Prikbord nr 540

Annemarie van Gaal weet veel en heeft een helder verstand, maar tegelijk onvoldoende besef van de complexiteit van de samenleving. Nederland is niet gevuld met uitsluitend oppassende burgers met een Nederlands paspoort.  En een basisinkomen vanaf 60 jaar, zonder verdere controles, leent zich voor misbruik. Niet alleen door degenen die hun halve leven al misbruik van sociale uitkeringen hebben gemaakt, maar ook door hen die het water nu aan de lippen staat door (hypotheek)schulden, verslaving etc. Met name indien onze wetten ook van toepassing blijven voor elke statushouder en gelukszoeker, uitkeringstoerist uit EU-land, ‘gezinshereniger’, terugkeerder naar land van herkomst, zwartwerker (al dan niet in het buitenland), etc. Dat basisinkomen moet dan zo laag zijn dat niet automatisch iedereen met daarboven een minimaal inkomen meteen zijn noodzakelijke (!) toeslagen verliest, terwijl er toch maatwerk nodig blijft voor schuldaflossing, gehandicapten, Wajongers en andere WAO-ers die nu een hogere uitkering genieten. En het moet ook niet zo hoog zijn dat het extra uitkeringstoerisme bevordert of dat er mensen in ‘leven’ blijven, nadat ze zijn overleden. Duitsland kent een dergelijke regeling voor gepensioneerden, werklozen, laagverdienenden en asielzoekers, maar heeft vele uitzonderingen, toeslagen en controles nodig om het betaalbaar te houden terwijl het misbruik daar inmiddels de pan uit rijst. En wat is er hier mis met het begrip bijstandsniveau? Want controles blijven nodig, zoals onder meer de Roemenen-kwestie, de Marokko-uitkeringen en de schuldsanering hebben aangetoond. Bij een basisinkomen kan men ook ‘ongestraft’ schulden maken, want het OM heeft geen tijd en van een ‘kale kip’ valt niets te plukken.

Prikbord_pixabayBescherming

De WUZ-redactie zou briefschrijvers beter tegen zichzelf moeten beschermen. Iemand die niet weet welke magnetisch-elektrische en mechanische krachten een rol spelen bij elektrische auto’s en het opladen van accu’s via een dynamo, moet zich zeker niet bezighouden met het ‘perpetuum mobile’.

En iemand die toegeeft straathonden uit Roemenië te importeren, omdat ze daar slecht behandeld worden, weet kennelijk niet hoe straatkinderen daar worden behandeld. En straathonden zijn geen huisdieren, net als wilde katten. Waarom dan alleen Roemenië? Heel Oost-Europa, het Midden Oosten, Azië, Afrika, Zuid Amerika, delen van Noord Amerika en zelfs Nederland kennen het probleem van ‘verwaarloosde’ dieren; niet alleen honden. Terwijl er over de hele wereld 250 miljoen verwaarloosde, misbruikte en hongerige kinderen zijn; dat is pas echt schrijnend.

Tot slot op dezelfde datum (22/8) iemand die meent dat terroristen niet zouden weten hoe Schiphol wordt beveiligd als het niet in de krant staat. Kennelijk de Belgische kranten niet gelezen na de aanslag in Brussel? Terroristen vertellen de media en de ‘beveiligers’ hoe het werkt; niet omgekeerd.

Boerkini

Het is onbegrijpelijk dat landen die nauwelijks in staat zijn een boerkaverbod in te stellen, laat staan te handhaven, zich druk maken over boerkini’s op het strand. Is dan plotseling wel de gebrekkige aanpassing van moslima’s in het geding? In Duitsland komt men zelfs niet verder dan het volledig gesluierd zijn in bepaalde situaties te willen verbieden: neen, niet op stations, in winkelcentra, in een stadion of in een bankgebouw. Betekent dit dat een boerka zonder sluier daar overal is toegestaan: op vliegvelden, in vliegtuigen, in het openbaar vervoer, in overheidsgebouwen, in restaurants (‘discriminatieverbod’) en de schouwburg of op straat? Dan moet een boerkini ook kunnen, want alles moet wijken voor de veelgeprezen godsdienstvrijheid: de Westerse leefstijl en cultuur, het straat- en stadsbeeld, het strandleven,  juridische begrippen als ‘racisme’ en ‘discriminatie’ (vervangen door politieke begrippen), subsidieregels, het veiligheidsbeleid (ook in asielcentra), de zwembadregels, internationale betrekkingen, het scheidingsrecht en de hypotheekfinanciering.

Pech

Tijdens de Olympische Spelen zijn drie zaken weer eens onderstreept: nergens is het nationalisme sterker dan bij ‘sportieve’ evenementen, met name onder  de verslaggevers. Voorts zijn successen niet voorspelbaar, omdat toeval, pech en scheidsrechters een eigen invloed hebben. En sommige sporters kunnen slecht met verliezen en psychische druk omgaan, alsof hun leven en status worden bepaald door hun prestaties die slechts even relevant zijn. Sommige sporters denken zelfs dat hun ‘beroepskeuze’ van landsbelang is en willen graag een voortzetting van hun financiële ondersteuning als ze stoppen met topsport. Begrijpelijk, doch onzin, net als de kunstenaarsregeling, de wachtgeldregeling voor politici, de pensioenregeling voor voormalige bewindspersonen en topambtenaren, de belastingvrijdom voor het koninklijk huis en de absurde beloningen en onkostenvergoedingen voor gesubsidieerde bestuurders, leden van het Europese Parlement en de cultuurmaffia. Bovendien behoren ze niet tot de bobo’s en graaiers met een buitenlandse bankrekening, en betalen dus gewoon belasting. Dat is dubbele pech.

Rechtsstaat

Turkije heeft 38.000 gevangenen – d.w.z. criminelen met een veroordeling – vroegtijdig vrijgelaten om vermeende aanhangers van Gülen te kunnen opsluiten. Ook bedrijven die financiële steun zouden hebben gegeven aan de Gülen-beweging – let wel vóór de vermeende couppoging – worden aangepakt. Kennelijk heeft de Turkse rechtsstaat opgehouden te bestaan, want de wraak van Erdogan is officieel gebaseerd op de ‘schuld’ van Gülen. Een beschaafd land onwaardig, doch volgens Ankara gerechtvaardigd door ruim 200 doden. Anders gezegd: die doden waren nodig om de publieke en internationale opinie te beïnvloeden, Gülen aan  te klagen en  politieke tegenstanders, de onafhankelijke pers, de rechterlijke macht en de Koerden definitief te kunnen uitschakelen. Daarmee worden het gezuiverde leger, politie, de rechters en de geheime diensten instrumenten van terreur tegen belangrijke delen van de bevolking en zullen de aanslagen uit  ‘onmacht’ toenemen; niet alleen van de PKK. Als Erdogan wil weten hoe dit kan aflopen, zou hij nog eens goed naar Syrië moeten kijken.

Deel dit:
0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties