Hoe het Oekraïne-verdrag wordt doorgedrukt

De druk op Nederland om het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne te ratificeren wordt steeds sterker. Oekraïne kan “onder geen enkele voorwaarde toestaan” dat dat niet gebeurt, zei de Oekraïense president Petro Porosjenko donderdag na afloop van de achttiende EU-Oekraïnetop in Brussel. Dit schrijft dagblad De Telegraaf.

Porochenko

Petro Porosjenko. Afb: wikimedia-commons

De ondemocratisch benoemde “EU-president” Donald Tusk wees op het – volgens hem – grote geopolitieke belang en het wederzijdse economische belang van de ratificatie. Hij zei samen met minister-president Rutte hard te werken aan een oplossing en te hopen dat die volgende maand gereed is. Verder beloofde hij Porosjenko “niet alleen achter te laten”. Porosjenko uitte ook nog eens zijn ongenoegen over wat hij de “populistische intenties” noemde van de GeenPeil-campagne voor het referendum over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Het flagrante verschil tussen die twee is echter dat het referendum geheel volgens de daarvoor in het leven geroepen democratische spelregels tot stand is gekomen, in tegenstelling tot het associatieverdrag met Oekraïne, dat er koste wat kost moet worden doorgedrukt. Daarnaast heb ik nog geen enkel economisch voordeel voor de EU of voor Nederland kunnen ontdekken aan een associatieverdrag met het straatarme en door corruptie geteisterde* Oekraïne, laat staan aan een mogelijk EU-lidmaatschap van dat land – iets, waar Oekraïne wel degelijk op aanstuurt, als we president Porosjenko zo horen: volgens hem staat het verdrag symbool voor het gevecht voor hun Europese toekomst.

Om aan de Nederlandse nee-stemmers tegemoet te komen, zou minister-president Rutte werken aan een bindende verdragsbijlage waarin onder meer zou moeten worden opgenomen dat het verdrag geen opstapje is naar het EU-lidmaatschap en geen veiligheidsgaranties biedt. Als de regeringsleiders daar medio december op een top in Brussel mee instemmen, moet het Nederlandse parlement er daarna nog goedkeuring aan geven. Ondanks de wellicht goede bedoelingen van onze minister-president is hij feitelijk zijn kostbare tijd aan het verspillen.

“Nee” is namelijk volkomen begrijpelijk, duidelijk en niet voor tweeërlei uitleg vatbaar.

———————————–

*De naam van de Oekraïense president Porosjenko dook begin april op in de uitgelekte ‘Panama-papers’. Ook de oud-premiers Pavlo Lazarenko en Joelia Timosjenko worden genoemd. Verder bevinden zich het Oekraïense parlementslid Sergej Taruta en de burgemeester van Odessa, Gennadi Trukhanov, zich op de lijst.
Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties