zwarte Piet: alleen al de online aankopen voor het ophanden zijnde feest stegen tot naar maar liefst meer dan 1 miljard euro. Einde discussie.

 

 

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties